[ux_image id=”795″] [row] [col span=”3/4″]

Märkäpukuarvostelu: ION Onyx Amp Semidry Hood 6/5 DL (2016)

Teksti ja kuvat: Juhani Purola

Plussat ja miinukset tiiviisti

+ erittäin venyvä!

+ Istuvuus (yksilöllistä)

+ mukana tulevat nilkkatarrat

+ suhteellisen helppo pukea/riisua

– vetoketjun suunta

– ei kaikista lämpimin 6 mm puku

– hupun aukon muotoilu (yksilöllistä)

– froteevuoren niukka käyttö

Yleisesti

Märkäpuvut ovat meidän viileissä oloissa pakollinen paha. Etenkin olosuhteiden kylmetessä loppukaudesta ja vesien pysyessä keväälläkin melko pitkään raikkaina korostuvat märkäpukujen ominaisuudet ja puvuissa huomaa eroja. Ennen uppoutumista arvosteltavaan ION:in talvimärkäpukuun on painotettava yhtä märkäpuvun tärkeintä ominaisuutta: istuvuus ja oikea koko. Paraskaan märkäpuku ei pidä lämpimänä jos vettä mahtuu puvun sisälle liikaa ja vesi pääsee vaihtumaan nopeammin, kuin keho pystyy puvun sisällä olevan vesikerroksen lämmittämään. Liian pieni puku rajoittaa liikkumista ja voi puristaessaan haitata esimerkiksi käsien verenkiertoa, josta seuraa käsien ennenaikainen kylmettyminen. Huomattavasti yleisempää on kuitenkin nähdä harrastajien päällä selkeästi liian isoja märkäpukuja. Ensimmäisen märkäpuvun sovittaminen ja sopivan istuvuuden toteaminen on aina hankalaa ja eri merkkistä pukua ostaessa saattaa myöhemminkin olla vaikeata saada pukuvalinta kerralla oikein. Lämpimissä sisätiloissa paksun märkäpuvun sovittaminen on hikistä puuhaa ja nahkeata ihoa vasten puku ei meinaa sovinnolla liukua päälle eikä asettua hyvin. Sopivan kokoinen puku tuntuu usein kokemattoman päällä aluksi hankalan kireältä, mikä johtaa usein liian ison puvun hankkimiseen. Pukua sovitettaessa kannattaa pitää mielessä, että märkänä puku asettuu paremmin päälle ja tuntuu huomattavasti notkeammalta. Liian ison puvun selkeitä tunnusmerkkejä ovat muun muassa rypyt lahkeissa ja hihoissa, sekä kainaloihin jäävät ”siivekkeet”. Selän notkon kohdalle saattaa myös huonosti istuvassa puvussa jäädä iso tyhjä tila, jonne mahtuu paljon viileätä vettä sellaiseen kohtaan, joka on lämpimänä pysymisen kannalta hyvin kriittinen. Etenkin ensimmäistä märkäpukua valitessa auttaa paljon, jos on mahdollista saada kokeneemmalta apua ja varmistusta istuvuuden varmistamisessa. Netistä löytyviä merkkikohtaisia kokotaulukoita kannattaa lähtökohtaisesti uskoa ja on hyvä pitää mielessä, että vaikka käyttäisi M -kokoisia vaatteita, ei märkäpuvun oikea koko ole välttämättä Medium.

Hyvän märkäpuvun ominaisuuksia ovat hyvä venyvyys ja lämpimyys, joka tulee lähinnä tiiviyden ja materiaalin paksuuden kautta. Ohuemmista märkäpuvuista suurin osa ovat nykyään tarpeeksi joustavia ja niiden käyttöolosuhteissa lämpimänä pysyminen ei yleensä ole haastavaa. Paksummissa märkäpuvuissa ja kylmissä olosuhteissa erot puvuissa korostuvat. Suosittelen kiinteähupullista pukua kaikille, jotka haluavat Suomessa harrastaa märkäpuvussa mahdollisimman pitkän kauden. Kiinteä huppu tekee märkäpukukokonaisuudesta tiiviimmän ja lämpimänä pysyy pidempään.

