Maahantuojan näkökulmasta tämä vuosi on ollut haastavampi kuin yksikään vuosi aiemmin ja allekirjoittanut on ollut alalla vuodesta 2007. Viime vuosina yksinkertaisesti sanottuna ihmiset ovat menneet ulos! Tämä jos joku on aivan mahtava asia, mutta samalla se on asettanut kovia haasteita niin valmistajille kuin maahantuojille.

Meistä kaikki ovat varmasti törmänneet polkupyörien huonoon saatavuuteen tai faktaan, että laadukkaat SUP-laudat loppuivat Suomesta jo käytännössä toukokuun aikana. Noh mistä tämä sitten oikein johtui?

Ensiksikin lähes jokaisella alalla on ollut suuria haasteita raaka-aineiden saannin suhteen. Osittain tämä on johtunut koronasta ja osassa ihan muista tekijöistä. Esimerkiksi leija ja wing puolella raaka-aineiden saantiongelmat johtuivat pohjois Amerikan poikkeuksellisista sääoloista (en nyt muista tarkalleen mikä ainesosa tässä olikaan kyseessä). Tämä on laskenut lähes kaikilla varusteiden tuotantomääriä.

Toisena on tietysti koronan aiheuttamat tuotantovaikeudet. Viimeisen kahden vuoden aikana aivan kaikki tehtaat, riippumatta sijainnista, ovat joutuneet olemaan suljettuna useita kuukausia ja näiden lisäksi toimimaan pitkiä pätkiä karsitulla henkilökunnalla.

Kolmantena ja ns. “viimeisenä niittinä” on alussakin mainitsemani mahtava asia eli se, että ihmiset ovat löytäneet tiensä ulos ja halunneet nauttia luonnosta täysillä. Itsekkin kuulun siihen ryhmään, joka on löytänyt kotiseuduilta ja Suomesta ylipäätään todella paljon upeita paikkoja harrastamiseen.

Viimeisenä tilanetta ei auta se, että lähes kaikki kansainvälinen rahtiliikenne on myöhässä. Tänä vuonna lähetykset jotka myöhästyivät kuukaudella olivat käytännössä niitä onnekkaita. Todella monet lähetykset viivästyivät useita kuukausia.

Syy miksi kirjoitamme tätä artikkelia on se, että tilanteeseen ei ole näköpiirissä minkäänlaista helpotusta. Itseasiassa kaikki merkit näyttävät siltä, että tilanne voi muuttua vieläkin haastavemmaksi.

Miten tämä sitten minua koskee ja mitä minun tulisi tehdä?

Vaikka parasta aikaa teemme historiamme suurimpia ennakkotilauksia ensi kaudelle, on kaikkeen varautuminen todella vaikeaa. Kuinka monta hupullista pukua tarvitsemme tai harrastetaanko ensi kesänä kitefoileilla, wingfoileilla vai tuleeko suurin kysyntä purjelautailun puolelta? Sattuuko kokeneiden harrastajien päivitystarve yli vai alle 10m leijoihin? Jatkuuko touring SUP-lautojen suosion kasvu vai haluaako harrastajat jo jopa hieman suorituskykyisempiä racehenkisiä lautoja?

Kaikkiin näihin kysymyksiin mietimme vastauksia ja pyrimme siihen, että valikoimamme olisi ensi kesänä mahdollisimman hyvä, mutta mikäli haluat minimoida tuurin vaikutusta tähän, suosittelemme vahvasti toimimaan ennakoivasti. Nyt on erittäin hyvä aika varmistaa, että tulevana talvena ja kesänä saat juuri ne varusteet mitä tarvitset juuri siinä koossa ja värissä mitä haluat!

Mitä kaikkea valikoimastanne löytyy?

Leijasurffaus & Snowkite

Eleveight, Peter Lynn & Gin leijat
ION märkäpuvut, valjaat ja oheisvarusrteet
Eleveight & Brunotti twintipit ja kitelaikkarit
SAB/Moses, RL ja Eleveight foilit
ION kuivapuvut
Nobile snowkitelaudat
Airblaster haalarit ja ninja suitit
SP-Bindings siteet

SUP-lautailu

Shark, Ulappa & Fanatic SUP-laudat
Bravo akkupumput
ION märkäpuvut, kuivapuvut, tossut, liivit yms
Shark & Fanatic hiilikuitumelat

Melonta

Kajakit lukuisilta eri merkeiltä
Kuivapuvut
Melat

Purjelautailu

SAB/Moses hydrofoilit
Fanatic laudat
Duotone purjeet ja varusteet
ION märkäpuvut, valjaat ja muut varusteet

Kite/Wing/Surf/Wind foiling

SAB/Moses hiilikuituhydrofoilit joka lajiin
Fanatic, Eleveight & SAB wingfoil laudat
Eleveight & SAB kitefoil laudat
Eleveight & Duotone wingfoil siivet
Fanatic windfoil laudat

Voisin kyllä tilata varusteet ennakkoon, kuinka toimin?

Ennakkotilaushinnastojen tekeminen kaikkiin tuotteisiimme on valtavan iso homma, joten paras on vain laittaa meille viestiä ja me teemme tarjouksen. Sen voimme luvata, että hintataso on meille tyypillisellä tavalla erittäin kohdillaan 🙂