Kevään alkaessa lämmittämään moni uusi (tai jo muutaman talven harrastanut) leijahiihtäjä alkaa miettimään kesähommia. Talvella harrastaminen on mukavaa, mutta voi pojat kuin hienoa tämä on vesillä 🙂 Kun päätös kesähommista on tehty alkaa miettiminen, että kuinka sen homman saisi parhaiten haltuun? Käyn tässä muutamia juttuja läpi kesälajin aloittamisesta joka toivottavasti auttaa useita askarruttaviin kysymyksiin 🙂

Missä harrastaa?

Kesähommissa spottivalinta on paljon tarkempaa kuin talvella. Ihan kaikki järvet ja merialueet eivät välttämättä sovi harrastamiselle. Parhaat paikalliset spottiohjeet saat luonnollisesti kokeneilta harrastajilta, mutta näin karkeasti pohjoisesta etelään aloittelevalle soveltuvat spotit löytyvät seuraavilta paikkakunnilta.hankono2

  • Oulu – Raahe (useita erittäin turvallisia paikkoja kaikille tuulensuunnille)
  • Kalajoki (Surffikeskuksen edusta)
  • Lohtaja (Lahdenkrooppi ja Ohtakari)
  • Vaasa (Storsand)
  • Pori (Yyteri ja moni muu)
  • Hanko (Useita rantoja useille tuulensuunnille)
  • Helsingin alue (Kalvik ja Laru) HOX! Lauttasaari ei sovellu aloittaville harrastajille!

HUOM! Elä koskaan lähde tuntemattomaan kesäspottiin jututtamatta ensin kokeneempia ja alueen tuntevia harrastajia! Vaaratekijöiden lisäksi kyse on mahdollisista pelisäännöistä rannoilla!

Tarvinko kurssia?

Kun olet kurssisi käynyt talvella on täysin mahdollista aloittaa kesäharrastaminen ilman kurssia. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että parin tunnin lumelta vesille kurssi säästää todella paljon aikaa ja hermoja. On tiettyjä tekniikoita jotka on hyvä harjoitella rauhassa ja näiden kanssa pääsee nauttimaan surffista nopeammin ja helpommin.

Tulemme järjestämään kesällä kursseja ainakin Oulussa, Helsingissä, Hangossa sekä Porin yyterissä.

Minkälaiset varusteet?

Tämä osio onkin sitten pidempi kattaus jonka tuumailuun kannattaa hieman aikaa käyttää ja on erittäin suositeltavaa pyytää apua kokeneemmilta! Me tarjoamme täyttä varustevalikoimaa ja erittäin mielellään ohjeistamme tarkemmin!

Starttipaketit:

Olemme tehneet valmiiksi muutamia starttipaketteja joilla kesäharrastus lähtee hyvin käyntiin. Paketit sisältävät laudan, siteet, märkäpuvun, tossut, hanskat sekä hupun. Kaudella 2020 starttipakettien hinnat alk. 639€ !

Lue lisää naisten leijasurf starttipaketeista

Lue lisää miesten leijasurf starttipaketeista

Lauta:

Kesävarusteista lauta on kaikkeista kriittisin osa. Todella helposti aloitteleva harrastaja keskittyy ainoastaan laudan ulkomittoihin, että ei tule hankittua liian pientä lautaa. Osaltaan tämä on täysin oikein, mutta laudan mitat eivät kerro koko totuutta. Laudan muoto vaikuttaa sen soveltuvuuteen vähintään yhtä paljon kuin sen mitat. Laudan helppouteen vaikuttaa suuresti rocker (eli kuinka kaareva lauta on). Mitä enemmän rockeria, sitä enemmän lauta vaatii voimaa ja vauhtia. Rocker antaa paremman kanttipidon ja varsinkin freestylekuskit tykkäävät laudoista joissa hieman enemmän rockeria. Jos lauta on taas aivan suora kulkee se keveimmässä kelissä, mutta vauhdin kasvaessa hallittavuus kärsii. Kaudelle 2020 saamme varastoon valtavan erän 2019 Brunotti twintippejä. Laudat ovat rakenteeltaan vastaavia kuin 2020 mallit, mutta hintapuoli on varsin lyömätön. Sieltä jokainen löytää itselleen sen oman suosikin!

