Kokemuksia uudesta Brunotti Smartshell -trapetsista ja slider barista

Teksti ja kuvat: Juhani Purola

Pitkään melko muuttumattomalla leijatrapetsirintamalla on parin viime vuoden aikana tapahtunut. Kaksi merkittävää uutta tuulahdusta ovat jäykempirakenteisten trapetsien tulo markkinoille, sekä niin kutsutun ”slider barin” ja muiden perinteisen trapetsin koukun korvaavien ratkaisujen yleistyminen.

Jäykkien trapetsien nousun voidaan sanoa käynnistyneen Kalifornialaiselta autotallipajalta liikkeelle lähteneistä, paljon suosiota saavuttaneista Ride Engine -trapetseista. Seurauksena muiltakin valmistajilta on tullut markkinoille jäykempiä trapetsimalleja. Hyötynä tämänlaisen rakenteen takana on paineen tasaisempi jakautuminen ja trapetsin sivuttaisen litistymisen vähentäminen.

Brunotilta tuli tänä vuonna markkinoille heidän versionsa jäykästä trapetsista kantaen nimeä Smartshell. Tässä muutaman testikerran perusteella heränneitä mietteitä ja mielipiteitä itseltä, sekä parilta trapetsia käyttäneeltä kaveriltani.

_dsc2648

Smartshelliä voisi kutsua ”puolijäykäksi” trapetsiksi. Vaikkakin huomattavasti perinteistä trapetsia jäykempi, Smartshellin selkämys ei ole Ride Enginen trapetsien tavoin täysin kova. Kummassakin ratkaisussa on puolensa. Mitä joustamattomampi rakenne on, sen tasaisemmin paine jakautuu ja sivuilta litistyminen poistuu täysin. Täysin myötäilemättömän muodon istuminen selkään on kuitenkin kriittisempää ja vähänkään vääränlainen istuvuus selän notkoon kostautuu. Hieman notkeampi rakenne ei enää kokonaan poista trapetsin litistymistä, mutta paine jakautuu perinteistä trapetsia tasaisemmin ja istuvuus ei ole niin nuukaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon trapetsin valinnassa, mikäli meinaa käyttää samaa trapetsia sekä kesävarusteissa että toppavaatteet päällä tunturissa, jolloin istuvuus muuttuu.

Ensimmäisiä Smartshellistä itselle heränneitä ajatuksia oli trapetsin keveys. Trapetsi on huomattavan kevyt ja kun vettä imeviä materiaaleja on käytetty maltillisesti, ei trapetsin paino kasva märkänäkään paljoa ja se myös kuivuu nopeasti. Muiden valmistajien trapetseihin verrattuna laatuvaikutelma on vähintään samalla tasolla ja materiaalit tuntuvat kestäviltä. Pienen miinuksen annan naruleikkuriveitsen puuttumisesta, jolle on kuitenkin paikka etukappaleessa. Trapetsin mukana tulee normaali, selkämystä kiertävä ”handle pass -lenkki”, joka on kuvissa näkyvästä yksilöstä poistettu. Trapetsia on saatavilla kolmea kokoa, XS-S, M-L ja XL. Koot ovat hieman reilun mitoituksen puolella.

_dsc0923-2

Tunnelmia ensitesteiltä. Kuva: Satu Rastas

Trapetsin sisäpuolella on kohtalaisen voimakkaasti muotoiltu selän notkoa myötäilevä takaosa ja sivuilla harjanteet, jotka yhdessä estävät, tai ainakin hidastavat trapetsin nousemista ylös. Kuulun siihen koulukuntaan, jotka tykkäävät pitää trapetsia melko löysällä ja muiden trapetsien tavoin joudun Smartshelliä välillä korjaamaan takaisin alaspäin. Trapetsi istuu päälläni hyvin ja tuntuu mukavalta. En pidä kovin isokokoisista trapetseista ja vaikka Smartshell ei ole kaikkein pienikokoisin tarjolla olevista vaihtoehdoista, on sen sivut muotoiltu tarpeeksi mataliksi, että en kokenut sen rajoittavan häiritsevästi liikkumista. Trapetsin jäykkyyteen ei oikeastaan kiinnitä ajossa muuten huomiota, paitsi mukavan tasaisena tukena. Kotona ”testiroikkumisilla” takaisin vanhaan trapetsiin vaihtaessa huomasi vasta, miten voimakkaasti tämä tosiaan litistyykään ja puristaa sivuilta.

