Pelon sekavat fiilikset, turhautuminen ja välillä ihan puhtaasti hermojen menetys. Nämä olivat fiiliksiä mitkä olivat vahvasti mukana hydrofoilihommissa lajin alkumetreillä, mutta toista on nyt! 

Hydrofoili on kehittynyt pisteeseen jossa se on aivan kenen tahansa saavutettavissa.

Ja mikä parasta, hydrofoil tuo aivan uuden ulottuvuuden kaikkeen harrastamiseen. Se fiilis kun laudan äänet hiljenevät ja lauta nousee lentoon on jotain todella upeaa!!

Mielestämme siis jokaisen Suomessa tuulilajeja harrastavan tulisi lisätä hydrofoil arsenaaliinsa. 

Miksikö?

Suomi on maa jossa vesistöä riitää. On ~1500 km rantaviivaa ja tuhansia järviä joista kohtuullisen moni on tarpeeksi isoja tasaisehkoon tuuleen. 

Se mitä meillä taas ei ihan ulkomaiden tapaan ole on aallot ja kovat tuulet! 

Tuona hetkenä ei tuuli riittänyt millään twintipillä ajoon, mutta foilille oli hyppytehot!

Hydrofoil tekee kevyt tuulisista päivistä huippupäiviä!

Kun vihdoin muutamia vuosia sitten sain hydrofoilin kesytettyä (iso kiitos tästä uuden tyylin isoilla etusiivillä varustetuille hydrofoileille) muuttui oma näkemys hyvästä kelipäivästä aivan täydellisesti. Siinä missä aikaisemmin rantaan tullessa jos keli oli 5-6ms mietiskeli pitkään ja hartaasti, että lähteäkkö edes yrittämään isoimmalla leijalla ja jättilaudalla. Nyt yhtäkkiä näistä tuli ykköspäiviä! 

Tsekkaa allaolevasta videosta fiiliksiä mitä hydrofoil tarjoili meidän 2021 Ranskan road tripillä.

Tämän jälkeen hydrofoil on moninkertaistanut omat harrastuspäivät ja toisaalta “härsireissut” ovat loppuneet lähes kokonaan. Voimme luvata, että hydrofoilin lisääminen patteriin ei pelkästään lisää harrastuspäiviä merkittävästi, vaan tekee niistä peruspäivistä jopa kesän parhaita!

Ei minulla ole aikaa sen opetteluun kun se on niin vaikeaa.

Tämä on kommentti mitä kuulee paljon, ja ei mikään ihme kun moni näki mitä tervan juontia foilin kesyttäminen alkuaikoina oli. On kuitenkin mukava sanoa, että nämä ajat ovat täysin historiaa! Hydrofoilin opettelu ei koskaan ole ollut yhtä helppoa kuin se on nykyään!

Otetaan esimerkiksi leijasurffaus ja perustason harrastaja (eli kuski joka on täysin sinut leijan kanssa ja perus ajossa twintipin kanssa ei ole hetkeen ollut mitään sen suurempia haasteita).

Tällaisella harrastajalla yksi oikein hyvätuulinen viikonloppu riittää hydrofoilin kesytykseen. OK, ei sen viikonlopun jälkeen vielä mestarikuski ole ja käännökset ovat ehkä vasta haave tulevaan, mutta perusajo alkaa jo sujumaan! Tämä on aika iso ero siihen hydrofoilin alkuaikaan jolloin se käytännössä vaati koko kesän sisukasta treeniä!

Eikö tuule? Ei se mitään koska foilin kanssa on varsin hauskaa vaikka veneen perässä!

Mitä ottaa huomioon kun siirtyy hydrofoilin maailmaan?

Oikeat varusteet ovat kaikki kaikessa!

Tämä on se kohta missä homma voi lipsahtaa pahasti raiteiltaan. “Laitetaan tämä vähän haastavampi, että ei tarvi heti olla päivittämässä” on ajatus josta voi seurata raskas taival. Laittamalla oikean kokoiset laudat ja foilit (olipa kyseessä kite, wingfoil tai windfoil) on aivan avainasemassa! 

Tästä erinomaisena esimerkkinä on käytännössä Lappiksen koko tiimi. Hydrofoilin alkuaikoina kaikilla valmistajilla oli melkoisen pienet hydrofoilit ja perustelu tähän oli, että “OK hiukan voi olla alussa haastetta, mutta kun oppii niin näiden kanssa kehittyy”. Jäbät kyllä oppivat näiden kanssa foilauksen, mutta kuinka sitten myöhemmin kävikään? Kaikki näistä päivittivät foilit paljon isompiin eli näihin joista olisi kuulunut juuri kasvaa ulos :) Syy tähän oli, että hydrofoil tarjoaa parhaimmillaan uskomatonta suorituskykyä keveissä tuulissa. Oikein valittu hydrofoil on sellainen joka on helppo alussa, mutta tarjoaa suorituskykyä pitkäksi aikaa. Käytännössä jokaisella meidän tiimikuskilla on edelleen patterissa se hydrofoilin etusiipi mitä valtaosalle teistä jotka tätä luette tulemme tarjoamaan (olipa jälleen kyseessä mikä tahansa hydrofoilin alalaji).

Katso alempaa tältä sivulta SAB Foil W633 ja W1100 esittelyvideot. Molemmat näistä ovat super hyviä aloittaville, mutta samalla siipiä joita allekirjoittanut ja tiimikuskimme edelleen aktiivisesti käyttää!