Itse pukuun

Paksuimman märkäpuvun päivittäminen tuli itselleni loppukaudesta ajankohtaiseksi ja valinta osui tällä kertaa ION Onyx Amp 6/5 pukuun. Kyseessä on siis paksummista kohdista 6 mm ja notkeuden kannalta kriittisistä kohdista 5 mm paksu, kiinteähupullinen talvimärkäpuku. En ole ennen kokeillut ION:in pukuja päälleni ja jouduin valitsemaan koon sokkona ja kokotaulukkoon luottaen. Olen valmistajasta riippuen käyttänyt ennestään M, MS tai S kokoisia märkäpukuja. Kokotaulukon mukaan mittani osuivat ION:illa kokoon S (48). Taulukon mukaan valittu koko osoittautui juuri sopivaksi ja puku istui minulle erittäin hyvin. Kotona pukua ensimmäistä kertaa kokeillessa kiinnitin huomiota materiaalin venyvyyteen, jonka ansiosta paksu puku oli yllättävän helppo pukea päälle ja riisua. Yleinen laatuvaikutelma on hieno ja mikään kohta puvussa ei vaikuta heppoiselta ja erityisen hajoamis- tai kulumisalttiilta. Kestävyys pitkällä aikavälillä selviää toki vasta käytössä. Puvusta löytyy samat ominaisuudet, kuin nykyään useimpien muidenkin isojen valmistajien ylempien hintaluokkien malleista. Saumat on liimattu ja piilo-ommeltu ompeleen jäädessä ulkopuolelle ja sisäpuolelta kaikkien saumojen tiiviys on varmistettu joustavalla neopreeniteipillä. Rintakehää, vatsaa, alaselkää ja etureisiä vasten, sekä hupussa on puvun sisäpinnalla pehmeä, froteekangasmainen vuoraus. Vastaavat lämpimyyden tuntua ja puvun sisäpinnan nopeampaa kuivumista edistävät ”karvavuoret” ovat yleistyneet erityisesti kylmiin olosuhteisiin tarkoitetuissa, ylemmän hintaluokan märkäpuvuissa. Vuori ei ole yhtä paksun karvainen, kuin joissakin muissa puvuissa, mutta tuntuu mukavan pehmeältä ja lämpimältä ihoa vasten. Paksumpi tekstiilipinta luultavasti rajoittaa jonkin verran puvun potentiaalista venymistä, minkä vuoksi froteevuoraus ei ulotu puvun yläosiin asti. En tosin ymmärrä laisinkaan, miksi jalat eivät ole kokonaan nilkkoihin asti samalla tavaralla vuoratut. Tämä helpottaisi puvun pukemista entisestään jalkojen liukuessa helpommin pukuun sisään ja lisäisi puvun lämmittävyyttä.

Itse tykkään neutraalin värisistä, tummista märkäpuvuista ja Onyx Amp miellyttää ainakin omaa silmää. Pääväreinä on tumman sininen ja meleerattu tumman harmaa. Oranssit tekstit ja koristeraidat ovat räikeät, mutta niitä on onneksi ripoteltu pukuun melko maltillisesti.

ION Onyx Amp on kauttaaltaan vuorattu kummaltakin puolelta ja joissakin puvuissa olevat sileäpintaiset (single lined) etu- ja selkäpaneelit puuttuvat. Tämä on kaksipiippuinen juttu, sillä näistä sileistä paneeleista vesi valuu pois, kun taas nylon-päällyste jää kosteaksi, joka viilentää. Toisaalta taas sileäpintaisiin paneeleihin tulee nirhaumia ja vekkejä huomattavasti herkemmin.

Rintavetoketjullisissa märkäpuvuissa näkee kumpaankin suuntaan toimivia vetoketjuja. Itse pidän enemmän suljetun hartian puolelta poispäin sulkeutuvista vetoketjuista, sillä niiden kanssa ei tarvitse puvun ollessa päällä sovitella vetimeen vetoketjun toisen puolen alkua. Tähän suuntaan toimiessaan vetoketju tosin tarvitsee aina jonkin näköisen varmistuksen, sillä se pyrkii aukeamaan itsestään helpommin. Onyx Ampissa vetoketju toimii valitettavasti juuri toiseen suuntaan, joka suljetaan avonaiselta puolelta sisäänpäin vetämällä. En tosin pidä tätä merkittävänä haittana. Olkapään avoimen puolen kiristysnauha on kivan siististi sijoitettu liepeen sisäpuolelle, jolloin ulospäin ei jää mitään törröttämään.

