Lappis on Tatu Lappalaisen vuonna 2006 leijahiihdon koulutukseen perustama yritys, joka sittemmin on sittemmin kasvanut Suomen johtavaksi tuuli- ja surffilajien toimijaksi, unohtamatta mistä kaikki on lähtenyt!

On suppilautoja, surffilautoja ja lautalautoja ja vaikka mitä kaikkea!

Tatu Lappalainen, OG Lappis

Vuosien 2006 – 2012 oli Leijakoulu Lappis Tatulle mukavaa lisätekemistä opiskelun ja opettajan työskentelyn ohessa. Vuoden 2011 lopussa Harri otti yhteyttä, ja kyseli mahdollisuutta oppia leijahiihdon opettamisesta, kun oli kuullut, että oppilaita olisi mahdollisesti enemmän, kuin mitä Tatu kerkeää hoitaa.

Tämän jälkeen se oli menoa! Harrin vanha osaaminen maahantuonnista yhdistettynä pikkulapsena jo olleeseen haaveeseen omistaa skeittikauppa tarkoitti, että hommaa alettiin rakentamaan. Pitkään aikaan ei Lappiksen tarkoituksena ollut kasvaa isoksi tai edes täyspäivätyöksi. Lappis oli paikka, jossa saimme toteuttaa niitä siistejä juttuja, mistä itse tykkäsimme. Lappiksen kantava voima onkin alusta saakka ollut, että tehdään juttuja, mistä itse tykätään ja toivotaan, että siitä tykkäävät muutkin.

Hiljalleen homma lähti kasvamaan, kun mukaan tuli edustuksia isoilta merkeiltä mm. ION ja Best Kiteboarding. Samoihin aikoihin aloimme aktivoitumaan tapahtumien parissa, kun järjestimme ensimmäisen KTE Flatwater JAM:n (jonka synnystä iso kiitos alkuperäiselle Slingshot Beach Partylle!) sekä Pallas Kiteweekendin. Syksyllä 2013 järjestimme myös ensimmäisen matkamme ulkomaille, ja kohteena oli maa, jossa Harri oli leijasurffauksen oppinut, eli Irlanti.

Vuonna 2012 toimme maahan ensimmäiset SUP-lautamme. Tämäkin juttu sai alkunsa, kun Harri surffireissulla pääsi SUP-lautaa testaamaan, ja pitihän sellainen saada itselle. Normaaliin Lappiksen tyyliin ei lautaa vaan ostettu jostain vaan homma tehtiin heti kunnolla, ja teetimme tehtaalla ensimmäiset Team North Shore SUP-laudat. Tuona kesänä nämä laudat olivat meillä niin paljon käytössä, että aloimme miettimään, että haluaisikohan tätä joku muukin kokeilla.

Lähestyimme Oulun kaupunkia, ja iloisena yllätyksenä kesällä 2013 avasimme Oulun Kiikelinsaareen ensimmäisen SUP-lautavuokraamon. Alku oli melkoisen haastava, kun yleisin kysymys tuohon aikaan oli, että miksi me seisomme sen kajakin päällä :).Vuosien saatossa on sitten Lappiksen remmiin niin henkilökuntana kuin tiimikuskina tullut iso porukka aivan mielettömiä tyyppejä.

2015 Lappiksen toiminta koki ison muutoksen kun saimme remmiin mukaan kouluttajia ympäri Suomen. Tästä edespäin olemme kehittänyt leijahiihdon ja leijasurffauksen koulutussisältöjä siten, että ne palvelisivat juuri Suomalaisia harrastajia parhaalla mahdollisella tavalla. 2015 oli myös vuosi jolloin hankimme ensimmäiset läskipyörämme. Tällöin läskipyöräily oli vielä varsin uusi juttu ja aloitimme neljän pyörän patterilla. Tästä eteenpäin läskipyöräily on hiljalleen siirtynyt sivussa olevasta oheislajista yhdeksi meidän pääaktiviteeteista SUPpailun, leijalajien ja melonnan rinnalle. 2015 oli erittäin tärkeä vuosi myös siinä, että Lapland Hotelssin kanssa lähdimme ensimmäisen kerran kokeilemaan viikon mittaista Pallas Kiteweek tapahtumaa. Kokeilu oli onnistunut ja Pallas Kiteweek vakiintui vuosittaiseksi tapahtumaksi.