Laudat (twintipit) jaotellaan karkeasti näihin kategorioihin

Freeridelaudat:

Freeridelaudat ovat useasti maltillisella rockerilla varustettuja lautoja. Useissa malleissa on ollut ajatuksena tehdä leppoisasti ajettavia pelejä. Nämä sopivat lähtökohtaisesti hyvin aloittelijalle ja hyvä freeridelauta palvelee pitkään varsinkin kuskeja joilla ei ole ensisijainen kiinnostus freestylessä ja isoissa hypyissä. Freeridepuolella yleisin valinta on ja tulee olemaan Brunotti Onyx. Se on helpoin ja leppoisin twintip aloitteluun ja se palvelee sinua hyvin niin pitkään kun letkeä cruisailu ja pienet liitävät hypyt ovat kiinnostuksen kohteena.

Freestylelaudat:

Freestylelaudat ovat suunniteltu temppuihin, isoihin hyppyihin ja yleisesti hieman napakampaan ajoon. Halutaksesi tällaisen laudan sinun ei välttämättä tarvitse olla juuri hyppyjen ja temppuilun perään. Myös hieman räväkämmästä ajosta nauttivat saavat freestylelaudoista enemmän irti. Freestylelaudoissa on yleisesti hieman enemmän rockeria jolloin ne vaativat enemmän tuulta, mutta tämä mahdollistaa paremman kanttipidon.

Kaudelle 2019 freestylelaudoissa tulee olemaan erinomainen valikoima. Brunotti Youri Zoon Pro tarjoaa aivan lyömättömän kanttipidon. Tällä laudalla moni aloitti viime kesänä, mutta sillä myös tehtiin koko Suomen korkein hyppy (Enzo +20m). Tämän lisäksi varastoon tulee Brunotti Dimension. Dimension on myös pesunkestävä freestylelauta, mutta kanttipito ei ole ihan yhtä raju kuin Youri Pro:ssa tai BNT specialissa. Eli kuskit jotka haluavat laudalta hieman pehmeyttä ja leikkisyyttä valitsevat Dimensionin. Naisten malleista Brunotti Riptide on vastaava kuin Dimension

Lightwind laudat:

Superkevyeen keliin on suunniteltu omat jättikokoiset laudat. Näillä pääset plaaniin äärettömän kevyessä kelissä. Tällä tietysti opit nopeiten, mutta kovemmassa tuulessa lauta voi olla haastava hallita.

Wakestyle laudat:

Tuoreimpana tyylisuuntana leijasurffiin on tullut wakestyle. Tämä erittäin agressiivinen ja tekninen freestyle on saanut valtavasti vaikutteita wakeboardingista. Laudoissa on lähtökohtaisesti erittäin paljon rockeria ja vaativat kokoonsa nähden paljon tuulta. Laudat on suunniteltu ajettavaksi wakebootseilla (tietysti niitä voi ajaa myös normisiteillä) Nämä laudat ovat erittäin aika haastavia ja ei täten se helpoin valinta ensimmäiseksi laudaksi. Yleisesti kuskit jotka valitsevat tällaisen wakestylelaudan etsivät kampetta jolla voi kiten lisäksi aja myös kaapelissa! Siinä esim. Brunotti Buster on osoittautunut oikein hyväksi peliksi. Airtrickit lähtee ja lauta toimii hyvin ilman eviä! Brunotti Buster ei ole ihan mahdoton peli lajin aloittamiseen varsinkin jos olet saanut homman hyvin haltuun talven aikana.

HUOM! Moni kysyy meiltä sopisiko heidän jo omistama wakeboard kiteilyyn. Tähän voi lähes poikkeuksetta sanoa, että ei! Wakelaudoissa on todella paljon rockeria ja niillä ajaminen on todella haastavaa jopa osaaville kuskeille (osa lähes mahdottomia leijan kanssa)

Loppujen lopuksi laudan koko ja malli valitaan harrastajan painon, osaamistason ja sen fiiliksen pohjalta mitä lajilta haluaa.

Siteet:

Leijhiihdossa olemme tottuneet olemaan täysin lukittuina siteisiimme. Leijasurffaukseen on kuitenkin täysin omat siteet “sträpit”. Kitesiteissä laudan päälle tulee pehmustepatja ja remmi jalan päälle. Tällaiset siteet saa helposti jalkaan vedessä ja mikä tärkeintä kaatuessa lauta irtoaa jaloista. Siteitä on monenlaisia ja ehkä yhtenä tärkeimmistä Suomessa on niiden soveltuvuus käytettäväksi avojaloin sekä neopreenitossujen kanssa.

