SUP-lauta on kuin jättikokoinen surffilauta, joka kokonsa puolesta mahdollistaa sen päällä seisomisen paikallaan ja kulkemisen lähes kaikissa vesistöissä. SUP-lautailu on upea tapa nauttia Suomen tuhansista järvistä, joista sekä meren rannoista. SUP-lautailu on laji, joka todellakin sopii aivan kaikille ikään ja taustaan katsomatta!

2011 Venezuelan leijasurffireissulla pääsin ensimmäisen kerran SUP-laudan päälle ja ensimmäisen oman laudan ostin 2012 leijasurffauksen vastapainoksi. Kesän jälkeen oli harrastuspäiviä tullut lähes 50 ja reppu täynnä upeita retkiä ja muistoja. Tämän jälkeen olikin selvää, että SUP-lautailu oli tullut Lappiksen valikoimaan jäädäkseen!

Harri Rautava, Lappis

Vuonna 2012 toimme maahan ensimmäiset SUP-lautamme ja avasimme Oulun keskustaan SUP-lautavuokraamon. Tämän jälkeen toimintamme SUP-lautailussa on kehittynyt valtavasti ja nykyisellään tuomme maahan johtavien valmistajien varusteita, kalustamme ison osan suomalaisista SUP-lautavuokraamoista, tarjoamme SUP-lautavuokrausta, retkiä ja koulutusta Oulun ja Raahen melontakeskuksillamme sekä vuoden 2021 aikana olemme rakentaneet Suomen melonta- ja soutuliitolle virallisen SUP-lautailun ohjaajakurssin sekä SUP-lautailija 1 peruskurssin.

Tavoitteemme on varmistaa, että jokainen lajista innostunut saa siitä kaiken irti ja oppii lajin nopeasti sekä turvallisesti!

SUP-lautailu (Stand Up Paddle Boarding) on laji, missä yhdistyy surffaus ja melonta. SUP-lauta on muodoltaan jättikokoinen surffilauta, jonka päällä voi seistä ja meloa eteenpäin. SUP-lautailu on itse asiassa surffilajeista yksi vanhimmista, ja ensimmäiset tiedot kantautuvat niinkin pitkälle kuin 3000 ennen ajanlaskun alkua. 🙂

Todellisuudessa SUP-lautailu nykymuodossaan on vuodelta 1940, jolloin John Ah Choy kehitti Hawailla tavan nauttia surffaamisesta myös sen jälkeen, kun ikä teki haastavaksi laudan päälle nousun. Moderni SUP-lautailu alkoi vuonna 1990 Laird Hamiltonin myötä, 2000-luvun alkupuolella alettiin lajissa kilpailla ja Stand Up Journal lehti perustettiin 2007. Vuosien 2012 – 2014 väli oli jakso, jolloin laji tuli Suomessa koko kansan tietoon, minkä jälkeen se on jatkanut tasaisesti kasvuaan.

SUP-lautailu on selkeästi Suomen suosituin “surffilaji”, ja lajin harrastajia löytyy aivan jokaisesta ikäluokasta sekä kaikenlaisen taustan omaavista ihmisistä.

SUP-lautailussa on useita eri alahaaroja riippuen harrastajan mieltymyksistä.

SUP-Touring / retkiSUPpailu
Se kaikista yleisin tapa nauttia SUP-lautailusta on retkeillä pitkin vesistöjä. SUP-lauta avaakin vesistöt aivan uudella tavalla, kun laudalla voi sekä liikkua hyvin matalissa vesissä että helposti taittaa pidempiä matkoja. Vuonna 2017 suomalainen Timi Hellman meloi 1300km Vironlahdelta Tornioon (lue koko juttu:  https://yle.fi/uutiset/3-9732175 ).

