Oulun Melontakeskus tarjoaa sinulle unohtumattoman tavan nauttia vesistöistä. Melonta on perinteinen ja samalla jännittävä tapa tutkia Oulun upeita vesistöjä – olitpa sitten tyynissä vesissä, meren tyrskyissä, virtaavissa vesissä tai jopa koskissa.

Vuonna 2019 Lappis yhdistyi Botnia Outdoorin kanssa. Tämä yhdistelmä tekee Oulun Melontakeskuksesta melonnan ykköskohteen Suomessa.

Oulun Melontakeskus tarjoaa laajan valikoiman melontakokemuksia. Voit nauttia lyhyistä melontaretkistä tai päiväretkistä, tai jopa pakata viikon varusteet kajakkiin pidemmälle retkelle. Tarjoamme myös melontakursseja kaikille taitotasoille, joten voit aloittaa melonnan harrastamisen vaikka heti!

Melonta on upea tapa tutustua Suomen luontoon. Se tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman maisemaan, ja pääset paikkoihin, joihin et pääsisi veneellä. Oulun Melontakeskus tarjoaa kaikki tarvittavat varusteet, joten sinun tarvitsee vain saapua paikalle ja aloittaa seikkailu!

Vuonna 2007 harrastin aktiivisesti melontaa, mutta töissä mietin päivittäin kuinka mahtavaa olisi tehdä siitä ammatti. Monien sattumien kautta päädyin osakkaaksi Pikkulahden Palveluille, josta tieni vei täysipäiväiseksi melonnan ohjaajaksi ja Lappiksen osakkaaksi. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Botnia outdoor, Lappis

Tarjoamme täyden valikoiman melontapalveluita. Oulun ja Raahen melontakeskuksissamme voit vuokrata kaikki tarvitsemasi varusteet ja osallistua innostaviin retkiin ja kursseihin. Tarjoamme myös melontaretkiä Kalajoella sekä Oulun ja Raahen ympäristössä, joten voit tutustua monipuolisesti Pohjois-Pohjanmaan vesistöihin.

Haluatpa sitten aloittaa melonnan tai olet jo kokenut meloja, meiltä löydät kaikki tarvitsemasi varusteet. Järjestämme myös Suomen Melonta- ja Soutuliiton hyväksymiä Meloja 1 ja Meloja 2 -kursseja sekä melonnan ohjaajakursseja. Lisäksi tarjoamme NIL Kayaker ja Sea Kayaker -kursseja, joten voit syventää taitojasi ja nauttia melonnasta entistä enemmän.

Melonta on vesillä liikkumisen muoto, jossa liikutaan melan avulla kanootilla tai kajakilla. Avokanoottia melotaan tyypillisesti yksilapaisella ”inkkarimelalla”, kajakkia taas kaksilapaisella. Kajakkeja on yksiköitä ja kaksikoita sekä kilparadalla nelikoitakin. Avokanootteja on sooloja, kaksikoita ja suurempia aina usean hengen miehistökanootteihin asti.

Vapaa-ajan melonta on jaettu karkeasti neljään lajiin. Retkimelonta toteutuu yleensä meressä, koskissa, järvissä tai joissa, tavoitteenaan retkeily ja maisemien katselu. Kuntomelonta on kuntoilumuoto, jossa melotaan sileillä vesillä yleensä erityisillä kuntokajakeilla. Koskimelonta on myös vauhdikas vapaa-ajan laji. Lisäksi viime vuosina on noussut lajina kalastusmelonta. Kajakilla voi tavoittaa paikkoja, mihin ei pääse veneellä!

Kanootit ja kajakit ovat eri olosuhteissa melko erilaisia. Tyypillisesti koskessa tarvitaan suunnanmuutoksia, jolloin kanootit ja kajakit ovat lyhyytensä ja pohjan kaarevuuden ansioista ketterämpiä kuin esimerkiksi meriretkeilyssä, jossa kuljetaan kapeilla ja suuntavakailla välineillä. Koskessa tarvitaan myös tukevia kajakkeja tai kanootteja, ja näin ollen ne ovat yleensä levämpiä. Olosuhteet vaikuttavat myös melan valintaan.

Kilpailu puolella lajivalikoima on laaja. Melonnan lajimuodot ovat avokanoottimelonta, freestyle, kanoottipoolo, kanoottipujottelu, kanoottipurjehdus, koskisyöksy, maratonmelonta, ratamelonta sekä surfski.

Jo muutaman päivän melontakurssilla oppii tärkeimmät perustaidot melontatekniikoista melojan perusvarustukseen ja turvallisuusnäkökulmiin. Melontaseurat (melontajasoutuliitto.fi), sekä yritykset, kuten Lappis, järjestävät melonnan alkeiskursseja. Lisäksi hyvä portti lajiin tutustumiseen on myös Oulun ja Raahen melontakeskusten matalan kynnyksen melontaretket.

Suomen tuhannet järvet, lukuisat joet ja meri tarjoavat upean ympäristön melontaharrastukselle. Liikkuminen vedenpinnan tasolla avaa mielenkiintoisen näkökulman maisemaan, kajakista tai kanootista näkee luonnon ainutlaatuisesta näkökulmasta. Niillä pääsee myös kulkemaan paikoissa, joihin ei veneellä ole asiaa.

Ensiksikin, mitä varusteita tarvitset? Tietenkin kajakin, melan, liivin ja aukkopeitteen.

Toimimme lajin johtavien merkkien maahantuojana sekä jälleenmyyjänä. Kajakkimelonnan ykkösmerkkinä meillä on SE OMA MALLISTO. Näiden lisäksi edustamme mm. Tiderace, Exo sekä muita yhteistyökumppani Welhonpesän kajakki- ja kanoottimallistoja.

Oheisvarustepuolella valikoimamme on myös hyvin kattava. ION ja Brunotti tarjoavat kattavan valikoiman kuivapukuja, märkäpukuja, tossuja, hanskoja, liivejä yms. tuotteita. Tuotamme itse mm. liivejä, meloja, kuivapusseja ja kännykkäpusseja.

Verkkokaupastamme, nettisivuiltamme ja YouTube-kanavaltamme saat valtavasti lisätietoa kaikista varusteista. Ja muistathan, jos joku asia askarruttaa, on aina paras ottaa meihin yhteyttä.

Me käytämme itse, vuokraamme ja opetamme maahantuomillamme varusteilla, joten tunnemme ne perusteellisesti ja osaamme suositella olosuhteet ja käyttäjät huomioiden juuri oikeat varusteet.

 • Meloja 1 peruskurssi

 • Keskiviikkomelonta Raahe

 • Maanantaimelonta Oulu

 • Melontaohjaajakurssi

 • Inarinjärven melonta

 • Käytetyt varusteet

 • melontakurssi

  NIL sea kayaker – jatkokurssi

 • melontakurssi

  NIL kayaker -melontakurssi

 • kiiminkijokimelonta

  Kiiminkijokimelonta

 • Melontaretki tuotekortti

 • melontakurssi

  Aallokkoleiri

 • Raahen Melontakeskus

 • Melonta-artikkelit

 • Melontavarusteiden ostajan opas

 • Kajakki vuokraus – Tutustu Oulun vesistöihin meloen

 • Melontaohjaajat

 • Melonta lehtijutut

 • Melontakurssit

 • Ohjatut melontaretket Oulussa. Paras tapa melonnan kokeiluun.

 • Melonta