Kuivapuku lisää harrastusmukavuutta ja laajentaa kesäkauden jopa ympärivuotiseksi

Tässä artikkelissa käymme läpi mihin kuivapuku on melonta, SUP ja surffilajeissa suunniteltu ja mitä ottaa huomioon

 1. Mikä on kuivapuku?
 2. Kuivapuku vs. märkäpuku
 3. Kuivapuvun eri osat
 4. Mitä pukea kuivapuvun alle?
 5. Kuivapuvun pukeminen
 6. Kuivapuvun huolto
Ulappa Myrsky kuivapuku

Kuivapuku mahdollistaa harrastamisen jopa talvipakkasilla. Kuvassa Ulappa Myrsky kuivapuku.

Mikä on kuivapuku?

Kuivapuku mies

Ulappa Myrsky

Kuivapuku tai monesti Suomessa “melontapuku” nimellä kulkeva on vedenpitävästä materiaalista valmistettu asu joka pitää harrastajan kuivana vaikka sattuisi kajakilla, SUP-laudalla tai vaikka leijasurffatessa menemään nurin. Tämä kuivuus saavutetaan vedenpitävän materiaalin lisäksi ranteissa, kaulassa ja tietyissä puvuissa myös nilkoissa olevilla vedenpitävillä manseteilla.

Hieman käyttötarkoituksesta riippuen kuivapuvuissa käytetään erinlaisia materiaaleja, mutta yleensä puvut on valmistettu saman kaltaisista materiaaleista kuin esim. vedenpitävät ja hengittävät kuoritakit. Tämän lisäksi kuivapukuja on myös mm. neopreenista valmistettuina.

Kuivapuku vs. Märkäpuku

Kuivapuvun ja märkäpuvun ero tulee hyvin esille jo nimessä, eli kuivapuku pitää harrastajan ja puvun kuivana siinä missä märkäpuku perustuu eri tapaan. Tyypillisesti märkäpukua käytetään lämpimimmissä ja erinlaista tuntumaa hakiessa. Yleisesti lautalajeissa (mm. leijasurf, purjelautailu ja wakeboard) on märkäpuvut olleet yleisimmin käytettyä siinä missä melonnassa ja SUP-lautailussa on suosittu hyvin paljon kuivapukuja.

Kuivapuvun eri osat

Pukua miettiessä on hyvä tietää mistä osista se muodostuu koska eri lajeissa ja käytöissä on eri tarpeet.

Vetoketju

Kuivapuvuissa voi vetoketju sijaita useissa eri paikoissa. Alla olevan kuvan Ulappa Myrsky kuivapuvussa vetoketju on sijoitettu viistosti puvun etuosaan. Tämä tarjoaa erittäin helpon tavan pukea puku päälle ja päästä siitä ulos.

Muita sijoituspaikkoja vetoketjulle on mm.

 • Hartioista hartioihin (tyypillisesti mm. surffilajeissa missä vetoketju ei voi jäädä valjaiden alle) Tämä vetoketju voi olla haastava avata ja sulkea ilman apua. (esim. ION Fuse neopreenikuivapuku)
 • Poikittain rinnassa (myös käytetty lajeissa missä on myös valjaat. Tämän etuna on myös helppokäyttöisyys, mutta osaa voi häiritä tapa millä se tulee näkökenttään kun katsotaan suoraan alas.
 • Vyötäröstä poikittain takakautta aukeava
 • Kainalosta kainaloon takakautta aukeava (esim. ION Fuse Light)
Mansetit

Kuten aikaisemmin kerroimme ovat mansetit oleellinen osa vesitiivistä pukua. Lähtökohtaisesti kaikissa puvuissa on mansetit kaulassa ja hihojen suussa. Osassa kuivapuvuista mansetit löytyvät myös nilkoista. Yleensä puvut joissa mansetit on nilkoissa on suunniteltu lautalajeihin missä merkittävä määrä voimaa hallitaan jaloilla (esim. leijasurffaus ja purjelautailu).

