SUP-lautailu on loistava tapa nauttia kesäisistä päivistä vesillä, mutta se on myös paljon muuta. SUP-lautailu on upea liikuntamuoto jonka avulla avaat Suomen upeat vesistöt aivan uudella tavalla!

Kesällä 2012 hommasin ensimmäisen SUP-laudan leijasurffin vastapainoksi. Mietin, että ”kuinkahan tuolle tulee käyttöä ja onkohan tuo tylsää”. Ensimmäisenä kesänä laskin käyneeni vesillä 45 kertaa! Ei ollut tylsää eikä ole laudan hankinta harmittanut.

Harri Rautava, Lappis

Mitä on SUP-lautailu?

SUP-lautailija syksyisessä tunnelmassa

SUP-lautailu on upea laji kaikkina sulan veden vuodenaikoina!

SUP-lautailu on vanhin, mutta samalla yksi uusimmista surffilajeista. SUP-lautailussa harrastaja meloo 3m – 5m (10´ – 14´) pitkällä ja yleisimmin n. 80cm (32″) leveällä laudalla.  SUP-lautailua voi harrastaa avomerellä, tyynillä järvillä tai virtaavissa joissa. SUP-lautailu avaa täydellisesti Suomen lukuisat vesistöt

Missä SUP-lautailua voi harrastaa?

Tämä on ehdottomasti SUP-lautailun vahvuus. Tätä lajia voi harrastaa käytännössä missä tahansa missä vain on vettä 0,5m tai enemmän. Mukavaan harrastamiseen riittää monesti pieni järvi tai jopa lampi, mutta hurjimmillaan matkaa voi taittaa vaikka kuinka pitkästi. Lue kuinka Timi Hellman meloi läpi koko Suomen rannikon Vironlahdelta Tornioon.

Ja juuri se, että lajia voi harrastaa kaikissa vesistöissä tekee siitä erittäin monimuotoista. Yhtenä päivänä voit ottaa rennosti peilityynellä järven selällä, mutta seuraavana päivänä voit haastaa tasapainoa meren aalloissa tai kuohuvissa koskissa.

Kuinka aloittaa SUP-lautailu?

SUP-lautailu on laji jossa perusteet saa helposti haltuun ja laji on mahdollista aloittaa ihan omatoimisesti. Silti on erittäin suositeltavaa saada apua lajin parissa olleilta tai kursseilta. Erityisesti olosuhteiden, harrastuspaikkojen ja oikeiden varusteiden hankinnassa voi ensikertalaisella jäädä helposti huomioimatta tärkeitä yksityiskohtia.

Vuosina 2021-2022 olemme yhteistyössä Suomen soutu- ja melontaliiton kanssa luonut virallisen SUP-lautailun peruskurssin (SUP-1) jonka tavoitteena on tarjota eväät kaikille lajista kiinnostuneille.

Keväällä/Kesällä 2023 tulemme järjestämään myös virtuaalisia SUP-lautailukursseja mikäli sinulla ei ole mahdollisuus päästä paikkakunnalle missä käytännön opetusta on tarjolla.

Alta löydät videon jossa käymme SUP-lautailun perusteet läpi. Toivottavasti tämä jo auttaa tämän upean lajin alkumetreillä.

Kenelle SUP-lautailu sopii?

Tässä on tämän lajin kauneus! Kerrankin voi sanoa, että oikeastaan ihan kaikille! Olemme jo 10 vuoden ajan pyörittänyt Oulun ja Raahen melontakeskuksia jossa tuhannet ihmiset tulevat kokeilemaan SUP-lautailua. Voimme ilolla sanoa, että lajin parissa on käynyt aivan kaikenlaiset ihmiset ikään, sukupuoleen tai fysiikkaan katsomatta.

SUP-lautailu varusteet

Varsinkin viime vuosina on SUP-lautojen tarjonta on kirjaimellisesti räjähtänyt. Lautoja on ollut tarjolla jopa ruokakaupoissa. Lajin yleistyminen on ollut upeaa seurattavaa, mutta samalla tarjolle on tullut myös varusteita jotka eivät ehkä ole ihan niin soveltuvia lajiin kuin mainoksissa annetaan ymmärtää. Varsinkin ensimmäistä lautaa hankkiessa kannattaa perehtyä tarkasti minkälaiset varusteet hankkii. Laudan ei tarvitse olla kallis, mutta kun laudan rakenne ja muoto on kunnossa on siitä iloa useiksi vuosiksi!

Laudan lisäksi tärkeitä varusteita ovat

Toimimme lukuisien huippumerkkien maahantuojana. Näitä ovat mm. Shark SUP, Fanatic, ION & Brunotti

Tämän lisäksi olemme luonut oman vesiurheilumerkin Suomeen nimeltä Ulappa

Olemme toiminut lajin parissa vuodessa 2013 saakka harrastajina, kouluttajina sekä varusteiden maahantuojana. Tämän kokemuksen myötä voimme auttaa sinua merkittävästi oikeiden varusteiden hankinnassa 🙂

Alla pari videota missä käsittelemme varusteiden hankintaan liittyviä asioita.

Alla muutamia otteita SUP-lautailuvalikoimastamme