Kaudelle 2019 Brunotti uusi heidän High Performance siteet. Emme kauheasti keksi näissä enää parannettavaa mukavuuden tai säädettävyyden osalta!

Tutustu Brunotti High Performance siteisiin tarkemmin

Leijat ja leijakoot:

Mikäli hankit talvella pumpattavan tai suljetun patjaleijan tulee leijasi soveltumaan myös kesäkäyttöön. Lähtökohtaisesti kesällä tarvitaan hieman isompaa leijaa kuin talvella ja/tai enemmän tuulta. Yleensä Suomen kesässä on paljon kevyttuulisia päiviä ja todennäköisin täydennys tuleekin olemaan isompi koko. Tätä ei tarvi vielä stressata sillä mikä koko sinulla onkin riittää alun treenailuun kyllä 🙂

11078257_860493000656864_1241241867999829673_o

Neopreenivarusteet:

Laudan lisäksi kesähommissa tärkeimpinä varusteina ovat neopreenit. Vaikka kauppias olenkin en voi liikaa painottaa laadukkaan neopreenin tärkeyttä! Jos verrataan halvimpia ja korkeampilaatuisia varusteita on erot aivan mielettömät. Ensimmäinen ja tärkein mitä hyvässä märkäpuvussa (toki sama pätee tossuihin, hanskoihin ja huppuun) saa on joustavuus. Neopreenin lämpimyys perustuu siihen, että vesi ei pääse puvun sisälle. Kun puku on flexaava mukailee se kehon muotoa täydellisesti (vähänkuin ylimääräinen paksu ihokerros). Jos puvusta ei löydy joustoa pitää koko ottaa isoimman kehon osan mukaan. Eli esimerkiksi sinulla voi olla leveät hartiat, mutta kapeampi vyötäröstä ja jaloista. Tällöin jotta saat puvun päälle tulee koko valita hartioiden mukaan ja alaosa jää löysäksi. Tällöin vesi pääsee sisään ja puku ei lämmitä. Istuvuuden lisäksi joustavuus tuo kestävyyttä. Materiaalit eivät juurikaan veny vaan ne palautuvat takaisin kun puvun ottaa pois. Hyvä puku ei siis veny ja ala roikkumaan päällä. Allekirjoittanut hankki harrastuksen alussa laatupuvun ja se palveli 4 vuotta lähes ympärivuotista käyttöä. Seuraava puku hankittiin täysin hinnan perusteella ja yhden aktiivisen kesän jälkeen puku oli venynyt löysäksi.

Varastosta meiltä löytyy useita satoja ION märkäpukuja huippuhinnoin. Esim. OVH hinnalta 499€ oleva ION Onyx Select puku on meillä tarjoushintaan 220€

Märkäpuvut:strike

Ensimmäisenä pukua hankittaessa mietitään paksuutta. Märkäpukuja on kitekäyttöön saatavilla 2mm – 6mm. Näistä 2-3mm puvut ovat todella lämpimiin kesäkeleihin ja 6mm yleensä integroidulla hupulla olevia talvipukuja. Mikäli haluat pärjätä yhdellä puvulla on laadukas 4-5mm puku paras vaihtoehto. Jos tykkäät panostaa varusteisiin toimii kesällä hyvin myös 4mm puku jonka kaveriksi voi sitten syksyllä hankkia kuivapuvun tai 6mm hupullisen puvun.

Seuraava valinta tulee vetoketjun paikassa.

Perinteisesti märkäpuvuissa on vetoketju selässä. Selkäketjulla varustetut puvut ovat helppoja pukea päälle ja ottaa pois. Selkävetoketju tekevät puvusta aavistuksen kankeamman ja ajoittain puku hörppää hiukan vettä niskasta. Selkävetokejullinen puku ei silti ole missään nimessä huono valinta.

Viime vuosina ovat etuvetoketjulliset puvut kasvattaneet valtavasti suosiota. Näissä puvuissa vetoketju on rinnassa ja pukuihin mennään sisälle pienestä mutta äärimmäisen joustavasta kaula-aukosta. Ensimmäisillä kerroilla meinaa pukiessa usko loppua, mutta siihen nopeasti oppii 🙂 Etuvetoketjullisissa puvuissa tulee kaulan ympärille mansetti joka pitää kaiken veden ulkopuolella. Lisäksi etuvetoketjulliset puvut ovat lähtökohtaisesti paljon joustavempia.

