Raahe tarjoaa upeat puitteet leijahiihdon harrastamiselle! Paikkoja löytyy lähialueelta vaikka kuinka paljon useille eri tuulen suunnille.

Leijahiihdon kurssikausi on Raahessa starttaa vuoden vaihteen jälkeen kun jäätilanne on tarpeeksi vakaa. Kursseja jatketaan keväällä niin pitkään kun turvallinen jäätilanne sen sallii.

Oulun kouluttajat opettavat kurssit Raahessa. Täten kurssipäivät sovitaan aina etukäteen kouluttajien kanssa. Kurssille osallistuneet voivat myös osallistua Oulussa järjestettäville kursseille jossa esimerkiksi talvella pimeän aikaan voimme harjoitella johtuen kempeleenlahden kovasta valaistuksesta.

Kurssipäivät sovitaan aina kouluttajien kanssa sitä varten tehdyssä chat ryhmässä. Meillä ei siis ole erikseen määritettyjä kurssiaikoja vaan ne voivat tapahtua lähestulkoon milloin vain. Kursseilla yhtä kouluttajaa kohden on 1-2 oppilasta.

Raahessa & Oulussa leijahiihtoa opettaa Harri Rautava, Eerik Mehtälä ja Jere Malinen

Leijahiihdon peruskurssi sisältää kaiken tarvittavan lajin turvalliseen aloittamiseen.

 1. Kurssit aloitetaan virtuaalisella teoriakurssilla joita järjestetään joka viikko tiistaisin klo 18-20.30 (poikkeuksena mm. joulukuu 2022 jolloin kurssit järjestetään sunnuntaina klo 12.00 – 14.30). Virtuaalikurssilla käymme läpi lajin varusteet, niiden oikeaoppisen kasaamisen ja käytön, turvallisuusasiat, olosuhteet ja harrastuspaikat
 2. Virtuaalikurssin jälkeen sinut lisätään paikkakuntasi whatsapp/telegram chat ryhmään missä kouluttajat ilmoittavat sopivista kurssipäivistä. Johtuen riippuvuudesta sääoloihin kurssipäiviä sovitaan joskus myös lyhyelläkin varoajalla
 3. Käytännön kurssit järjestetään kouluttajan kanssa sovitussa paikassa (paikka valitaan olosuhteiden mukaan)
 4. Yleensä käytännön treeni jakaantuu kahteen n. 2 tuntia kestävään kertaan. Joskus kurssi on saatu loppuun yhdellä kertaa, ja joskus olemme käynyt kolmekkin kertaa. Käytännön osuuden eteneminen riippuu paljon aikatauluista, olosuhteista ja siitä kuinka uuden lajin oppi etenee :)

Leijahiihdon peruskurssi sisältää seuraavat asiat

 1. Osallistumisen leijahiihdon virtuaalikurssille
 2. n. 4 tuntia käytännön opetusta leijahiihtoon
 3. Kaikki leijahiihtoon liittyvät varusteet kurssin ajaksi (leija, valjaat, puomi, narut, karkuremmi yms)

Mitä leijahiihtokurssi ei sisällä?

Valitettavasti kurssimme ei sisällä lumilautaa, suksia tai kypärää. Tietysti meillä näitä jonkin verran on, mutta ongelma näissä on eri monojen ja varusteiden koot. Mikäli sinulla ei ole omasta takaa suksia, lumilautaa tai kypärää kannattaa asiasta keskustella kouluttajan kanssa. Yleensä tähän löytyy hyvä ratkaisu, mutta oletuksena nämä eivät kurssipakettiin sisälly

Toinen mitä kurssimme ei sisällä on vakuutus. Kurssille osallistutaan aina omalla vastuulla. Kannattaa tarkistaa oman tapaturmavakuutuksen kattavuus ja luonnollisesti suomen terveydenhuolto hoitaa yleisimmät haaverit. Onnettomuuksien sattuminen kursseilla on erittäin harvinaista ja Lappiksen historiassa kurssin aikana on tapahtunut yksi polvivamma.