SUP-Surfing / aaltoSUPpaus
Vaikka aaltoSUPpaus on lajin alkuperää, on tämä ehkä yksi harvinaisemmista SUP-lautailun olomuodoista. Tässä SUP-laudan melalla melotaan aalto kiinni, jonka jälkeen aaltoa voidaan surffata tavallisella surffityylillä. Suomessa SUP-surffaus on erityisen toimiva laji, koska rannikkomme aallot ovat harvoin isoja ja SUP-laudalla on helpompi meloa kiinni myös pienempiä aaltoja – todella mukava tapa tuoda lisähaastetta harrastukseen!

SUP-Yoga
SUP-Yoga tuo jooga ja fitness liikkeet vesille. Tässä lajissa voi hyvin perusliikkeillä tuoda itselle mukavaa haastetta, ja heiluva alusta nostaa kehonhallinnan aivan uudelle tasolle. Esim. youtubesta löydät lukuisia videoita, joissa opetetaan SUP-Yogan liikkeitä aina perusliikkeistä teknisesti haastavampiin liikkeisiin.

SUP-kalastus
Ehdottomasti se vähiten puhuttu, mutta Suomessa valtavan potentiaalin omaava tapa – nappaa retkijakkara tai vaikka kylmälaukku mukaan, laita ankkuri laudan karkuremmiin ja lähde kalastamaan! SUP-lauta mahdollistaa kalapaikat, joihin muilla varusteilla olisi todella vaikea päästä. SUP-laudan kanssa pääset matalikkoihin, mutta hieman paremmalla ankkurilla voit asemoida itsesi vaikka virtaavaan veteen. SUP-laudan leveys tekee kalastamisesta istualtaan kohtuullisen vakaata.

SUP-lautailu on surffilaji, jonka omatoiminen aloittaminen on täysin mahdollista. Esimerkiksi meidän sivuiltamme löydät hyvää asiaa siitä, kuinka lajin perustekniikan saa haltuun http://www.lappis.fi/sup-abc .

Kuitenkin parhaan startin lajille saat vuokraamoiden järjestämillä ohjatuilla SUP-retkillä, joissa osaava ohjaaja opastaa sinut lajin pariin.

Jatkossa mekin tulemme järjestämään myös kahden päivän pituisia SUP-lautailun peruskursseja kaikille, jotka haluavat lajin perusteet kunnolla haltuun.

Suomi on siitä hieno maa, että asuipa missä tahansa, on SUP-lautailuun soveltuvia vesistöjä aina lähellä. SUP-lautailuun soveltuvat niin pienet vesistöt kuin myös suuret. Olipa kyseessä järvi, joki tai meri, käyvät ne kaikki tähän erinomaisesti.

SUP-lautailupaikkaa valitessa suurin vaara muodostuu matalikoista. Suunnittele siis aina reittisi siten, että myös kaatuminen on turvallista!

Ensiksikin mitä varusteita tarvitsen?
Laudan, evän, melan, pumpun (ilmatäytteisiin lautoihin) ja viimeisenä, mutta jopa tärkeimpänä, karkuremmin. Älä käytä SUP-lautaa ilman karkuremmiä missään tilanteessa!

Toimimme lajin johtavien merkkien maahantuojana sekä jälleenmyyjänä. SUP-lautailun ykkösmerkkeinä meillä on Shark ja Ulappa. Näiden lisäksi edustamme mm. Fanatic ja Brunotti merkkisiä SUP-lautoja.

Oheisvarustepuolella valikoimamme on myös hyvin kattava. ION ja Brunotti tarjoavat kattavan valikoiman kuivapukuja, märkäpukuja, tossuja, hanskoja, liivejä yms. tuotteita. Tuotamme itse mm. kuivapusseja ja kännykkäpusseja.

Verkkokaupastamme, nettisivuiltamme ja YouTube-kanavaltamme saat valtavasti lisätietoa kaikista varusteista. Ja muistathan, että jos jokin asia askarruttaa, on aina paras ottaa meihin yhteyttä.

Me käytämme itse, vuokraamme ja opetamme maahantuomillamme varusteilla, joten tunnemme ne perusteellisesti ja osaamme suositella olosuhteet ja käyttäjät huomioiden juuri oikeat varusteet.