Jo pidemmän aikaa on ollut tarkoituksena kirjoittaa pieni varoittava tarina ensimmäisen leijan ostamisesta halvalla torista (tai ebaysta tjs), mutta tänään tuli vastaan tapaus joka potkaisi projektin eteenpäin.

Kaverukset soittivat minulle hieman kyselläkseen lajin aloittamisesta ja nopeasti selvisi, että pojat oli jo leijat hankkineet netistä. Tapoihin kuuluu, että kyselen aika tarkasti minkälaista kalustoa on hankittu jotta kukaan ei aloittaisi lajia väärillä ja varsinkaan vaarallisilla varusteilla. Tässä tapauksessa voi sanoa, että onneksi kaverukset soittivat meille koska tarina meni näin.

Kaverit olivat ostaneet tori.fi:n kautta pari leijaa joista toinen jäi vielä mysteeriksi, mutta toinen oli 16,5m2 Gaastra GXR.

gaastragxrgaastragxr2

Kaikki jotka ovat hetken harrastaneet näkevät kuvasta, että kyseessä on jo aikanaan melkoisen räväkkä laitos eikä edes 2004 mitenkään suositeltava aloitteleville. Tässä vaiheessa aloin pahoittelemaan kavereille, että joudun antamaan vähän huonoja uutisia ja minun suositus on, että he eivät missään vaiheessa leijaa nostaisi ilmaan koska kampe on vaarallinen ja jos kokeilusta selviää naarmuitta niin laji ei takuulla näytä parasta puoltaan. Tässä vaiheessa moni jolle on käynyt vastaava (ja valitettavasti näitä on ollut monta) menee hieman puolustuskannalle ja ajattelee, että myyntimies mönttinen yrittää vain tuputtaa uusia kalustoja (joka toki osaltaan on totta, mutta omalta kohdalta voin sanoa, että en moiti kalustoa jos tähän ei ole aihetta). Onneksi kaverit olivat juuri tästä syystä soittelemassa ja varsinkin kiitollisia kun saivat apua lajin alkuun koska aikaisempi omistaja oli antanut vähän ohjeita leijan käyttöön. Aikaisempi omistaja oli sanonut, että 16,5m leijaa ei kannata edes yrittää alle 8ms kelissä ja parempi olisi jos tuulta olisi 10-15ms !!!! Tässä vaiheessa ei tosissaankaan tiennyt miten reagoida. Tietäen kyseessä olevan leijan, sen koon ja turvamekanismien tason voidaan pitää lähes varmana, että 10-15ms kelissä kokeilu olisi päättynyt sairaalareissuun.

Tässä hieman mallia maailmalta kuinka liian isolla leijalla homma voi äityä huonoksi (tässä 9m leija eikä varmasti edes 15ms tuuli)

Tosiaan tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun aloittelijat ovat hankkineet väärät kalustot alkuun ja itseasiassa lähes kaikki tähän mennessä ennen kurssia gearit hankkineet ovat menneet enemmän tai vähemmän ohi. Muutamalle on kurssilla joutunut antamaan tiukat ohjeet, että jo hankitut leijat tulisi pitää visusti repussa.

Olen myös kuullut useita vastaavia tarinoita missä leijaa on sitten menty kokeilemaan ja ensimmäinen kerta on ollut niin kivulias, että kalusto on lähtenyt kiertoon saman tien!

Tässäpä siis pieni ostajan opas ensimmäistä leijaa hankkivalle.

  1. Pyri aina konsultoimaan kokeneempaa harrastajaa. Meihin yhteyttä ottamalla neuvomme mielellään leijan hankinnassa ja vaikka mielellään tarjoamme valikoimistamme välineitä ovat ohjeemme universaaleja ja auttavat muitakin vaihtoehtoja miettiessä.
  2. Elä osta käytettyä kamaa intternetin yleisiltä osto ja myyntipalstoilta. Pääasiallisesti näillä sivuilla on vaan ne roskat jotka eivät harrastelioiden palstoilla mene kaupaksi! Suomessa harrasteluyhteisöjen käytetyt kalustot löydät Purjelautaliiton Kite Torilta tai Facebookin Surf & Kite Plazalta
  3. Leijasurffissa ja hiihdossa välineiden iällä on väliä. Laji on niin nuori, että hieman vanhemmissa leijoissa on todella isot erot nykypäiväisiin. Hallittavuus, tehonsäätö ja turvavälineet ovat aivan eri planeetalta ja kelialue missä leijalla voi harrastaa on uusissa todella paljon laajempi (yhdellä leijalla kattaa helposti kahden vanhan kelialueen)
  4. C-leijat ovat NO GO ensimmäisenä leijana. OK tässä moni konkari älähtää, että kyllä näillä oppii ja ompa tuota itsekkin tullut C-leijalla opeteltua, mutta jos nyt aloittaisin en katsoisikaan näitä päin.
  5. Elä osta liian pientä leijaa. Vaikka ajatus siitä, että pienempi leija on turvallinen käy järkeen on lajissa tuuli se joka kasvattaa riskiä. Mitä isompi leija sitä kevyemmässä tuulessa voit harjoitella ja homma on sitä myöten turvallisempaa. Isot leijat ovat myös rauhallisempia liikkeissään eivätkä anna piiskaa niin helposti. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että laitetaan isointa mahdollista koska näillä harjoittelu on haastavaa niiden hitauden takia. Nyrkkisääntönä olemme pitäneet, että miehillä 12-15m ja naisilla 10-13m alkuun.
  6. Varmista, että puomista löytyvät tarvittavat ominaisuudet. Vuosien saatossa hätälaukaisu on kehittynyt paljon ja samalla mitä tapahtuu hätälaukaisun jälkeen. Hätätilanteessa kun leijan kanssa pitää suorittaa ”Emergency packdown” pitää leija saada yhden narun varaan. Lajin historiassa (jopa ihan lähihistoriassa) on ollut useita merkkejä joiden turvamekanismilla ei naruja voi hädän tullen paketoida. Tällaisella puomilla kun tulee tiukka paikka ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästää leija vapaaksi.

Eli otappa yhteyttä meihin, tuttuun harrastajaan tai tallustele vaikka lähimmälle kitespotille jututtamaan muita niin lähtee laji käyntiin hyvillä välineillä ja ei mene rahat hukkaan.