Kaikista mullistavinta itselle oli erikseen myytävä slider bar, josta Brunotti käyttää nimeä ST Wave Spreader. Slider bar korvaa trapetsin etukappaleen (spreader bar) koukun köydellä, jota pitkin chicken loop pääsee liukumaan sivuttain. Hyötyinä tulee parempi sivuttainen liikkuvuus eikä ulkonevan koukun vipu kääntele etukappaletta. Eron huomaa erityisesti varvaskantilla ajossa, joka tuntuu huomattavasti luontevammalta. Nimensä veroisesti ST Wave Spreader on täysin ehdoton ratkaisu aaltoajoon. Meillä enemmän tai vähemmän onshore -tuuliolosuhteissa aaltoa vasten kääntyessä pohjakäännöksessä kiinteä kiinnityspiste ei ”haraa vastaan”. Myös muissa käännöksissä huomaa selkeän eron liikkuvuuden paranemisessa. Mikäli ei ole tekemässä unhook -temppuja, en näe syytä siirtyä takaisin rajoittavan tuntuiseen koukkuun.

Aiheesta on olemassa erilaisia kotitekoisia, sekä kaupallisia versioita, mutta ST Wave Spreader edustaa yksinkertaisinta ja mielestäni parasta sorttia, jossa ei ole turhia liikkuvia osia. Chicken loop vain avataan ja pujautetaan köyden ympäri. Tuleepahan vielä väkisin lähtiessä testattua hätälaukaisun toimivuus. Yksinkertaista on myös ST Wave Spreaderin kiinnitys trapetsiin, jossa spreader barin pikakiinnityskappale poistetaan ja kiinnitys tapahtuu kummaltakin puolelta suoraan remmeillä. Remmien avaaminen ja sulkeminen aina toiselta puolelta on toki vakioetukappaleen pikalukitukseen verrattuna hitaampaa, mutta ei mielestäni häiritsevästi. Brunotin slider barin erottuvan hyviin puoliin kuuluu suuri liikkumavara. Ensimmäisellä testikerralla vei tovin totutella muuttuvaan vetopisteeseen, joka kieltämättä aluksi välillä yllätti. Nopeasti tämä kääntyi pelkäksi hyödyksi. Ensimmäisen käyttöpäivän jälkeen tein jälleen ”testiroikkumisia” kotona ja en ollut uskoa, miten rajoittavalta koukku tuntui slider barin jälkeen. ST Wave Spreaderin dyneema köysi tulee väistämättä kulumaan ja aika näyttää, kauanko köysi kestää. Köyden vaihtaminen on kuitenkin helppoa ja kulumista voi hidastaa vahaamalla köyden. Uskon slider bar -tyyppisten ratkaisujen yleistyvän ja suosittelen lämpimästi myös muille, kuin aaltopuuhista kiinnostuneille._dsc2710

Smartshell on ehdottomasti hyvä trapetsi ja erinomainen kompromissi, mikäli haluaa lähteä jäykempään trapetsiratkaisuun, menemättä tarkempaa istuvuutta vaativiin, täysin jäykkiin ja kiistatta myös hintaviin vaihtoehtoihin. Oman huomion ja innostuksen kiinnittyessä slider bariin kyselin, mitä ajatuksia oli trapetsia normaalin koukun kanssa käyttäneille kavereille herännyt:

Peter Törnroos:

