Melonta -ja supkauden päättyessä on hyvä käyttää hetki aikaa perusteellisemmalle varustehuollolle ja huolehtia oikeaoppisesta varusteiden säilytyksestä. Alla yleisimpiä huolto-ohjeita ja vinkkejä fiksuun säilytykseen:

Huolto-ohjeet

Laudat
Pese lauta perusteellisesti vedellä ja käytä pehmeää harjaa tai sientä. Pesuainetta et tarvitse, mutta tiukassa olevaa likaa voit yrittää puhdistaa esim. Taikasienellä® (http://www.akro.fi/fi/ws/1/taikasieni%C2%AE+-tuotteet.html). Sieni toimii erityisen hyvin huokoisiin laudan pintamateriaaleihin (diamond deck pad). Älä käytä harjaa huokoisiin materiaaleihin liian voimakkaasti ettei pinta vaurioidu.

Neopreenivarusteet
Neopreenista valmistetut tuotteet keräävät itseensä herkästi epämiellyttävää hajua ellei tuotteessa ole erillistä käsittelyä hajujen muodostumista vastaan (esim. Ion Sanitized®). Neopreenituotteita ei ole suositeltavaa pestä pyykinpesukoneessa, mutta liotus etikkavedessä ja sen jälkeen perusteellinen huuhtelu auttaa poistamaan hajuja. Laita esim. Rajamäen väkiviinaetikkaa ½dl viiteen litraan kädenlämpöistä vettä. Anna liota n. 1-2 tunnin ajan. Huuhtele käsittelyn jälkeen varusteet perusteellisesti ja anna kuivua.

Neopreenihanskooista ja -tossusta voi hajuja poistaa myös UV-valoon perustuvilla raikastuslaitteilla, esim. Therm-IC Refresher (https://www.therm-ic.com/en/everyday-outdoor/23-therm-ic-refresher.html).

Kuivapuvut
Voit pestä useimmat kuivapuvut 40 asteen pesussa pyykinpesukoneessa nestemäisellä pesuaineella, joka on tarkoitettu teknisille vaatteille esim. Nikwax TechWash (https://www.nikwax.com/en-gb/products/productdetail.php?productid=4). Sulje kaikki vetoketjut. Älä käytä huuhteluainetta tai vastaavia. Minimoi linkoukset. Pintakankaan vedenhyljintäominaisuuden (DWR) voi reaktivoida 20min kevyellä rumpukuivauksella pesun jälkeen. Jos rumpukuivaus ei ole mahdollista, voit käyttää silitysrautaa miedolla lämmöllä ilman höyryä. Käytä tällöin pyyhettä raudan ja puvun välissä. Jos DWR-käsittely on kulunut pinnasta pois, voit ruiskuttaa puvun pintaan uuden käsittelyn itse. Käytä esim. Tokon Eco Textile Proof -tuotetta (https://www.toko.ch/en/care-line/products/product/show/eco-textile-proof/).

Varmista oman pukusi hoito-ohjeet valmistajan suosituksista!

Varastointi

Kova lauta
Ennen varastointia tarkista onko laudassa korjausta tarvitsevia vaurioita. Kovaa lautaa ei ole helppo itse korjata, joten kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Voit varastoida laudan joko sisä- tai ulkotiloissa ja evä kannattaa irroittaa varastoinnin ajaksi. Kuivissa sisätiloissa lautaa on hyvä säilyttää suojaavassa lautapussissa (esim. Ion Core Boardbag https://www.ion-products.com/water/men/travelgear/sup-boardbags/sup-core-boardbag-race/).

Jos säilytät lautaa pussissa ulkotiloissa, varmista, että ilma pääsee kiertämään pussissa. Laudalle ei ole hyväksi, jos pussiin pääsee tiivistymään kosteutta. Osassa lautapusseista on ilmanvaihto huomioitu. Jos säilytät lautaa ulkona, varmista ettei lauta ole suorassa auringonpaisteessa tai kosketuksessa veteen tai lumeen.

Ilmatäytteinen lauta
Ennen varastointia tarkista onko laudassa korjausta tarvitsevia vaurioita. Jos huomaat vaurioita laudan pinnassa tai saumoissa, voit käyttää korjaukseen laudan mukana tullutta korjaussarjaa. Anna liimauksen kuivua kunnolla korjauksen jälkeen. Jos korjaus ei omatoimisesti onnistu, ota yhteys jälleenmyyjään. Jos huomaat, että venttiilistä vuotaa ilmaa, voit kokeilla kiristää venttiilin korjaussarjan mukana tulleella venttiilityökalulla. Jos tämä ei auta, voit avata venttiilin ja tarkistaa tiivisterenkaiden kunnon. Irrottaessasi venttiiliä, pidä laudan pohjasta venttiilin vastakappaletta kiinni, jotta venttiili avautuu (https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=llhD-n8UulA). Uusia tiivisteitä saat tarvittaessa jälleenmyyjältä. Voit säilyttää laudan täytettynä tai tyhjänä, ulkona tai sisällä. Varmista, että lauta on kuiva ennen säilytykseen siirtämistä ja irrota evä. Jos haluat säilyttää lautaa täytettynä, laske paine säilytyksen ajaksi alle 15 psi:n. Voit laittaa laudan säilytyspussiin mikäli omistat sellaisen. Jos säilytät lautaa tyhjennettynä, rullaa lauta löysästi esim. omaan laukkuunsa mikäli säilytät sitä sisätiloissa. Jos säilytät lautaa ulkona talven yli, olisi suositeltavaa säilyttää se täytettynä/suorana ilman rullaamista mikäli mahdollista. Varmista myös ettei lauta ole suorassa auringonpaisteessa tai kosketuksessa veteen tai lumeen.

Neopreenivarusteet
Ennen varastointia tarkista onko puvussa reikiä ja mikä on saumojen kunto. Pieniä korjauksia voit tehdä itse neopreeniliimalla tai -paikoilla esim. McNettin Black Witch -liimalla (https://watersports.mcnett.eu/watersports/sil-net-silicone-seam-sealer/). Isommat korjaukset kannattaa teettää asiantuntijalla. Neopreenista valmistetut varusteet olisi hyvä varastoida suorana vaakatasossa ilman taitoksia. Varmista ennen säilytystä, että tuote on täysin kuiva. Jos vaakatasossa säilytys ei ole mahdollista, ripusta puku paksuolkaiseen hengariin. Säilytystilan olisi hyvä olla viileä ja kuiva sekä suojattuna suoralta auringonpaisteelta.

Kuivapuvut
Ennen varastointia tarkista onko puvussa reikiä tai muita vaurioita. Yleensä kuivapukua ei voi itse korjata, mutta pieniä reikiä voi yrittää paikata esim. McNettin Gore-text -paikoilla (https://outdoor.mcnett.eu/outdoor/gore-tex-fabric-repair-kit/). Ota yhteyttä tarvittaessa pukusi myyjään tai suoraan valmistajaan jos on isompaa korjaustarvetta. Varmista ennen säilytystä, että tuote on täysin kuiva. Sulje vetoketjut. Ripusta puku paksuolkaiseen hengariin tai säilytä puku omassa pussissaan kevyesti rullattuna. Säilytystilan olisi hyvä olla viileä ja kuiva sekä suojattuna suoralta auringonpaisteelta.

Näillä muutamilla ohjeilla varusteet odottavat sinua keväällä hyvässä kunnossa ja valmiina käyttöön!

Kirjoittanut Sami Laakkonen