Yleisimpiä kysymyksiä kursseista

 • Milloin leijahiihtokursseja järjestetään?

Leijahiihtokursseja järjestetään läpi Suomen koko talvikauden ajan. Pääasiallisesti odotamme siihen asti kunnes jääolosuhteet ovat turvalliset, mutta osassa paikkakunnista (esim. Oulu, Helsinki, Pori…) on mahdollista aloittaa käsittelyharjoituksia jo ennen jäiden tuloa. Leijahiihtokursseja järjestetään siihen asti kun se on jääolojen suhteen turvallista.

 • Lumilauta vai sukset?

Tämä on yksi yleisimpiä kysymyksiä mitä kursseista kysytään. Molemmat soveltuvat täysin lajin aloittamiseen, mutta mikäli sinulla on mahdollisuus aloittaa suksilla on niiden kanssa alku hieman helpompaa. Tietysti jos olet ikäsi lumilautaillut ja ollut suksilla viimeksi kauan aikaa sitten pääset helpommin lajiin lumilaudalla, mutta jos näin ei ole helpottaa sukset alussa. Jos omistat vain lumilaudan eikä suksia ole helposti saatavilla lainaan ei tästä kannata stressata, koska ei lumilauta niin paljoa vaikeampi alussa ole :)

 • Minkälaiset sukset sopivat?

Suksien kohdalla ei ole alussa juuri mitään merkitystä. Kursseillamme on oltu jopa bladeilla aivan onnistuneesti :) Haastavimmat sukset alkuun lienevät todella leveät vapaalaskusukset tai telemark siteillä olevat vapaalla kantapäällä varustetut. Jopa hieman yllättävästikkin vanhat täysin suorakanttiset sukset on havaittu erittäin toimiviksi leijahiihdossa. Vinkkinä, että näitä löytyy useasti kirpputoreilta tai tori.fi:stä kymppien hinnoilla.

 • Minkälainen lumilauta on sopiva?

Periaatteessa lähes kaikki lumilaudat käyvät, mutta laudan perässä tulisi olla kuitenkin sen verran muotoa, että sillä on mahdollisuus mennä oikea tai vasen jalka edellä. Eli täysveriset freeridelaudat, swallowtail laudat yms. ovat tässä lajissa hyvin haastavia. Jos mahdollista niin säädä ennen kurssia laudan siteet mahdollisimman keskitettyyn twintip asentoon.

 • Onko kypärä pakollinen?

Kyllä! Kypärä on aina pakollinen leijahiihtokurssin käytännön harjoittelussa.

 • Vaatetus kurssille?

Tuulen purevuus tekee kurssille pukeutumisesta tärkeän asian. Se mikä lämpömittaria katsomalla voi tuntua sopivalta varustukselta voi jäällä osoittautua liian vähäiseksi. Tämän vuoksi kannattaa yleisesti laittaa yksi kerros enemmän vaatetta kuin mitä ajattelisi. Erinomaisia ”lisävarusteita” ovat taukotakki, buff tyylinen maski kasvoille.

 • Minkä ikäisille kursseja järjestetään?

Alaikäisten kohdalla olemme jättänyt tämän arvioinnin vanhemmille. Nuorimmat kurssilaiset ovat olleet 9 vuotiaita ja vanhimmat +60 vuotiaita. Laji todellakaan ei katso ikää ja varusteet kurssilla voidaan valita oppilaan iän, koon ja taitojen mukaan.

Kurssin varaat varaamalla itsellesi sopivat virtuaalikurssipäivän ja samalla maksat kurssimaksun. Tämän jälkeen sinulle lähetetään linkki virtuaalikurssille osallistumiseen (ZOOM linkki). Sinut myös lisätään paikalliseen kurssilaisryhmään.

Siirry varaamaan paikkasi ilmoittautumalla virtuaalikurssille

Leijahiihdon peruskurssi maksaa 280€

Tämä hinta sisältää virtuaalikurssin, n. 4h käytännön opetusta sekä leijavarusteet kurssin ajaksi

Voit myös osallistua pelkälle virtuaalikurssille jonka hinta on 59€