Kalajoella kisattiin 11.6.2016 X-Gamesin yhteydessä kitecrossi ja bigair disipliinien skabat. Uskomatonta kyllä viikonloppuna kelitti ihan oikeasti, mikä on kovin harvinaista X-Gamesien aikaan. Vastaava ilmiö osuu perimätiedon mukaan noin kerran vuosikymmenessä kohdalle! Lappis tiimikuskit Jussi Korhonen ja Sauli Pisilä kävivät tsekkaamassa karkelot. Alla miesten mietteitä tapahtumasta.

Sauli: Olihan hienot skabat Kalajoella! Hevosenkenkä oli parraimmillaan esillä ja flättiareena oli aivan huikea freestyleen ja boostailuun joten puitteet oli viimesen päälle kunnossa. Onnittelut Jussille heti kärkeen! Big Air luokan voitto irtosi komialla finaalirunilla. Ei ollut Björkskogeilla (Jonathan ja Lina) ja meikällä sanomista finaalissa. Vedit isosti ja erityisesti one footterit irtosi nätisti. Oli muuten eka kerta kun näin omin silmin kun joku yrittää one foottereita rotaation höysteeksi. Nähny vaan ison maailman videoilla. Formaattihan oli siitä hauska että pelkkä korkeus ei ratkaissut vaan 25 pinnaa tuli teknisestä vaikeudesta ja 25 pinnaa kliinistä ländäyksestä.

Jussi: Kiitti! Ja kiitokset heti kärkeen myös järjestäjille, oli hyvät kisat ja rento meininki! Kisoja ja tapahtumia ei lajin puitteissa ole yhtään liikaa Suomessa. Big Air meni tosiaan omalta osalta nappiin, tuli valittua oikean kokoinen leija ja koukkuloikkiin löytyi nopeasti hyvä tatsi. Spotti oli kyllä suoraan villeimmistä päiväunista, hiekkasärkän ympäröimä flättiallas ja temput pääsi polkaisemaan suoraan tuomarien nenän edestä. Pitäisi käydä Kalajoella useamminkin.

Vielä erityismaininta positiivisesta yllätyksestä twintip slalomille. Hävyttömän hauskaa. Käytännössä siis rantalähtö, vajaa tusina leijaa yhtäaikaa liikkeellä, kaksi poijua lyhyellä sivutuuliradalla kierrettävänä ja muutama kahden kierroksen lähtö tiiviiseen tahtiin ajettavana. Racehommien välineurheiluaspekti häviää kun kryssimisen määrä on minimaalista ja leijankäsittelytaidot sekä puhdas pelisilmä ratkaisevat. Saulihan dominoi kolme ensimmäistä lähtöä varsin tehokkaasti, mutta joutui lopulta tyytymään kakkossijaan Jonathan Björkskogin viedessä korkeimman podiumpaikan tasaisella ja lähes virheettömällä suorituksella.

Sauli: Mikkolan Kari ja Mannilan Päivi hoiti kyllä hienosti järjestelyt ja tuomaroinnit, iso hatunnoston paikka, kitekulttuuriteko! Slalomi oli aika veikeetä puuhaa. Ei tosiaan aiottu aluksi edes osallistua, mutta onneksi meidät ylipuhuttiin. Kerran aiemmin kisanneena vierastin tuota touhua kun lyödään yhtä aikaa kymmenkunta kiteä lyhyelle radalle ja poijukäännöksiin sähläämään. Normaalisti oppinut välttämään muita leijoja viimeiseen asti, mutta tässä lajissa leijakontaktit kuuluu asiaan. Iloisesti leijat pusutteli ilmassa toisiaan ja muutama eeppinen rusettikin nähtiin. Kanssakisaajan sprayn allakin tuli tuubitettua välillä! Pääsi hiipimään siinä hyvän olon tunne märkkäriin kolmen erävoiton jälkeen ja loput lähdöt olikin sitten melkoista hässäkkää omalta osalta. Enpä ollut aiemmin saanut leijoja noin pahasti solmuun mitä Pesosen Anssin kanssa saatiin eräässäkin lähdössä, ihan terve ja virkistävä elämys tuokin täytyy myöntää! Taidettiin sutki napata “muikkuverkkoihin” kiinni samassa rytäkässä.

Jussi: Hah joo, ihan poijulta särkälle oli rata tukittu leijannaruilla, taisi siinä vaiheessa olla Anssin leija täysin irti ja jätkän leijassa kiinni → about 40 metriä pitkä este. Kiireessä koitin popata yli mutta jätkän safetynaru löysi mun nilkan ja kuperkeikka tuli. Pääsin kyllä vauhdilla jatkamaan, mutta taisi siinä pari kuskia mennä sisäkautta ohi. Nopeita tilanteita!

Sauli: After kite oli myös erittäin hyvin hoidettu. Big Airin finaalista ajeltiin suoraan (toki ensin piti jauhaa hetki hevosenkengän eteläpuolen timanttista flättiä) “Kekkos” -surffisaunaan jossa odotti lämpimät lauteet ja kylmät palauttavat sponssioluet. Koko päivän fiilis oli erittäin lupsakka ja hauskanpito pysyi kilpailuvietin edellä. Kuka tahansa taitotasosta riippumatta voi osallistua näihin tapahtumiin joten mukaan vaan seuraaviin skaboihin jos asia mietityttää! Kiitos PWR (Perämeri Wind Riders), Rautio Sports, Lappis sekä ennen kaikkea kanssakisaajat huikeasta päivästä. Näitä lisää!

Jussi: Kyllä, alusta loppuun hyvä meno! Ja lisää vaan jengiä osallistumaan tällaisiin!

X-Games Kalajoki 2016

Hevosenkenkälaguuni toimi kisanäyttämönä.