Syksyinen päivä eräällä Suomalaisella kitespotilla ja keli napakka. Kalusto alkaa käydä isoksi ja harrastaja päättää, että laitetaan leijaan puomi jossa on lyhyemmät narut, puomi jota aikaisemmin ei ole tullut testattua, mutta nythän se tulee kokeiltua.

Noston jälkeen selviää nopeasti, että kaikki ei ole kunnossa ja leija lähtee viemään mukanaan, hätälaukaisu, mutta nyt leija lähteekin looppaamaan ja tilannetta ei auta, että myötätuulessa on leikkipuisto. Valpas harrastuskaveri saa kuitenkin napattua kiinni ja avaa toisen hätälaukaisun. Harrastaja selviää tilanteesta täpärästi ja iso onni, että ulkopuoliset selvisivät säikähdyksellä.

Hailuoto ja kesä 2018 pitkän session jälkeen istuskellaan rannalla kun vedestä alkaa kuulumaan sellainen huuto joka pistää miettimään, että lähtikö joltakin raaja irti. Ensimmäisenä tuli mieleen, että jotain meni rikki.

Kaveri on vedessä, leija ilmassa ja selkeästi kivut päällä. Rannalta käy huuto, että HÄTÄLAUKAISE, mutta mitään ei tapahdu ja porukka lähtee ryntäämään veteen. Tässä vaiheessa kaveri on jo valunut viereistä venettä päin ja homma alkaa näyttämään aika pahalta. Apuvoimat pääsee paikalle ja heilläkin menee hetki saada leija irti, mutta lopulta puomi saadaan tunkattua koukukusta ja homma ratkeaa. Vajaan tunnin päästä kuskin tuskat alkaa helpottamaan ja selviää myös, että mitään ei mennyt rikki. Oli vaan tullut tempaisu (kuskilla wakebootsit jalassa, lauta veden alla ja siihen päälle kiteloop) joka oli nykäissyt sen verran kovaa, että selkärangassa oli tuntunut vain nikamien varsin väkivaltainen oikaistuminen, ehkä kaveri kasvoi samalla muutaman sentin 😂 Sitten alettiin kyselemään, että miksi et hätälaukaissut. Kuski kertoi, että yritin, mutta ei onnistunut. Alettiin tutkimaan hätälaukaisua ja se oli kulunut, haljennut ja vaurioitunut vaikka millä tavoilla ja sitä ei olisi saanut auki millään voimalla.

Talvikausi 2014 ja olen opettamassa talven ensimmäisiä oppilaita kun otetaan tietysti ensin hätälaukaisuharjoitukset. Jostain syystä tämän puomin QR ei aukea ja tuumailen, että mikähän tässä ja haen nopeasti autosta uuden puomin jotta kurssi jatkuu. Tässä on sama vika ja hälytyskellot alkaa soimaan. Lähden varastolle missä nakkaan kaikki hallissa olevat puomit pihalle pakkaseen (koska lämpimässä ne tuntui toimivan suht OK). Tunnin päästä kun otan puomit yksi toisensa jälkeen testaukseen tulee esille, että puomien hätälaukaisut ovat juntturassa. Teen listan asiakkaista jotka ko. puomin ovat ostaneet ja soitan kaikki läpi. Yli 100 asiakasta soitettuani selviää, että 2 heistä oli testannut hätälaukaisua ulkona ja ihmetellyt jäykkyyttä ja loput oli ehkä testannut kotona kun puomi oli tullut, mutta todennäköisesti ei sitäkään.

Tällä otannalla voidaan jo tehdä varmaan lähes tieteellinen päätelmä siitä, että kukaan meistä ei testaa hätälaukaisuaan säännöllisesti. Testaatko sinä?

Nykypäivänä leijojen turvamekanismit ovat jo erittäin hyvällä tasolla, mutta aina on mahdollista, että jotain on tapahtunut. Riittää jo se, että eilen on ollut loskakeli ja quick release täyttyy sohjolla kun heität puomin auton konttiin ja yöllä tulee pakkaset. Tai siellä voi olla hiekkaa, levää tai kuten yhdessä ylläolevassa tarinassa hätälaukaisu on vain saattanut mennä rikki. Tässä maailmassa mikään ihmisen tekemä ei ole kuitenkaan sellainen joka kestää 100% varmuudella ajasta iäisyyteen.

Ylimmäisessä tarinassa hätälaukaisu itsessään kyllä toimi, mutta joku muu ei toiminut. Oliko safetynarussa joku kohta joka tökkäsi estäen leijan liputtautumisen ja aloitti deathloopin vai mitä tapahtuikaan? Jokatapauksessa tässäkin puomin ensitestaus oli sellaisessa kelissä ja paikassa missä ei ollut yhtään varaa virheelle.

Nyt haastammekin ihan jokaisen harrastajan muuttamaan tapojaan tästä päivästä eteenpäin. Joka kerta kun lähdet vesille niin ennen leijan nostoa aukaiset hätälaukaisun ja suljet sen. Kaikkineen tässä kuluu n. 5 sekuntia arvokasta harrastusaikaa, mutta se varmistaa, että hätälaukaisu toimii. Samaten haastamme tekemään self rescuen vähintään kerran vuodessa ja aina uuden puomin käyttöönotossa mikäli siinä vaikka joku toimii hieman eritavalla kuin aikaisemmassa, tai kuten ylhäällä jos se ei toimi laisinkaan.

Lue myös blogikirjoituksemme self rescuen tärkeydestä!

Opettele self rescue…oikeasti! (tähän hyperlinkki)

Nämä on oikeasti todella pieniä juttuja, mutta näillä on aivan VALTAVA vaikutus sinun turvallisuuteen sekä niiden ulkopuolisten jotka vain sattuvat samalla alueella pyörimään.

Allaolevasta videosta voit vielä kerrata leijan turvamekanismien kolme pykälää, miten niiden kuuluisi toimia ja miksi.