Puvusta löytyy hyödylliset perusjutut, kuten lenkillinen avaintasku toimivasti juuri polven alapuolelle, jalan sisäsyrjälle sijoitettuna. Lahkeen- ja hihansuiden sisäpuolella on kumirinkulat, joiden tarkoitus on edistää näiden kohtien tiiviyttä ja vähentää ajan myötä näiden kohtien venähtämistä. Kivana lisänä puvun mukana toimitettiin tarrakiristimet nilkkoihin, jotka vähentävät tehokkaasti erityisesti leijalautailussa alakautta lahkeisiin sisään roiskuvaa vettä.

Puku joutui heti haastaviin olosuhteisiin testiin, kun pääsin ensimmäisen kerran puvun kanssa veteen Tapaninpäivän myräkässä Porissa. Ilman lämpötila oli pakkasen puolella ja veden lämpö oli 4-5 astetta. Lämpimänä pysyminen on aina hyvin yksilöllistä, mutta yleensä ilman mennessä pakkaselle ja leijan kanssa altistuessa aina myös tuulelle, on puvusta riippumatta harrastusaika vesillä hyvin rajattu. Itsellä usein sormien kylmettyminen on heikoin lenkki, jonka vuoksi joutuu palaamaan rantaan. Väsyttävien olosuhteiden ja sormien kylmettymisen vuoksi jouduin tälläkin kertaa lopulta luovuttamaan noin 1-1,5 tunnin harrastamisen jälkeen. Puvun puolesta vesillä olisi vielä jonkin aikaa tarjennut. ION Onyx Amp on joustavin 6 mm märkäpuku, jota olen käyttänyt. Monet näin paksut puvut ovat tuntuneet huomattavasti kankeammilta päällä. Kyseessä ei kuitenkaan ole kaikista lämpimin talvimärkäpuku. Saman paksuisiksi ilmoitetuissa märkäpuvuissa on usein valmistajakohtaisia eroja ja tämä puku tuntui heti näppituntumalta hieman ohuemmalta, kuin paksuimmat kokeilemani vastaavan paksuiseksi ilmoitetut puvut. Materiaalin ollessa näin hurjan joustavaa, olisi puvusta voitu mielestäni tehdä paksumpi sen silti muuttumatta liian kömpelöksi. Mikäli ei kuitenkaan yleensä pakkasella pukua käytä, niin vastapainoksi saa mielettömän liikkuvuuden näin paksuksi puvuksi. Kyseessä on kuitenkin erittäin lämmin puku, joka pitää lämpimänä suurimmassa osassa olosuhteista, kunnes muutkin tekijät rajoittavat vesilläoloa. Pienen miinuksen joudun antamaan hupun aukon leikkauksesta. Tämä on jälleen yksilöllistä, mutta hupun naama-aukon reunat tulevat minulla hieman liian lähelle silmiä, jolloin näkökenttä sivuille päin kapenee hieman. Myös aukon alareuna saisi jäädä minulla hieman alemmaksi. Naama-aukko tuli kuitenkin jo testireissulla moneen kertaan koitettua hyvin tiiviiksi, mikä on tärkeintä. Lippa on melko pitkä, mutta helposti vaikka trimmattavissa, jos tämä häiritsee.

Täydellistä märkäpukua en ole vielä itselleni löytänyt. Tässä puvussa on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia ja kokonaisuutena se vaikuttaa oikein toimivalta. Erityisesti materiaalien notkeus asettaa riman korkealle tuleville märkäpuvuilleni. Tämä päällä tulee varmasti vietettyä paljon aikaa vilpoisissa vedessä.

Tomi Tähden kirjoittama ja kuvittama juttu testireissusta:

http://huippufreeride.fi/2015/12/28/tapaninpaivan-surffit/

Tarkemmat specsit puvusta:

http://www.ion-products.com/water/men/wetsuits/onyx-amp/semidry-hood-65-dl/

[/col] [col span=”1/4″] [ux_image id=”797″] [ux_image id=”796″] [ux_image id=”799″] [ux_image id=”800″] [/col] [/row]