Yksi kiteilyn kiehtovimmista jutuista on sen monimuotoisuus. On niin monta eri tapaa harrastaa, että kiinnostus lajiin pysyy vaikka johonkin tiettyyn osioon kyllästyy tai kehitys alkaa hidastumaan.

Normaali twintipillä ajelun jälkeen varmasti helpoin tapa sekoittaa pakkaa kunnolla on hypätä strapless maailmaan eli selkeämmin surffilautoihin. Hyppäämällä surffilaudan päälle muuttuu ”perus” ajo jälleen haastavaksi ja uuden opettelua riittää loputtoman pitkään. Ensiksi haltuun otetaan ajo, tämän jälkeen aletaan miettimään käännöksiä ja pelkästään eri tyylisiä käännöksiä on niin monta, että pari kesää menee niiden kaikkien hallitsemiseen. Ja jos tämäkään ei riitä on strapless freestyle aivan oma maailmansa!

Itselle surffilaudalla ajo tuo iloa parilla eri tapaa. Ensimmäisenä laikkaria tulee käytettyä keveillä tuulilla. Juuri niinä päivinä kuin nippanappa pääset twintipillä ajamaan ja olet jo sen verran harrastanut, että vajaatehoisella leijalla lanailu ei niin paljoa innosta (vaikka täytyy sanoa, että kelistä riippumatta on vesillä aina mukavaa). Monet surffilaudat kulkevat ja kryssivät twintippiä paremmin ja saat sillä lisää ajopäiviä, mutta sillä saat myös haastetta -> lisää hauskaa keveän tuulen päiviin. Toisena on tietysti aaltoajo! Olen harrastanut lajia nyt 14 vuotta ja kun Suomessa on myrsky päällä ja aallot kasvavat, on kitesessarin jälkeen fiilis aivan mieletön. Tämän myötä viimevuosina monet ulkomaan matkat ovat valikoituneet paikkoihin missä pääsee ajamaan hyvää aaltoa ja kun kerran saa ison aallon kiinni on hommaan täysin koukussa. Ja nämä reissut tietysti ruokkivat ajamaan Suomessa enemmän laikkarilla, että taidot riittäisi vielä isompiin maininkeihin 😊

Mikäli sain sinun kiinnostuksen heräämään niin tässä hieman vinkkejä miten pääset strapless maailmaan mukaan! Kesälle 2019 saamme varastoon valtavan määrän Brunottin lautoja, joista löytyy jotain jokaiseen makuun ja budjettiin 😊

Brunotti S-Tech sarja

S-tech laudat ovat soft top lautoja jotka on suunniteltu juuri ensimmäiseksi strapless laudaksi, light wind laudaksi tai strapless freestylen opetteluun. Laudat ovat edullisia, lähes mahdottomia tuhota ja malliltaan juuri sopivat yllämainittuihin tarpeisiin. Se mihin törmäämme useasti on ajatus, että soft top lauta on huono. Tämä tietysti pohjautuu siihen, että ulkomailla monilla surffikouluilla on ne ihan aloittelijoille suunnitellut laudat soft toppeja ja näiden rakenne ei ole mitenkään kaksinen. Brunotti on kuitenkin tehnyt S-Tech laudat 3x stringerillä joka tekee niistä yllättävän jämäkän ja sinulla kestää pitkään, että pääset tasolle missä huomaisit näiden eron saman muotoisiin eri rakenteella oleviin lautoihin.

