Kevät ja täten myös leijahiihdon MM-kisat lähenee päivä päivältä. Millä mallilla ovat kisavarusteet, ja onko kisakunto kohdallaan? Lue alta miten Ville Mertasen valmistautuminen on sujunut.

Telakan kautta kovempien kisareenien kimppuun

Leijalautailun ulkopuolella sattunut tapaturma pisti miehen valitettavasti hetkeksi telakalle, mutta nyt kuntoutus on jo hyvällä mallilla. Kevyemmät lenkit leijalla ovat toimineet viime kuukauden ajan erinomaisena kuntoutusmuotona. Telakalla ollessaan Villellä on ollut hyvä tilaisuus hioa jalkaa vahvempaan kuntoon kuten myös panostaa varustepuoleen.

Kisavarusteet kuosiin MM-kisoihin

Kisavarusteet ovat merkittävässä roolissa kilpailemisessa. Ville on käyttänyt leijoina Flysurfer Sonicia, monipuolista leijaa, jossa on korkea AR (aspect ratio eli leijan ”muotosuhde”). Kilpailuissa yleensä käytetään korkean AR:n kilpapatjoja, jotka ovat siis pidempiä ja kapeampia.

Suksina Mertanen suosii pitkälti syöksylasku suksia, mutta oikean suksi tyypin valinta riippuu paljolti sääolosuhteista ja alustasta. Suorakanttinen syöksysuksi toimii parhaiten kovalla pinnalla kun taas upottavalla alustalla suora, leveämpi ja pitempi vapaalasku suksen kaltainen valinta toimii paremmin. Ylipäätään kisoissa käytettävät sukset voivat olla melko pitkiä, jopa 2-2,4m:n mittaisia. Kisoja on ajettu jopa mäkihyppysuksilla!

Harrastaminen, ja erityisesti kilpailuhommat, vaativat monesti ison budjetin, jos kaiken pitää olla uutta. Yleisesti ottaen kuitenkin ison osan välineistä voi hankkia myös käytettyinä. Esimerkiksi hyväkuntoisia suksia on paljon tarjolla käytettynä. Käytettyjä suksia ostaessa kannattaa tarkistaa esimerkiksi suksen kääntösäde, jonka tulisi olla yli 40m ja oikeastaan voisi todeta, että mitä suurempi radius on eli mitä suorempi suksi, sitä parempi

Lappiksen verkkokaupastahan löydätte esimerkiksi leijoja niin uutena mutta myymme myös käytettyjä varusteita eteenpäin!

Suksien lisäksi ajotuntumaan vaikuttaa paljon monot ja oikeanlaisilla monoilla harrastuksesta voi tehdä huomattavasti mieluisampaa. Aggressiiviset monot eivät välttämättä ole paras valinta, ja liian isoa etukenoa monoissa kannattaa välttää. Monon valinnassa Mertanen kiinnittää huomiota siihen, että monon varren kulma olisi mahdollisimman lähellä 90 astetta. Tämän merkitys korostuu erityisesti heti, kun ajetaan kovaa tai vaihtoehtoisesti hyvin pitkää lenkkiä. Muutaman asteen väärä kulma aiheuttaa pahimmillaan jalkojen nopean väsymisen hyvin nopeasti.

Kisapuomin kehittäminen yhteistyössä Lappiksen kanssa

Viimeisempänä kisavarusteisiin kuuluu puomi. Mertanen kuvaili kokemustaan viime vuoden kisoista, joissa hän käytti perinteistä puomia kisassa: “Tuntui siltä kun olisi lähtenyt mopolla moottoritielle. Perinteisellä puomilla leijan tehoista saa vain murto-osan käyttöönsä.”

Suorituskykyiset puomit ovat kuitenkin vielä harvinaisuus, ja kokemuksen inspiroimana Ville ja Lappis alkoivatkin kehittää suorituskykyisempää peruspuomia, joka kestää myös Suomen olosuhteet, kuten kovat pakkaset. Racepuomeissa on myös paljon hyviä ominaisuuksia, joista tavallinen harrastaja voisi saada lisäarvoa.

Peruspuomin ja racepuomin suurin ero on tehonsäädössä. Kisapuomeissa tehonsäätö on tehty tuplarissoilla, mikä tekee säätämisestä kevyemmäksi ja mahdollistaa sen, että saat hetkessä pudotettua tehoa enemmän. Villen ja Lappiksen kehitettämässä kisapuomissa ei myöskään ole ylimääräisiä muoviosia, joten se on myös kestävämpi. Mertanen toteaa, että kehitetty puomi on tässä kategoriassa markkinoiden parhaita soveltuen kisa-ajon lisäksi myös tavalliselle harrastajalle Hiilikuituinen puomi sopii keveytensä ansiosta myös leijavaeltajille. Ehkäpä tästä puomista kuulemme vielä lisää ;)

Toivotamme Villelle kärsivällisyyttä jalan kuntoutukseen ja isot tsempit harjoitteluun. Kevättalvella käytäviin kisoihin on enää pari kuukautta!