matrixx3cover

HQ Matrixx 15m testi

Teksti ja kuvat: Peter Törnroos

Näin pääosin pumppiksilla ja vielä viimeaikoina C-leijoilla ajaneena en olisi ikinä uskonut hurahtavani patjaleijaan. Näin nyt kuitenkin kävi. No, foili auttoi kyllä iloisesti asiaa. Hyvin skeptisenä siis otin Matrixin testiin.

Kirjoittelen revikkaa viiden testipäivän jälkeen. Twintipillä en ajanut kertaakaan, ainoastaan foililla ja laikkarilla.

Pumppiksiin verrattuna Matrix on paljon vakaampi, istua nököttää taivaalla juuri siinä kohtaa mihin sen jättää. Kevyessä kelissä pysyy hyvinmatrixpeter taivaalla. Vaikka lentäisi ikkunasta yli, leijailee siististi takaisin alatuuleen, kunnes narut kiristyy. Nopeudessa häviää selkeästi pumppiksille. Jos leijaa haluaa kääntää nopeasti, onnistuu tämä nyppäämällä takanarusta, silloin leija pyörähtää lähes oman akselinsa ympäri.

Samanlaista ”nyppäisyä” minkä isommalla pumppiksella saa aikaiseksi lennättämällä/luuppaamalla, ei saa patjalla aikaiseksi. Veto tulee tasaisen varmasti. Matrix luuppaa kivasti ja vetää todella railakkaasti koko Luupin ajan. Kovemmassa kelissä huomasin luupatessa, että Depoa ei tule samalla tavalla kuin pumppiksissa puomia eteen työntämällä. Leija vetää powerzonessa, kunnes on lentänyt tuuli-ikkunan reunaan ja jos siinä kohtaa kaatuu, niin rättinä tullaan perässä ?

Leijaa on aika vaikea ajaa tonttiin. Relaunchasin tämän vai kourallisen kertoja. Jos leija on etureuna alas, nousee tämä pakilla vetämällä takanaruista. Kerran sain leijan solmuun syvässä vedessä, mutta kun maltoin odottaa ja olla nykimättä, aukesi mytty siististi ja taas mentiin.

Foililla tulee käännöksissä ajettua helposti reippaasti alatuuleen. Matrix ei ole tästä moksiskaan. Ohjattavuus säilyy ja kun taas nyppää narut kireälle, leija on juuri siellä missä sen olettaakin olevan. Isolla pumppiksella leijan ohjaaminen ja käännöksen ajoitus on paljon tarkempaa (leija helposti vedessä, jos narut löystyy), Matrixilla käännökset menivät heti ykkösellä putkeen.

Erittäin kevyessä kelissä leijaa täytyy hetki täyttää nostamalla etureunaa ylös ja pitämällä etureunan venttiilejä auki. Tämän jälkeen leijassa on sen verran ryhtiä, että tämä pysyy paremmin asennossa kun puomilta kiristää narut.

Kerran kovemmassa kelissä ajoin leijaa laikkarilla ja testasin miten tämä hyppää. Korkeutta tuli kivasti ja hangtimea riitti. Tällä tulee olemaan kiva vääntää old skool temppuja, kun ei ole kiire alas.

Plussat ja miinukset
+ Alaveto
+ Driftaa hyvin (varsinkin foilin kanssa tärkeää)
+ Hangtime todellakin kohdallaan
+ Kevyt ja vie vähän tilaa pakattuna
+ Stabiili
– Hidas verrattuna pumppiksiin
– Ne *keleen harusnarut kerää rannalta kaiken epämääräisen näköisen roskan mukaansa
– Depoa ei tule yhtä nopeasti puomista päästämällä, kuin pumppiksissa