SUP-lautailu (Stand Up Paddle Boarding) on laji, missä yhdistyy surffaus ja melonta. SUP-lauta on muodoltaan jättikokoinen surffilauta, jonka päällä voi seistä ja meloa eteenpäin. SUP-lautailu on itse asiassa surffilajeista yksi vanhimmista, ja ensimmäiset tiedot kantautuvat niinkin pitkälle kuin 3000 ennen ajanlaskun alkua. 🙂
Todellisuudessa SUP-lautailu nykymuodossaan on vuodelta 1940, jolloin John Ah Choy kehitti Hawailla tavan nauttia surffaamisesta myös sen jälkeen, kun ikä teki haastavaksi laudan päälle nousun. Moderni SUP-lautailu alkoi vuonna 1990 Laird Hamiltonin myötä, 2000-luvun alkupuolella alettiin lajissa kilpailla ja Stand Up Journal lehti perustettiin 2007. Vuosien 2012 – 2014 väli oli jakso, jolloin laji tuli Suomessa koko kansan tietoon, minkä jälkeen se on jatkanut tasaisesti kasvuaan.
SUP-lautailu on selkeästi Suomen suosituin “surffilaji”, ja lajin harrastajia löytyy aivan jokaisesta ikäluokasta sekä kaikenlaisen taustan omaavista ihmisistä.
SUP-lautailussa on useita eri alahaaroja riippuen harrastajan mieltymyksistä.
SUP-Touring / retkiSUPpailu
Se kaikista yleisin tapa nauttia SUP-lautailusta on retkeillä pitkin vesistöjä. SUP-lauta avaakin vesistöt aivan uudella tavalla, kun laudalla voi sekä liikkua hyvin matalissa vesissä että helposti taittaa pidempiä matkoja. Vuonna 2017 suomalainen Timi Hellman meloi 1300km Vironlahdelta Tornioon (lue koko juttu: https://yle.fi/uutiset/3-9732175 ).
SUP-Surfing / aaltoSUPpaus
Vaikka aaltoSUPpaus on lajin alkuperää, on tämä ehkä yksi harvinaisemmista SUP-lautailun olomuodoista. Tässä SUP-laudan melalla melotaan aalto kiinni, jonka jälkeen aaltoa voidaan surffata tavallisella surffityylillä. Suomessa SUP-surffaus on erityisen toimiva laji, koska rannikkomme aallot ovat harvoin isoja ja SUP-laudalla on helpompi meloa kiinni myös pienempiä aaltoja – todella mukava tapa tuoda lisähaastetta harrastukseen!
SUP-Yoga
SUP-Yoga tuo jooga ja fitness liikkeet vesille. Tässä lajissa voi hyvin perusliikkeillä tuoda itselle mukavaa haastetta, ja heiluva alusta nostaa kehonhallinnan aivan uudelle tasolle. Esim. youtubesta löydät lukuisia videoita, joissa opetetaan SUP-Yogan liikkeitä aina perusliikkeistä teknisesti haastavampiin liikkeisiin.
SUP-kalastus
Ehdottomasti se vähiten puhuttu, mutta Suomessa valtavan potentiaalin omaava tapa – nappaa retkijakkara tai vaikka kylmälaukku mukaan, laita ankkuri laudan karkuremmiin ja lähde kalastamaan! SUP-lauta mahdollistaa kalapaikat, joihin muilla varusteilla olisi todella vaikea päästä. SUP-laudan kanssa pääset matalikkoihin, mutta hieman paremmalla ankkurilla voit asemoida itsesi vaikka virtaavaan veteen. SUP-laudan leveys tekee kalastamisesta istualtaan kohtuullisen vakaata.