Wakelaudat

Ennen vanhaan (niinä hyviä aikoina winkhymiö ) wakeboarding tarkoitti lautailua moottoriveneen vetämänä. Nykyään vesilautailua harrastetaan myös isommissa tai pienemmissä kaapeleissa ja jopa irtovinssien avittamina.

Veneen perässä vai kaapelissa
Lautaa hankkiessa kannattaa miettiä missä harrastaminen pääasiassa tapahtuu eli veneen perässä vai kaapeleissa. Venelaudat ovat optimoituja veneen peräaallosta hyppäämiseen eli käytännössä ne ovat erittäin jäykkiä ja useimmiten kiinteillä evillä varustettuja eikä niissä yleensä ole kestomuovilla pinnoitettuja pohjia. Suorituspaikat kaapeleilla muistuttavat lumilautaparkkeja hyppyreineen ja opstaakeleineen. Kaapelilaudat ovatkin pohjamateriaalinsa puolesta kestävämpiä ja evätkin ovat irrotettavia. Lisäksi laudat ovat jäykkyydeltään löysempiä.

Mikä koko olisi sopiva
Karkeasti ilmaisten mitä enemmän pituutta ja massaa sitä isompi lauta. Painoa valintaperusteena käyttäen voisi ajatella seuraavasti:
Alle 65 kg 125-135 cm
65-80 kg 135-140 cm
Yli 80 kg  140-145 cm

Jäykkyys
Laudan sopiva jäykkyys riippuu sekä lautailijan koosta että vetämisen tasosta. Eli isommalle ihmiselle mahdollisesti jäykempää samoinkuin, jos kaapelissa vedestä hypättävät airtrickit ovat prioriteetti. Puhtaille opstaakelivetäjille löysemmät ovat useimmiten mieluisia. Naisille ja miehille on lisäksi omat mallinsa eri jäykkyyksillä ja –jakaumilla.

Pohjamuodot ja evät
Venelaudoissa on yleensä runsaasti sivuttaispitoa lisääviä muotoja sekä jo mainitut kiinteät evät. Kaapelilaudoissa pohjat vaihtelevat täysin tasaisista melko uritettuihin. Lisäksi urien paikat voivat olla joko laudan keskiosassa tai perässä. Tasapohjaiset ovat parhaimmillaan opstaakeleissa kun taas uritetut loistavat airtrickeissä. Yleensä kokemuksen lisääntymisen myötä irrotettavat evät poistetaan, sillä niistä on jonkin verran haittaa opstaakeleissa.

Siteet

Avoin vai umpiside
Varpaat näkyville jättävät eli avoimet open-toe-siteet sopivat useampaan erikokoiseen jalkaan eli ne ovat vuokra- ja kimppakäyttöön sopivat. Hintakin on yleensä huokea. Lautatuntuma tosin hieman kärsii, sillä aivan täyttä jalan vääntömomenttia ei saa käyttöön varpaiden tukemattomuuden vuoksi. Umpi- eli closed-toe-siteet ovat melko kokotarkkoja normaalien kenkien tyyliin. Tuntuma on tarkka ja hinta korkeampi kuin OT-siteillä.

Kiinteät, irtosisäkengät vai side-kenkä-yhdistelmä
Kiinteät lautaan kiinnitettävät siteet ovat yleisin sidemalli. Rakenteeltaan ne ovat yksinkertaisimmat ja kevyimmät. Jalan irrottaminen siteestä vedessä on vähän vaivalloisempaa ja kävely maalla tapahtuu siis paljain jaloin. Irtosisäkengällä kävely maastossa on huolettomampaa. Lumilautatyyppinen side-kenkä-yhdistelmä on nopea kiinnittää ja irrottaa, mutta hieman raskaampi ja kalliimpi.