Kolmantena vaihtoehtona ovat ihan viimeisimmät uutuudet eli vetoketjuttomat puvut. Rakenteeltaan nämä ovat hyvin samanlaisia kuin etuvetoketjulla olevat ja pukeutuminen on samankaltainen. Pukeminen on vielä hieman haastavampaa, mutta itselle oli pieni yllätys kuinka nätisti ne kuitenkin saa päälle. Sanomattakin selvää, että näissä puvuissa flexi on ihan mieletön!

Tossut, hanskat ja huput:ballistic

Jotta Suomessa voi mukavasti harrastakaa koko vesikauden ovat nämä varusteet tärkeitä. Tossuissa ainakin meidän myymissä malleissa yleisimmät paksuudet ovat 6mm. Näillä tarkenee vaikka jäiden seassa. Mikäli tossut ovat jäykät häviää niistä tuntuma lautaan. Voit miettiä miltä tuntuu skeitata kumisaappaissa 🙂 Jos paksut tossut ovat kovin jäykät on hyvä hankkia välikeliin esim. 3mm tossut. Varsinkin ION on viimevuosina onnistunut kehittämään paksuja tossuja mielettömästi ja me hyvin harvoin myymme muuta kuin 6mm ION Ballistic Boots tossuja.

Hanskoissa joudutaan tekemään aina kompromissi johonkin suuntaan. Mikäli hanskat ovat liian paksut joutuu puomia puristamaan todella gloveskovasti ja käsiä alkaa särkemään hyvinkin nopeasti. Valmistajat tasapainottelevatkin kovasti lämpimyyden ja tuntuman välillä. Yleisesti käytetyt hanskat ovat 3-4mm. Hanskat kannattaa ehdottomasti hankkia kitepuolen valmistajilta koska ne on suunniteltu siihen, että harrastaessa pidetään puomista kiinni (jolla ei ole merkitystä esim. sukeltamisessa tai perinteisessä surffissa)

Esimerkiksi: ION Neo Gloves

Ylävartalosta lämpimyyden saamiseksi tulee suojata niska ja päälaki. Neopreenihuppu on ehdottomasti paras hoodvalinta lämmikkeeksi. Yleisimmin käytössä on 3mm huput. Hupun istuvuus on tärkeä jotta kaatuessa huppu ei täyty vedellä. Monet korkeampilaatuiset huput ovat säädettäviä. Koska hupuissa on hieman suljettu fiilis löytyy useilta harrastajilta repuistaan myös neopreenipipot jotka ovat erittäin mukavia välikeleissä missä hupun tuomaa lämpöä ei enää tarvitse, mutta avopäinkään ei viitsisi ajaa.

Esimerkiksi: ION Neo Hood

Turvavarusteet:

Tärkeimpinä turvavarusteina ovat liivit ja kypärät

Liiveissä on saatavilla kahta eri mallisuuntaa. Kellutusliivit ja iskunsuojaliivit (impact vest). Aloittelevalle harrastajalle suoboosterxyellow_composedsittelen erittäin vahvasti kelluttavia liivejä. Tietysti nämä ovat turvallisemmat ja hädän tullen pitävät harrastajan pinnalla. Turvallisuuden lisäksi nämä pidentävät harrastuspäiviä merkittävästi varsinkin alussa. Kaatumisia tapahtuu ja leija tippuu veteen. Tällöin kellutusliivin kanssa ei energiaa tarvitse käyttää uimiseen vaan voi vaan kellua ja houkutella leijaa ylös vedestä. Kun homma alkaa sujumaan ja freestylehommat siintää mielessä on impact vest hieman miellyttävämpi päällä ja laudan perässä tehtävä body drag tapahtuu hieman helpommin. Kaudella 2017 näimme selkeän kasvun ION Booster X liivin käytössä. Tämä CE hyväkstytty kellutusliii on suunniteltu juuri kitettämiseen. Tämä liivi ei häiritse harrastamista, mutta tarjoaa täyden turvan kelluttavuudessa. Suosittelemme tätä liiviä erittäin vahvasti kaikille!

Esimerkiksi: ION Booster X, Collision ja Armor vest

Kypärissä käytetään yleiseisiä vesiurheilukypäriä tai skeittikypäriä. Lumilautailukypärät eivät oikein sovellu lajiin koska pehmusteet imevät hurjasti vettä ja ovat hankalempia kuivattaa.hardcap

Esimerkiksi: ION Hardcap ja Brunotti Bravery ja Defence