Melonta on hyvin perinteinen tapa nauttia vesistöistä. Melonnasta voit nauttia tyynissä vesissä, meren tyrskyissä, virtaavissa vesissä ja jopa koskissa. Melonnasta voit nauttia lyhyillä pätkillä, päiväreissuilla tai kajakin mukaan voit pakata vaikka viikon varusteet pidemmälle retkelle.

Vuonna 2019 Lappis yhdistyi Raahelaisen Botnia Outdoorin (ennen nimellä Pikkulahden Palvelut) kanssa, ja sieltä Lappiksen osakkaaksi tuli Timo Kesti. Timo onkin yksi Suomen kokeneimpia melonnan kouluttajia, jolla on sekä Suomen melota ja -soutuliiton sekä NIL (Nordic Instructor Licence) kouluttajan pätevyydet. Tämän myötä voimmekin järjestää lähes minkä tasoista melontakoulutusta tahansa.

Vuonna 2007 harrastin aktiivisesti melontaa, mutta töissä mietin päivittäin kuinka mahtavaa olisi tehdä siitä ammatti. Monien sattumien kautta päädyin osakkaaksi Pikkulahden Palveluille, josta tieni vei täysipäiväiseksi melonnan ohjaajaksi ja Lappiksen osakkaaksi. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Timo Kesti, Lappis

Melonnan saralla Lappis tarjoaa muiden lajiemme tapaan täyden kattauksen. Oulun ja Raahen melontakeskuksilta voit vuokrata varusteet ja osallistua retkille sekä kursseille. Järjestämme retkiä myös Kalajoella sekä Oulun ja Raahen lähialueilla. Tämän lisäksi kauttamme voit hankkia kaikki melontaan liittyvät varusteet, olitpa lajin alussa tai jo vuosia harrastanut. Järjestämme myös Suomen melonta- ja soutuliiton hyväksymiä Meloja 1 ja Meloja 2 -kursseja, melonnan ohjaajakursseja sekä NIL Kayaker ja Sea Kayaker kursseja.

Melonta on vesillä liikkumisen muoto, jossa liikutaan melan avulla kanootilla tai kajakilla. Avokanoottia melotaan tyypillisesti yksilapaisella ”inkkarimelalla”, kajakkia taas kaksilapaisella. Kajakkeja on yksiköitä ja kaksikoita sekä kilparadalla nelikoitakin. Avokanootteja on sooloja, kaksikoita ja suurempia aina usean hengen miehistökanootteihin asti.

Vapaa-ajan melonta on jaettu karkeasti neljään lajiin. Retkimelonta toteutuu yleensä meressä, koskissa, järvissä tai joissa, tavoitteenaan retkeily ja maisemien katselu. Kuntomelonta on kuntoilumuoto, jossa melotaan sileillä vesillä yleensä erityisillä kuntokajakeilla. Koskimelonta on myös vauhdikas vapaa-ajan laji. Lisäksi viime vuosina on noussut lajina kalastusmelonta. Kajakilla voi tavoittaa paikkoja, mihin ei pääse veneellä!

Kanootit ja kajakit ovat eri olosuhteissa melko erilaisia. Tyypillisesti koskessa tarvitaan suunnanmuutoksia, jolloin kanootit ja kajakit ovat lyhyytensä ja pohjan kaarevuuden ansioista ketterämpiä kuin esimerkiksi meriretkeilyssä, jossa kuljetaan kapeilla ja suuntavakailla välineillä. Koskessa tarvitaan myös tukevia kajakkeja tai kanootteja, ja näin ollen ne ovat yleensä levämpiä. Olosuhteet vaikuttavat myös melan valintaan.

Kilpailu puolella lajivalikoima on laaja. Melonnan lajimuodot ovat avokanoottimelonta, freestyle, kanoottipoolo, kanoottipujottelu, kanoottipurjehdus, koskisyöksy, maratonmelonta, ratamelonta sekä surfski.

Jo muutaman päivän melontakurssilla oppii tärkeimmät perustaidot melontatekniikoista melojan perusvarustukseen ja turvallisuusnäkökulmiin. Melontaseurat (melontajasoutuliitto.fi), sekä yritykset, kuten Lappis, järjestävät melonnan alkeiskursseja. Lisäksi hyvä portti lajiin tutustumiseen on myös Oulun ja Raahen melontakeskusten matalan kynnyksen melontaretket.

Suomen tuhannet järvet, lukuisat joet ja meri tarjoavat upean ympäristön melontaharrastukselle. Liikkuminen vedenpinnan tasolla avaa mielenkiintoisen näkökulman maisemaan, kajakista tai kanootista näkee luonnon ainutlaatuisesta näkökulmasta. Niillä pääsee myös kulkemaan paikoissa, joihin ei veneellä ole asiaa.

Ensiksikin, mitä varusteita tarvitset? Tietenkin kajakin, melan, liivin ja aukkopeitteen.

Toimimme lajin johtavien merkkien maahantuojana sekä jälleenmyyjänä. Kajakkimelonnan ykkösmerkkinä meillä on SE OMA MALLISTO. Näiden lisäksi edustamme mm. Tiderace, Exo sekä muita yhteistyökumppani Welhonpesän kajakki- ja kanoottimallistoja.

Oheisvarustepuolella valikoimamme on myös hyvin kattava. ION ja Brunotti tarjoavat kattavan valikoiman kuivapukuja, märkäpukuja, tossuja, hanskoja, liivejä yms. tuotteita. Tuotamme itse mm. liivejä, meloja, kuivapusseja ja kännykkäpusseja.

Verkkokaupastamme, nettisivuiltamme ja YouTube-kanavaltamme saat valtavasti lisätietoa kaikista varusteista. Ja muistathan, jos joku asia askarruttaa, on aina paras ottaa meihin yhteyttä.

Me käytämme itse, vuokraamme ja opetamme maahantuomillamme varusteilla, joten tunnemme ne perusteellisesti ja osaamme suositella olosuhteet ja käyttäjät huomioiden juuri oikeat varusteet.