Brunotti Smartshelliin on nimensä mukaan käytetty älyä. Vähemmän on enemmän -konseptilla suunnitellusta valjaasta on poistettu kaikki turha. Olen omistanut Mysticin vyötärötraban, Maneran Exon ja Brunotin Alex Pastorin. Jokaisessa on ollut omat hyvät puolensa, mutta ei aivan juuri sitä komboa mitä itse olen hakenut takaa. Smartshellissä yhdistyy sopivasti kaikki mulle tärkeät ominaisuudet. Tukea ja jämäkkyyttä pitkälle selälle isoihin loikkiin, siroutta antamaan liikkuvuutta freestyleen ja laikkariajoon. Merkittävin ominaisuus trabassa on “fläpit”, jotka menee spreader barin sivuilta sisälle trabaan. Traban kun kiristää, niin tästä tulee yhtenäinen jämäkkä muoto. Sen lisäksi, että tämä tuo jämäkkyyttä, niin se myös estää koukun nousemisen ylöspäin. Vettä itseensä imeviä materiaaleja on vähän, joten tämä on kevyt ajossakin ja helppo saada kuivaksi. Pienenä miinuksena on sivuilla olevien elastisten kangaspalojen nopea kuluminen. Toinen rakentava palaute tulee hihnojen kiristämisestä. Kesällä onnistuu helposti, mutta hanskakaudella näiden kanssa joutuu tekemään pidempään töitä.

Mikko Toivonen:

Ostan ton Peten stoorin sen perusteella mitä pääsin testaamaan Brunottia. Olen käyttänyt muutamaa ION:in trabaa, NP:tä ja Cabrinhaa ja just toi keveys on omaa luokkaa Brunotissa. Ei ime vettä ja vähän kuin unohtui, että toi on päällä. Eka vieroksuin sitä systeemiä että se läppä pitää tunkea sinne sisään, mut se muuttaakin koko systeemin kun koukku sojottaa enemmän eteenpäin, kuin leijan mukana ylöspäin. Talvelle fiilistelen sitä, että jäykkä muoto jeesaa ahkioita hinatessa. Ja miksei kesälläkin, kun välillä tarvii kaveria hinata. Takaa tuleva veto ei litistä trabaa kasaan vaan muoto pysyy koossa. Nousemisen kanssa ei ollut itsellä ongelmia. S-koko mahtuu itselle kesällä, mutta M/L on passeli ajatellen myös talvikäyttöä.

Harri Rautava:

Ketkä minut tuntevat ovat varmasti joskus kuullut minun hehkuttavan 2012 ION Hummer trapetsia parhaana ikinä. Sitä se tosiaan olikin ja vaikka joka vuosi tilasin itselle uuden trapan palasin aina tuohon vanhaan Hummeriin joka istui minulle täydellisesti. Tänä kesänä vaan tapahtui muutos. Normaaliin tapaan tilasin uuden trapan (nyt smartshell) ja pidin autossa sitä ja Hummeria. Kuinkas ollakkaan hummeri jäi yksi kerta toisensa jälkeen autoon ja Smartshell tuli päälle. Itsellä trapa pysyy paikallaan aivan loistavasti ja tätä trapetsia ei mielestäni tarvi vetää niin kiukulla kireälle kuin esim. Hummeri. Selän notko muotoilu kiilaa trapetsin ajossa hyvin ja pitää sen paikallaan. Mikon kommentti, että tämän vähän niinkuin unohtaa päälle pitää hyvin paikkaansa! Miinuksena itsekkin huomannut, että kiristimet eivät huilaa ihan yhtä hyvin kuin esim. ION:n high end malleissa, mutta kun tätä ei tarvi vetää niin tiukalle en ole kokenut sitä ongelmana. Tärkeintä tässä on se, että ylitehoisena koukkuloikkapäivänä ei kylkiluut lähdet ratisemaan läheskään yhtä nopeasti!

Brunotti Smartshell:

http://rdp.brunotti.com/en/products/waterwear/mens/harnesses/smartshellmulti-use-harness#F1F1F2

ST Wave spreader bar:

http://rdp.brunotti.com/en/products/waterwear/uni/accessories/st-spreader-wave#000000

Tilaa omasi Lappis Surfshopista!