Sukat

Valtaosassa puvuista ei ole mansetteja nilkoissa vaan siellä on pukuun vesitiiviisti integroidut sukat. Tai ehkä integroitu on väärä termi sillä nämä sukat ovat kiinteä osa pukua. Tämä mahdollistaa sen, että jalat eivät pääse kastumaan missään tilanteessa. On myös tärkeä mainita, että sukat ovat se helpoiten rikkoutuva osa kuivapuvussa. Mikäli kävelet sukilla vaikka alustalla missä on kiviä tai tikkuja voit sukat helposti revetä. Tästä ja lämpösyistä sukkien päälle laitetaan aina neopreenitossut. Mikäli vesi ja keli on kylmä voit laittaa myös jalkaan vaikka villasukat mitkä tulevat sitten puvun sukkien sisäpuolelle.

Lisävetoketjut

Itse pukeutumisen lisäksi useista kuivapuvuista löytyy vetoketju WC käyntejä helpottamaan. Miesten puvuissa ne löytyvät etuosasta ja naisilla takaosasta.

Tuplavyötärö

Erityisesti melonnassa on tärkeä, että puvusta löytyy tuplavyötärö. Tämä mahdollistaa umpikajakeissa käytettävän aukkopeitteen saamisen tuplavyötärön alle. Tällöin melojan vartaloa pitkin valuva vesi ei missään tilanteessa pääse valumaan kajakin ruumaan. Esim. SUP-lautailussa tuplavyötärö tekee pukuun erittäin mukavan ulkonäöllisen piirteen jossa puku ei muistuta perinteistä sukellusta tai pintapelastus “säkkipukua” vaan enemmän urheilullista lasketteluasua.

Mitä pukea kuivapuvun alle?

Kuivapuvun kanssa kannattaa noudattaa samaa kerrospukeutumisen perusperiaatetta mitä talvella harrastaessa. Hikoilu ja kosteus tulisi saada siirrettyä ihon pinnalta ulompiin kerroksiin. Useat puvut kuten esim. Ulappa Myrsky ovat hengittäviä, mutta kovasti harrastaessa puvun sisällä tulee helposti hiki. Ensimmäisenä kerroksena puvun alla parhaiten toimii merinovillaiset alusasut. Se pitää sinut lämpimänä ja siirtää kosteuden tehokkaasti ulompiin kerroksiin. Merinokerraston päälle voi sitten laittaa esimerkiksi fleecen tai vaikka villapaidan. Oikein kylmällä kelillä vilukissat saattavat vielä laittaa jopa kevytuntuvatakkia ja toppahousua (artikkelia kirjoittava Harri kuuluu tähän ryhmään)

Kuivapuvun pukeminen

Kuivapuvun huolto

Kun allekirjoittanut osti yli 10v sitten ensimmäisen kuvapuvun antoi myyjä hyvän ja napakan ohjeen. “Pidä hyvää huolta puvustasi, niin puku pitää hyvää huolta sinusta”. Kuivapuku on varuste minkä tarkoitus on pitää sinut kuivana kylmissäkin olosuhteissa. Täten säännöllinen huolto ja puvun testaus on erittäin suositeltavaa.

 • Retkien jälkeen huuhtele puku huolellisesti. Erityisen tärkeää jos puvussa on hiekkaa tai suolavettä merestä
 • Ripusta puku leveäolkaimiseen hengariin kuivumaan kaikki vetoketjut avoinna
 • Voitele vetoketju säännöllisesti (käytä mehiläisvahaa tai parafiinipohjaista ainetta)
 • Kun säilytät pukua elä taittele sitä vaan laita puku roikkumaan. Erityisen tärkeää esim. pidempiaikaisessa talvisäilytyksessä
 • Mansetit on hyvä hoitaa kuminhoitoaineella ennen talviteloille laittamista. Pukiessa voit käyttää talkkia mikä auttaa, että kädet sujahtavat manseteista paremmin läpi
 • Jos mansetti menee rikki tai siinä on palkeenkieli on se vaihdettavissa. Näppärä kaveri voi vaihtaa mansetin itse, mutta muussa tapauksessa suosittelemme kääntymään puvun myyneeseen liikkeeseen tai korjauspalveluja tarjoavaan yritykseen. HOX! Lappis tarjoaa korjauspaveluja kaikille harrastusvarusteille!