Viima kiteboarding yhdistyy Lappikseen. Vuonna 2016 aikaisemmin tiiviissä yhteistyössä kanssamme ollut Viima Kiteboarding yhdistyi osaksi Lappista. Upean työn lajin eteen Suomessa tehneet Timo ja Martta päättivät panostaa täysillä Tanskan toimintaan. Viiman yhdistymisen myötä aloitimme leijahiihdon opettamisen Helsingissä ja Ylläksellä. Toinen ison maininnan arvoinen asia vuodelta 2016 on meidän ensimmäinen leiri Vietnamiin. Tämän jälkeen Phan Rang on tullut lukuisille Suomalaisille harrastajille tutuksia ja leiristä tuli vuosittainen perinne! Katso video ensimmäisestä Vietnamin leiristä

Jos 2016 oli iso vuosi, emme osanneet edes arvata mitä 2017 tulisi pitämään sisällään. Best Kiteboarding ajautui uusien omistajien myötä syviin ongelmiin ja jouduimme katkaisemaan yhteistyömme heidän kanssa. Mutta tässä tapauksessa ”out with the old, in with the new” piti paikkaansa sillä tämä loi perustan uudelle merkille nimeltä Eleveight Kiteboarding. Meillä on ollut iso kunnia olla erittäin aktiivisessa roolissa merkin kanssa jo hyvän aikaa ennenkuin merkki oli virallisesti julkaistu. Sittemmin Eleveight on kasvanut Suomen johtavaksi leijamerkiksi sekä yhdeksi maailman top 5 valmistajista.

2017 koki isoja mullistuksia leijapuolella ja vuosi 2018 oli mullistusten aikaa SUP-lautailun osalla. Tällöin aloitimme Shark SUP-lautojen maahantuonnin. Merkki oli Suomessa (sekä maailmalla) uusi ja tuntematon. Tämä ei sinäänsä meitä säikäyttänyt koska olimmehan tuonut Suomeen useita uusia merkkejä aikaisemminkin. Sharkin laatu ja hintataso oli toimiva ja aloimme töihin. Tällä hetkellä Shark on yksi Suomen johtavista SUP-lautamerkeistä.

2019 oli jälleen vuosi kun yksi pitkän historian omaava toimija päätti yhdistyä meidän kanssa. Raahelainen Botnia Outdoor (aikaisemmin Pikkulahden Palvelut Oy) . Kun yhdistimme Botnia Outdoorin mittavan osaamisen melonnan ja läskipyöräilyn osalta Lappiksen osaamiseen lukuisiin lautalajeihin oli lopputuloksena yksi Suomen vahvimmista outdoor alan toimijoista. Nyt pystyimme tarjoamaan kaikissa lajeissamme kaikki tiedot, taidot ja varusteet aina aloittelijasta ammattilaiseen. Botnia Outdoorin tuoman melomisosaamisen myötä pitkään Oulussa palvellut SUP-rental muutti nimensä Oulun Melontakeskukseksi ja melonta pääsi vihdoin sen ansaitsemaan asemaan Oulun jokisuistossa. Talvella 2019 oli meillä iso kunnia toivottaa Suomeen tervetulleeksi kaksinkertainen leijasurffauksen maailmanmestari Youri Zoon (NL) lappiin. Tämä reissu johti siihen, että lapin upeat leijahiihtokohteet saivat yhtäkkiä kansainvälisen huomion.

2020 alkoi hyvissä merkeissä, mutta sitten korona iski ja sen myötä epätietoisuus tulevaisuudesta. Vaikka useat päättivät supistaa ja ottaa varman päälle jostain syystä meillä tuli fiilis, että nyt ei passaa jäädä tuleen makaamaan vaan jotain uutta täytyy keksiä. Keväällä teimme päätöksen tilata Ouluun uuden kelluvan vesipuiston. Pitkään näytti siltä, että rajoitukset estävät puiston täysmittaisen kokeilun, mutta onneksi kesä toi tilanteeseen helpotusta ja puisto pystyi pyörimään täydellä teholla. Vesipuisto oli erittäin pidetty ja tästä seurasi se, että vuonna 2021 yhdessä Arctic Playground Solutions Oy:n kanssa perustimme Suomen vesipuistot Oy:n ja avasimme uudet vesipuistot Rukan kaltiolammelle sekä Helsingin Rastilan uimarannalle.

Kuten jo ehkä on tullut selkeästi pyrimme jatkuvasti kehittämään ja viemään toimintaamme eteenpäi. 2021 jatkoi tällä linjalla kun lanseerasimme uuden tuotemerkkimme nimeltä Ulappa. Ulappa pitää sisällään useita SUP-lautamalleja sekä lukuisia oheisvarusteita (liivejä, laukkuja, reppuja, pusseja yms) Tavoitteemme on kehittää Ulapasta merkki johon Suomalaiset outdoor harrastajat voivat luottaa.

Vuosi 2022 on vielä tätä kirjoittaessa kesken, mutta se mikä tässä vaiheessa jo tiedetään on, että jälleen uusi laji on tullut kattaukseemme nimittäin Wing Foiling. Tässäkin lajissa olemme heti alusta edustaja lajin johtaviin merkkeihin (SAB, Eleveight, Fanatic ja Duotone)

Onkin varsin selvää, että isoin kiitos siitä, että olemme nyt missä olemme, kuuluu kaikille näille henkilöille, ja mikä siisteintä – suurin osa on edelleen meiningissämme mukana!

[cool-timeline designs="design-6" skin="default" order="ASC" show-posts="999" story-content="full"]