Varsinkin aloittelialle puomi on erittäin tärkeä osa turvallisuuden kannalta. Vaikka viimeisen parin vuoden aikana turvamekanismit ovat jossain määrin standardisoituneet on varsinkin käytetyissä leijoissa monen moista kampetta tarjolla.
Meidän erittäin vahva suositus on valita puomi jossa PUSH AWAY safety eli kun hätälaukaisua työnnetään ulospäin se aktivoituu.

Hätälaukaisun lisäksi tässä muutamia eroja mitä puomeissa voi olla

4 vai 5 naruinen?
Vanhan koulukunnan C-leijat olivat yleisimmin 5-naruisia jossa keskimmäinen 5-naru toimii hätälaukaisussa ja leijan relaunchissa. Nämä puomit EIVÄT toimi 4-naruisten nykyleijojen kanssa!
Pääasiallisesti 5-naruiset puomit toimivat vain niihin tarkoitettujen leijojen kanssa.

Puomin leveys?
Monelta merkiltä on saatavilla useaa erilevyistä puomia. Eri kokoisilla puomeilla eri kokoisten leijojen kanssa voidaan vaikuttaa leijan tuntumaan. Yleisesti toimitaan siten, että isot leijat ajetaan leveällä puomilla jotta leijaan saadaan nopeutta kun taas pieniä leijoja kapealla puomilla saaden sitä vähän rauhallisemmaksi. Riippuen ajotottumuksesta ei puomin koossa tarvi orjallisesti seurata tätä ohjeistusta. Unhook freestyleen keskittyneet kuskit haluavat ajaa kapeammilla puomeilla isojakin leijoja jotta jos ilmassa ottaa puomista vähän huonosti kiinni ei se lähde helposti kääntymään. Taas isoa koukkuloikkaa ajavat kuskit voivat käyttää hieman leveämpää puomia jotta leija saadaan mahdollisimman nopeaksi.

Tehonsäätö
Tehonsäädössä puomeissa on käytännössä 2 eri mallia. Clam Cleat (hauenleuka) tai Pull Pull remmit. Näissä on mieltymyseroja, mutta molemmat ovat varsin toimivia ratkaisuja.

Jättääkö hätälaukaisu yhden vai kahden narun varaan?
Tämä on erittäin tärkeä seikka puomin valinnassa! Mikäli leija jää hätälaukaisun jälkeen yhden narun varaan on leija mahdollista pakata vedessä/jäällä turvallisesti (Emergency packdown) Mikäli puomin hätälaukaisu jättää kahden narun varaan tulisi puomista löytyä nurkista Oh Shit kahvat jolla leija saadaan yhden narun varaan. Mikäli Oh Shit kahvaa ei ole ja hätälaukaisu jättää 2-narun varaan ei leijaa ole mahdollista niputtaa vedessä/jäällä turvallisesti!

Käykö eri merkin puomit ristiin?
Periaatteessa leija ei tiedä mitä puomin kyljessä lukee. Suurin osa nykypäiväisistä leijoista on tasamittaisilla naruilla eli leijan ohjaaminen onnistuu hyvin. Pari ongelmakohtaa tässä kuitenkin voi olla. Narut kiinnitetään leijaan leivonpäällä jossa siis toisessa päässä solmu ja toisessa silmukka, nämä saattavat joissakin leijoissa ja puomeissa olla eripäin ja vaativat siten adabterin.
Myös puomin tehonsäätömatka voi joissakin leijoissa olla erimittainen syystä tai toisesta ja tällöin leija ei toimi eri puomilla juuri halutulla tavalla.

Meiltä hankituissa leijapaketeissa pidämme aina huolen, että puomi ja leija sopii yhteen.

Upload Image...