Brunotti S-Bryck 4´10

Ensimmäisenä esittelyssä Brunotti S-Bryck joka on pituudeltaan 4´10 ja leveydeltään 21 ¼ ” eli lauta on lyhyt ja varsin leveä. Tämän laudan kanssa opit straplessajon ja käännökset nopeiten. Laudan muoto on hyvin anteeksiantava sille mihin kohdin astut käännöksissä tai perusajossa. Tämän lisäksi laudan muodon ansiosta se on erittäin hyvä keveän kelin lauta jona se todennäköisesti tulee sinua palvelemaan vielä silloinkin kun olet valmis siirtymään myrskykelin surffiajoon. Lisäksi osaavissa käsissä (tai siis jaloissa) tämä lauta on ihan käsittämättömän hauska peli ilman eviä. Itse käytän useasti tätä lautaa juuri ilman eviä jolloin hommassa on tosissaan haastetta ja kaatumiset takuuvarmoja! Katso vielä täältä miltä S-Bryck näyttää kaverilla joka siirtyy ensimmäistä kertaa strapless maailmaan #firsttime

Brunotti S-Brymm 5´4

S-Brymm on 5´4 pitkä ja 22 9/16” leveä. S-Brymm on itseasiassa prikulleen sama malli kuin Brunottin high-end laikkareissa oleva Braab. Lauta on hieman pidempi kuin S-Bryck joka tekee siitä ehkä hieman haastavamman käännöksissä, mutta koska S-Brymm on perinteisempää sheippiä on se itseasiassa todella mukava kovemmassakin kelissä ja itsellä S-Brymm oli yhtenä kesänä ainoa laikkari ja vaikka tällöin harrastamista oli jo 12v takaa tykkäsin siitä todella paljon. Eli S-Brymm on pidemmässä ajossa parempi kuin S-Bryck, mutta S-Bryck on leikkisämpi lauta kuin S-Brymm 😊 1.6.2019 pääsi allekirjoittanut kokeilemaan S-Brymmiä napakassa (13-15ms) kelissä aaltojen keskellä. Lauta oli todella positiivinen yllätys koska pystyin käyttämään tosi pientä leijaa joka teki aaltojen ajamisesta varsin ketterää vaikka lauta onkin isohko.

Brunotti S-Byron 5´10

S-Byron on 5´10 pitkä ja 21 5/8” leveä eli S-tech sarjan selkeästi isoin lauta. Itseasiassa S-Byron on kite/wave hybrid eli se on suunniteltu siten, että sitä voit käyttää myös normaalissa surffauksessa. S-Byronin leveä nose soveltuu varsin mukavasti Suomiaaltojen melontaan. Kiteilyssä S-Byron on todella helppo, mutta ylläoleviin verrattuna kääntyminen voi olla vähän kankeampi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kokoero ei ole massiivinen, eli ei tämä ole mikään juna verrattuna ylläoleviin. Eli jos härmäsurffi myös kiinnostaa niin saat tästä yhdellä laudalla varusteet kahteen lajiin.

Brunotti Super Q 5´1

Listan viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäpätöisimpänä on Brunotti Super Q joka on 5´1 pitkä ja aavistuksen vajaa 18” leveä. Eli tämä lauta on suunniteltu kovaan ajoon! Kovan ajon ominaisuuksista voit tarkemmin lukea mitä Suomen yksi kokeneimmista straplesskuskeista on laudasta mieltä.

Brunotti Super Q 5´10 arvostelu (linkki tähän)

Jos taas et ole yksi Suomen kovimmista laikkarikuskeista niin ei tätä kannata säikähtää. Vaikka lauta on pieni on se hämmästyttävän helppo ajaa vaikka keli ei kamalan kova olisikaan. Eli jos sinulla on leijavuosia reilummin takana ja koolta olet keskikokoinen/keveämmällä puolella toimii tämä kyllä sinulle hyvin myös ensimmäisenä lautana. Tässä toki on hyvä kuitenkin muistaa, että tämä lauta toimii parhaiten vähän napakammalla tuulella eli pääset liikkeelle ~samassa kelissä kuin normaali twintipillä, mutta varsinainen light wind lauta tämä ei ole.

Tutustu tarkemmin tai jopa tilaa Super Q täältä

Joten onko tämä kesä se kun otat haltuun strapless ajon? Voimme luvata, että se on päätös jota et tule katumaan!

Haluatko tietää tarkemmin mikä lauta sinulle sopisi? Lähetä viesti niin otamme yhteyttä 🙂