Toinen asia minkä kanssa kannattaa olla alussa tarkkana on sopivan kokoinen lauta.

Kun homman osaa tekevät pienet laudat hydrofoilauksesta todella hauskaa ja ketterää, mutta siihen pisteeseen päästäkseen on eriarvoisen tärkeää, että hommaa ei yritä aloittaa liian pienellä laudalla.

Tämä kohta on erityisen tärkeä wingfoilissa, mutta pätee tietysti myös kitefoiliin sekä windfoiliin.

Liian pieni lauta tekee alusta todella tuskaista! Wingfoilissa liian pieni lauta aiheuttaa sen, että voi mennä useita kertoja, että laudan päällä pääsee edes seisomaan wingi kädessä, puhumattakaan, että pääsisi harjoittelemaan tuulen avulla liikkumista. 

Kitefoilissa jos valitsee liian pienen laudan asettaa lähtötavoitteen todella korkealle koska näitä lautoja ei ole suunniteltu kulkemaan “vettä pitkin” vaan niiden kanssa foili pitäisi saada käytännössä heti startista lentoon. Oikean kokoisen laudan kanssa voi alussa harjoitella ajoa siten, että laitos ei vielä lennä foilin varassa. Tämä sama mahdollisuus tulee myös helpottamaan paljon kun treenataan jalkojen vaihtoja ja käännöksiä. Pienet “pocket board” tyyliset laudat uppoavat veden alle lähes heti kun ne koskevat veteen. 

Treenaa sopivissa olosuhteissa!

Varsinkin kitefoilin alkuaikoina me teimme alussa ison virheen treenatessamme foilia vain silloin kun ei millään normaalilaudalla enää päässyt. Keli jossa jättikokoinenkaan leija ei oikein pysy taivaalla tekee foilin aloittamisesta todella vaikeaa. 

Leijan kanssa suosituksemme treenikeleistä menee jotakuinkin näin

Tuulen nopeuden tulisi olla sellainen, että twintipillä pääset kynyttäen ajamaan. Eli sellainen keli missä pääset hyvin vedestä ylös, pysyt plaanissa, mutta et oikein pääse kryssimään. 

Leijakooksi alun treeneihin suosittelemme jotain 8-12m hieman riippuen kuskin painosta (emme siis suosittele, että alkuun 100kg kuski menee 8m leijalla +10ms kelissä treenaamaan hydrofoilin hienoutta) :) 

Tärkeintä leijakoon ja tuulen valinnassa on, että sinun ei tarvitse taistella pitääksesi leijaa taivaalla. 

Wingin kanssa on helpompi treenata useammissa eri olosuhteissa

Laudalle nousua, siiven nostoa ja siiven käsittelyä on hyvä treenata alussa hyvinkin keveissä tuulissa. Keveissä tuulissa voi keskittyä vain siiven kontrolliin ilman huolta, että foili hyökkäisi sieltä mihinkään. Wingfoil varusteet itseasiassa kryssivät erittäin hyvin todella keveässäkin tuulessa. 

Sitten kun tämä puoli on kunnossa ja on intoa saada lauta “lentämään” kannattaa tähdätä vähän reilumpaan tuuleen. Kun alussa ei laudan tai wingin pumppaustekniikka ole vielä pykälässä niin pieni yliteho ei ole yhtään pahitteeksi ;)

Tutustu foilivarusteisiin tarkemmin verkkokaupassamme

Allekirjoittaneen ensimmäiset wingfoil ajot Ranskan Leucatessa.

Pahimmat virheet alussa!

Yllämainittujen lisäksi tässä muutama juttu mitä välttää foilin kanssa.

  1. Elä kanttaa! Varsinkin leijan kanssa ensimmäistä kertaa laudalle noustua lähtee sitä vaistomaisesti ajamaan kuin twintippiä tai laikkaria. Tämä on yksi pahimmista virheistä alussa koska tällöin tulee helposti ammuttua foili ilmaan vedestä. Tavoite on pyrkiä seisomaan aivan suoraan laudan päällä.
  2. Paino takajalalla. Kun foilin kanssa lähdetään hakemaan tuntumaa on paras laittaa painoa reiluhkosti etujalalle. Tämä voi tehdä sen, että lauta sukeltaa ja kuski syöksyy siitä veteen, mutta etujalalle painottamisen ajatuksena on välttää sitä, että lauta hyökkäisi vedestä ilmaan. Tavoitteena on löytää etujalan painopiste siten, että lauta liukuu vettä pitkin ilman, että se yrittää tahtomatta hyökätä sieltä foilin varaan. 
  3. Kun kaadut, elä taistele vastaan! Kuvittele tilannetta jossa lauta lähtee kaartumaan/kallistumaan taakseppäin. Vaistomaisesti tässä tuntuisi, että laittaa painoa varvaskantille jotta ei kaatuisi selälleen. Tässä tilanteessa varsinkin kun mennään isoilla foileilla (wingfoil) ei kannata yhtään taistella vastaan vaan kaatua vaan hallitusti selälleen. Kärjistetysti voi sanoa, että jos foili haluaa kallistua taakse niin se sen tekee ja sinä et sille asialle siinä enää mitään voi. Jos taistelet vastaan saatat linkkuveitsimaisessa asennossa kaatua laudan päälle. Parasta on siis vain kaatua mukana ja ottaa uutta yritystä.

Innostuitko? Haluatko foilauksen pariin? MAHTAVAA! Laita viestiä niin pistetään homma jalalleen!