SUP-lautailu: Upea tapa tutustua Suomen vesistöihin

Kesällä 2012 hommasin ensimmäisen SUP-laudan leijasurffin vastapainoksi. Mietin, että ”kuinkahan tuolle tulee käyttöä ja onkohan tuo tylsää”. Ensimmäisenä kesänä laskin käyneeni vesillä 45 kertaa! Ei ollut tylsää eikä ole laudan hankinta harmittanut.

Harri Rautava, Lappis

Mitä on SUP-lautailu?

SUP-lautailija syksyisessä tunnelmassa

SUP-lautailu on upea laji kaikkina sulan veden vuodenaikoina!

SUP-lautailu, tai Stand Up Paddleboarding, on vesilaji, jossa harrastaja meloo seisten pitkällä laudalla. Se on yksi vanhimmista surffilajeista, mutta samalla yksi uusimmista. SUP-lautailu on loistava tapa nauttia kesäisistä päivistä vesillä ja avata Suomen upeat vesistöt aivan uudella tavalla.

Laudat ovat yleensä 3-5 metriä pitkiä ja noin 80 cm leveitä, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa vesistöissä, kuten avomerellä, tyynillä järvillä tai virtaavissa joissa. Tämä tekee SUP-lautailusta erittäin monipuolisen lajin.

SUP-lautailu: Sopii kaikille

SUP-lautailu sopii kaikille, ikään, sukupuoleen tai fysiikkaan katsomatta. Se on laji, joka tarjoaa haasteita sekä aloittelijoille että kokeneille lautailijoille. Voit nauttia rauhallisesta melonnasta tyynellä järvellä tai haastaa itsesi kuohuvissa koskissa tai meren aalloissa.

Missä SUP-lautailua voi harrastaa?

Tämä on ehdottomasti SUP-lautailun vahvuus. Tätä lajia voi harrastaa käytännössä missä tahansa missä vain on vettä 0,5m tai enemmän. Mukavaan harrastamiseen riittää monesti pieni järvi tai jopa lampi, mutta hurjimmillaan matkaa voi taittaa vaikka kuinka pitkästi. Lue kuinka Timi Hellman meloi läpi koko Suomen rannikon Vironlahdelta Tornioon.

Ja juuri se, että lajia voi harrastaa kaikissa vesistöissä tekee siitä erittäin monimuotoista. Yhtenä päivänä voit ottaa rennosti peilityynellä järven selällä, mutta seuraavana päivänä voit haastaa tasapainoa meren aalloissa tai kuohuvissa koskissa.

Aloita SUP-lautailu: Hanki oikeat varusteet

SUP-lautailun aloittaminen on helppoa. Tarvitset vain laudan, melan, kellutusliivit ja sopivat vaatteet. On tärkeää valita lauta, joka sopii sinun taitotasollesi ja tarpeisiisi. Me Lappiksessa autamme mielellämme oikeiden varusteiden valinnassa.

Laudan lisäksi tärkeitä varusteita ovat

Toimimme lukuisien huippumerkkien maahantuojana. Näitä ovat mm. Shark SUP, Fanatic, ION & Brunotti

Tämän lisäksi olemme luonut oman vesiurheilumerkin Suomeen nimeltä Ulappa

Alta löydät videon jossa käymme SUP-lautailun perusteet läpi. Toivottavasti tämä jo auttaa tämän upean lajin alkumetreillä.

Olemme toiminut lajin parissa vuodessa 2013 saakka harrastajina, kouluttajina sekä varusteiden maahantuojana. Tämän kokemuksen myötä voimme auttaa sinua merkittävästi oikeiden varusteiden hankinnassa :)

Alla pari videota missä käsittelemme varusteiden hankintaan liittyviä asioita.

Alla muutamia otteita SUP-lautailuvalikoimastamme

 • SUPlautailun ohjaajakurssi

 • SUPlautailu ryhmässä

  SUP1- SUP-lautailun peruskurssi

 • SUP-lautailun abc

 • Elämykselliset SUP-lautaretket Oulussa ja Vaasassa

 • SUP-lehtijutut

 • SUP-ohjaajat

 • SUP-artikkelit

 • SUP-vuokraus

 • SUP-kurssit

 • SUP-varusteiden ostajan opas

 • SUP-lautailu varusteet

 • SUP-lautailu