SUP-lautailu (Stand Up Paddle Boarding) on laji missä yhdistyy surffaus ja melonta. SUP-lauta on muodoltaan jättikokoinen surffilauta jonka päällä voi seistä ja meloa eteenpäin. SUP-lautailu on itseasiassa surffilajeista yksi vanhimmista ja ensimmäiset tiedot kantautuvat niinkin pitkälle kuin 3000 ennen ajanlaskun alkua :)

Todellisuudessa SUP-lautailu nykymuodossaan on 1940 jolloin John Ah Choy Hawailla kehitti tavan nauttia surffaamisesta myös sen jälkeen kun ikä teki haastavaksi laudan päälle nousun. Moderni SUP-lautailu alkoi 1990 Laird Hamiltonin myötä ja 2000-luvun alkupuolella alettiin lajissa kilpailla ja Stand Up Journal lehti perustettiin 2007. 2012 – 2014 oli jakso millä välillä laji tuli Suomessa koko kansan tietoon jonka jälkeen se on jatkanut tasaisesti kasvua.

SUP-lautailu on selkeästi Suomen suosituin “surffilaji” ja lajin harrastajia löytyy aivan jokaisesta ikäluokasta sekä kaikenlaisen taustan omaavilta ihmiseltä.

SUP-lautailuss on useita eri alahaaroja riippuen harrastajan mieltymyksistä.

SUP-Touring / retkiSUPpailu
Se kaikkeista yleisin tapa nauttia SUP-lautailusta on retkeillä pitkin vesistöjä. SUP-lauta avaakin vesistöt aivan uudella tavalla kun laudalla voi liikua hyvin matalissa vesissä, mutta sen kanssa voi myös helposti taittaa pidempiä matkoja. 2017 Suomalainen Timi Hellman meloi 1300km Vironlahdelta Tornioon (lue koko jutut) https://yle.fi/uutiset/3-9732175

SUP-Surfing / aaltosuppaus
Vaikka aaltoSUPpaus on lajin alkuperää on tämä ehkä yksi harvinaisemmista SUP-lautailun olomuodoista. Tässä SUP-laudan melalla melotaan aalto kiinni jonka jälkeen aaltoa voidaan surffata normi surffityylillä. Suomessa SUP-surffaus on erityisen toimiva laji koska rannikkomme aallot ovat harvoin isoja ja SUP-laudalla on helpompi meloa kiinni myös pienempiä aaltoja. Todella mukava tapa tuoda lisähaastetta harrastukseen

SUP-Yoga
SUP-yoga tuo jooga ja fitness liikkeet vesille. Tässä lajissa voi hyvin perusliikkeillä tuoda itselle mukavaa haastetta ja heiluva alusta nostaa kehonhallinnan ihan uudelle tasolle. Esim. youtubesta löydät lukuisia videoita jossa opetetaan SUP-yogaliikkeitä aina perusliikkeistä teknisesti haastavempiin liikkeisiin.

SUP-kalastus
Ehdottomasti se vähiten puhuttu, mutta Suomessa valtavan potentiaalin omaava tapa. Nappaa retkijakkara tai vaikka kylmälaukku mukaan, laita ankkuri laudan karkuremmiin ja lähde kalastamaan. SUP-lauta mahdollistaa kalapaikat mihin muilla varusteilla olisi todella vaikea päästä. SUP-laudan kanssa pääset matalikkoihin, mutta hieman paremmalla ankkurilla voit asemoida itsesi vaikka virtaavaan veteen. SUP-laudan leveys tekee kalastamisesta istualtaan kohtuullisen vakaata.

SUP-lautailu on surffilaji jonka omatoiminen aloittaminen on täysin mahdollista. Esimerkiksi meidän sivuilta löydät hyvää asiaa kuinka lajin perustekniikan saa haltuun www.lappis.fi/sup-abc

Kuitenkin parhaan startin lajille saat vuokraamoiden järjestämillä ohjatuilla SUP-retkillä jossa osaava ohjaaja opastaa sinut lajin pariin.

Jatkossa mekin tulemme järjestämään myös kahden päivän pituisia SUP-lautailun peruskursseja kaikille jotka haluavat lajin perusteet kunnolla haltuun.

Suomi on siitä hieno maa, että asuipa missä tahansa on SUP-lautailuun soveltuvia vesistöjä aina lähellä. SUPpailuun soveltuvat pienet vesistöt kuten myös suuret. Olipa kyseessä järvi, joki tai meri käyvät kaikki tähän erinomaisesti.

SUP-laitalupaikkaa valitessa suurin vaara muodostuu matalikoista. Suunnittele siis aina reittisi siten, että myös kaatuminen on turvallista!

Ensiksikin mitä varusteita tarvitset?
Laudan, evän, melan, pumpun (ilmatäytteisiin) ja viimeisenä, mutta jopa tärkeimpänä karkuremmin. Elä käytä SUP-lautaa ilman karkuremmiä missään tilanteessa!

Toimimme lajin johtavien merkkien maahantuojana sekä jälleenmyyjänä. SUP-lautailun ykkösmerkkeinä meillä on Shark ja Ulappa. Näiden lisäksi edustamme mm. Fanatic ja Brunotti merkkisiä SUP-lautoja.

Oheisvarustepuolella valikoimamme on myös hyvin kattava. ION ja Brunotti tarjoavat kattavan valikoiman kuivapukuja, märkäpukuja, tossuja, hanskoja, liivejä yms. Tuotamme itse mm. kuivapusseja, kännykkäpusseja yms.

Verkkokaupastamme, nettisivuilta ja youtube kanavaltamme saat valtavasti lisätietoa kaikista varusteista ja muistathan, että jos joku asia askarruttaa on aina paras ottaa meihin yhteyttä.

Me käytämme itse, vuokraamme ja opetamme maahantuomillamme varusteilla joten tunnemme ne perusteellisesti ja osaamme suositella olosuhteet ja käyttäjät huomioiden juuri oikeat varusteet.