Yksi yleisimpiä kysymyksiä ja samalla haasteita ensimmäisen laudan ostajille liittyy laudan kantavuuteen. Mitä minun tulisi ottaa huomioon ja mitkä asiat vaikuttavat laudan valintaan kun mietitään painoa? Tässä artikkelissa avaamme olennaisimmat seikat joihin on hyvä kiinnittää huomiota. Artikkelin lopusta löydät myös kattavan videon aiheesta!
Laudan rakenne ja laatu
Vaikka ei ensimmäisenä tulisi mieleen on laudan rakenne se tärkein asia kun mietitään laudan ”kantavuutta”. Luonnollisesti mitä keveämpi kuski sitä vähemmän tällä on väliä, mutta aivan kaiken kokoisilla tämä vaikuttaa. Mikäli laudan rakenne ei ole ”jämäkkä” muuttuu lauta helposti epävakaaksi ja mutkittelevaksi. Kun lauta taipuu alla ja sen rakenne ”muljuaa” on sitä hyvin haastava saada kulkemaan suoraan ja tästä valitettavan useasti seuraa se, että SUPpailu ei vie harrastuksena mukanaan ja lauta löytää tiensä varaston hyllylle. Kun laudan rakenne on jämäkkä toimii lauta hyvin vaikka päällä olisi kuski joka on selkeästi yli suosituspainon.
Suositeltu SUPpaajan paino vs. maksimikantavuus
Markkinoilla ilmoitetaan tällä hetkellä SUP-lautailijan painoja kahdella tavalla. Suositeltu SUPpaajan paino ja maksimikantavuus.
Näistä jälkimmäistä käytetään hyvin yleisesti edullisemman pään laudoissa.Laudan maksimikantavuudella ei ole käytännössä mitään tekemistä sillä miten lauta toimii SUPpaillessa. Maksimikantavuus kertoo minkä painon alla lauta kelluu ja pysyy jossain määrin kasassa.
Esim. ylläoleva kuva on otettu yhdestä sattumanvaraisesta alle 300€ maksavasta SUP-laudasta. Mikäli meillä olisi tämän kokoinen lauta laadukkaalla rakenteella olisi sen suosituspaino ~80kg. 100-140kg kuorman alla ko. lauta ei ole SUP-lauta vaan uimapatja.
Tämä teksti löytyy yhden hyvin yleisen SUP-laudan ilmoituksesta. Ko. laudan suosituspaino on todellisuudessa ~50kg. Meillä 305 x 76 x 12 (10´6 x 30 x 4”) lautaa jossa todella jämäkkä rakenne suositellaan ~65kg ja keveämmille.
Loppujen lopuksi jos mietitään laudan maksimikantavuutta ei siihen vaikuta mikään muu kuin laudan ilmatilavuus.
Käyttöpaikka ja tarkoitus
Laudan mallin valintaan vaikuttaa yllättävän paljon missä ja miten lautaa on tarkoitus käyttää. Erityisesti laatulaudalla saattaa se pieninkin lauta toimia isomman SUPpaajan alla ongelmitta vaikka suosituspainot ”paukkuu”. Harrastaja voi esim. haluta mahdollisimman ketterää tai nopeaa lautaa. Kun harrastaminen tapahtuu pääasiallisesti tyynissä vesissä voi laudan koko olla pienempi kuin samankokoisella harrastajalla jolla vaikka kesämökki sijaitsee meren rannalla.
Kuinka nyt sitten lautani valitsen?
Lautaa ostaessa kannattaa perehtyä harkinnassa oleviin malleihin tarkemmin ja etsiä tietoa maksimikantavuuden takaa koska tämä on täysin merkityksetön tieto. Jos laudan myynti-ilmoituksessa kerrotaan heti ”Max. kantavuus 140kg” kannattaa ko. lautaan suhtautua varauksella. Tämä on yksi vahva merkki, että ko. lautamerkki tai sitä myyvä yritys ei ole SUP-lautailuun erikoistunut. Toinen vahva varoitusmerkki ostajalle on kun esittelytekstissä lukee ”puhallettava SUP-lauta”. Alla esimerkki.
Puhallettava pienikokoinen SUP-lauta jonka maksimikantavuus on silti 115kg ⚠️⚠️
Meidän kautta saat ohjeet ja varusteet 10 vuoden kokemuksella lajista harrastajana, kouluttajana, maahantuojana, myyjänä ja täysin elämänsä surffilajeille omistaneena 😊