Oikea leijalauta auttaa lajin pariin ja kehittymiseen.

Kesällä harrastaessa on oikea leijalaudan valinta erittäin tärkeää. Liian haastava lauta voi tehdä aloittamisesta lähes mahdotonta kun taas oikea malli auttaa kehittymään todella nopeasti.

Pituus ja leveys?
Yleisin yhteydenotto mitä saamme leijaaudoista on luokkaa ”haluaisin ostaa leijalaudan joka on vähintään 140 cm pitkä ja 40 cm leveä”
Kuitenkin laudan pituus ja leveys ovat vain osa totuutta ja laudan muoto onkin tärkeämpi tekiä.

Rocker
Rockeri vaikuttaa valtavasti laudan käyttäytymiseen. Mitä enemmän rockeria leijalaudassa on sitä syvemmällä se ui ja vaatii täten enemmän voimaa ja vauhtia pysyäkseen plaanissa. Etuna isommassa rockerissa on pehmeämmät alastulot sekä nasakampi poppi varsinkin unhook tempuissa.
Kun taas haluataan helpompaa lautaa vähempi rockeri mahdollistaa laudan plaanauksen keveämmässä kelissä tehden aloittamisen helpommaksi.
Kuitenkin on hyvä muistaa, että esim. nollarockerilla olevat laudat ovat hankalampia hallita varsinkin yhtään kovemmassa tuulessa.

Sidecut, nose ja tale
Seuraava asia mikä vaikuttaa leijalaudan käytökseen on sidecut eli reunan muoto ja täten nosen ja talen leveys.
Varsinkin kevyen kelin laudoissa on hyvin suora kantti. Karkeasti sanottuna mitä suorempi kantti ja vähemmän rockeria saa laudan kulkemaan keveimmässä kelissä. Ihan suora kantti vaikuttaa taas paljon laudan hallittavuuteen.

Omistan wakeboardin, voisinko aloittaa sillä?
Tämä kysymys on myös hyvin yleinen ja vaikka wakelauta päällisin puolin näyttää samankaltaiselta ei se valitettavasti toimi leijahommissa. Lähes poikkeuksetta wakelaudoissa on aivan liikaa rockeria jotta sitä saisi leijalla kulkemaan missään järkevässä tuulessa (toki on poikkeuksia varsinkin kokeneille kitettäjille).

Wakebootsit vai sträpit?
Wakebootsit ovat yleistyneet kitekäytössä paljon ja kokeneemmille kavereille ne voivat sopia hyvinkin. Aloitteleville harrastajille ne tuovat vain lisää harmia eikä juuri hyötyä.
Wakebootseja on lähes mahdoton laittaa jalkaan syvässä vedessä eikä niistä tarpeen tullen pääse nopeasti pois. Perinteisillä kitesträpeillä voidaan kävellä veteen lauta kainalossa ja laittaa lauta helposti jalkaan. Kaatuessa lauta lähtee irti jaloista joka vähentää loukkaantumisen riskiä merkittävästi. 

Talvella?

Talvihommissa ei lumilaudalla tai suksilla ole suuria vaatimuksia varsinkaan aluksi. Lumilaudassa etuna on mahdollisuus asettaa siteet twintipiksi, mutta mikäli lautasi ei ole ihan twintip ei tämä ole syy lähteä heti lautakauppaan. Suksissa ei väliä ole sitä vähääkään ja alkuun kelpaavat vaikka vajan perältä löytyvät suorakanttiset Fischerit :)

Kitesurflaudat
Kun kitetys alkaa jo sujua ja hommaan halutaan vähän haastetta ja eri fiilistä on hieman erinlaiset laudat oivia pelejä siihen.
Kitesurffilaudat ovat monesti juuri saman mallisia kuin normi surffilaudat, mutta rakenteeltaan lujempia (perus surffilautaa ei ole suunniteltu kestämään kiteilyn tuomaa rasitusta). Kitelaikkaria valitessa tärkeintä on miettiä käyttöolosuhteita. Haetaanko lautaa perusleppoisaan cruisailuun vai aaltoajoon joka Suomessa tarkoittaa hyvin kovaa tuulta. Kovassa tuulessa ajettuna on tärkeää, että lauta ”kestää keliä” kun taas haettaessa leppoisaa strapless lautaa keveisiin keleihin on mallit hieman erinlaisia.

Hydrofoilit
Viimeisimpänä tulokkaana lautapuolella on hydrofoilit jotka ovat mullistaneet lajin. Nämä kantosiipialuksen kaltaiset ratkaisut ovat aivan äärettömän tehokkaita varsinkin keveässä tuulessa. Osaavissa käsissä riittää kun tuulta on sen verran, että leija pysyy taivaalla. Hyvä kuitenkin huomata, että hydrofoili vaatii kohtuullisen perustason sekä hyvän määrän hermoja 🙂 

Skimit ja wakeskatet

Nämä ovat mahtavia pelejä kikkailuun. Ajaminen vaatii aika paljon enemmän taitoa, mutta palkitsee kun homma alkaa sujua. Yleisesti ottaen skimboardit toimivat hyvin keveissä tuulissa ja wakeskatet vaativat hieman reilummin tuulta kuin normaali twintipit.

Valikoimistamme löytyy lautoja joka makuun ja edustuksessamme Eleveightin sekä Brunottin kitelaudat. Tämän lisäksi meillä on lähes aina käytettyjä leijalautoja saatavilla.

Voit tsekata tämän hetken parhaat tarjoukset verkkokaupastamme

Mutta silti suosittelemme ottamaan suoraan yhteyttä! Voit pistää sähköpostia harri.rautava@lappis.fi / soittaa tai pistää whatsapp:ia 041-4338602 tai täyttää allaoleva lomake 🙂

[weforms id=”5540″]