Melontavarusteet retkelle
Melontavarusteet – kajakki
- mela(t), seureessa vähintään yksi varamela
- aukkopeite
- tyhjennyspumppu, äyskäri, sieni tai muu tyhjennysväline
Kajakin tulisi olla sellainen, jossa etu- ja takaosa on erotettu toisistaan laipioilla. Kun kajakin luukut on suljettu oikein, eteen ja taakse muodostuu vesitiiviit osastot. Tällöin kajakki ei uppoa, vaikka se menisi nurin.
Melontavarusteet – meloja
Melonta-asun tulee olla olosuhteisiin sopiva.
- melontaliivi
- varavaatetus vesitiiviisti pakattuna (kuivapussit!)
- kypärä koskessa melottaessa ja muissa tilanteissa, joissa olosuhteet sitä edellyttävät, kuten surffaus
- puhelin vesitiiviisti pakattuna hätätilanteita varten (kännykkäpussi!)
- ensiapupakkaus
- valkoinen valo pimeään aikaan
- aurinkolasit ja päähine
- kuiva- tai märkäpuku kylmissä olosuhteissa
Kajakin valinta
Olemme keränneet tähän ohjeita oikeanlaisen kajakin valintaan. Kajakki valitaan henkilön koon ja käyttötarkoituksen mukaan. Alla eivät ole mukana avokajakit eli SOT-kajakit, kuntokajakit, surfski kajakit ja koskikajakit.
Kajakkityyppejä:
- Merikajakit
- Retkikajakit
- Jokikajakit
Käyttötarkoitus
Mieti, missä pääasiassa tulet melomaan – onko käyttö merellä, järvellä vai joella? Onko tarkoitus tehdä pidempiä retkiä kajakin kanssa vai onko melonta pääasiassa ”päiväretkeilyä” esim. mökillä? Haluatko kuntomeloa vai nauttia rauhallisesta luonnossa liikkumisesta?
Kajakin pituus
Pidemmillä melontaretkillä tarvitset kajakin, jossa on riittävästi lastitilaa retkivarusteille, kuten esim. teltalle ja makuupussille. Kun melot pidempiä matkoja, kajakin hyvä liukuvuus on silloin myös tärkeä ominaisuus.
Karkeasti ottaen pidempi kajakki liukuu paremmin kuin lyhyt kajakki. Pidemmissä kajakeissa on enemmän säilytystilaa tavaroille kuin lyhyemmissä. Merellä retkeilyyn sopivat merikajakit, jotka ovat pituudeltaan vajaasta viidestä metristä vajaaseen kuuteen metriin.
Myös neljän ja viiden metrin pituisilla retkikajakeilla onnistuu retkeily. Tällaiset 4-5 metrin pituiset retkikajakit ovatkin erittäin suosittuja kajakkeja Suomen vesistöissä. Useilla retkikajakeilla pärjää merellä suojaisemmissa olosuhteissa sekä järvellä melottaessa. Tämän pituinen kajakki riittää monille käyttäjille, koska sillä onnistuu sekä päiväretket että muutaman päivän ”yli yön” retketkin.
Kajakin koko
Kajakkia hankkiessa rungon muotoon sekä kajakin kokoon tulee kiinnittää huomiota. Liian iso kajakki ui liian ”ylhäällä”, jolloin tuuli pääsee tarttumaan siihen helposti ja kajakin ohjaaminen hankaloituu. Kajakin ollessa liian pieni hyvän asennon löytäminen on hankalaa ja kroppa puutuu. Myös kajakin kyytiin nouseminen hankaloituu huomattavasti, jos kajakissa on liian pieni istuma-aukko.
Kajakin pohjan muoto
Kajakin tukevuuteen tai kiikkeryyteen vaikuttava tekijä on rungon muoto. Muotoja löytyy v-pohjaisesta, tasapohjaisiin ja pyöreisiin sekä kaikkea siltä väliltä.
Tasapohjainen antaa hyvän alkuvakauden. Tämä on suosittu rungon muoto aloittelevalle melojalle, koska siinä saa rennosti nauttia melonnasta ja maisemasta. Loivasti V-pohjainen antaa alkuvakautta, mutta samalla myös kajakin hyvä kääntyvyys säilyy.
Voimakkaasti V-pohjainen tai pyöreäpohjainen kajakki on aloittelevalle melojalle usein liian haastava. Siksi onkin tärkeä valita itselle oikea kajakki omaan taitotasoon ja käyttökohteisiin nähden.
Säätöevä
Tasapohjaista kajakkia hankittaessa on tärkeää, että siinä on kajakkia suunnassa pitävä säätöevä tai toiselta nimeltään nostoevä. Evän avulla kajakki pysyy tottelevaisesti suunnassa, vaikka tuulisi sivusuunnasta. Useimmista retkikajakeista evä löytyy vakiovarusteena.
Kajakin leveys
Kajakin leveys vaikuttaa kajakin tukevuuteen. Yksinomaan leveyttä tuijottamalla ei kuitenkaan voi päätellä kajakin tukevuutta, sillä myös rungon muoto tulee ottaa huomioon.
Jokikajakki
Joelle riittää lyhyempi, noin 3-4 metrin kajakki. Pienellä joella ja koskessa lyhyt kajakki on ketterämpi kääntymään.