Leijasurffaus ja leijahiihto ovat innostavia lajeja, jotka tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia luonnon keskellä. Jotta saat kurssistasi parhaan mahdollisen hyödyn, on tärkeää valmistautua huolellisesti. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää ennen kurssille saapumista.

Eikö laji ole vielä tuttu tai haluat tutustua siihen tarkemmin? Lisätietoa leijahiihdosta löydät täältä ja leijasurffauksesta täältä

Kurssipäivää edeltävänä päivänä:

Varmista, että sinulla on tiedossa tarkalleen missä kurssi järjestetään. Monesti harrastuspaikat voivat olla sellaisia missä normaalisti ei tule käytyä ja esim. auton pysäköintipaikka on hyvä selvittää etukäteen. Katso myös sääennuste ja erityisesti lämpötila jotta osaat jo varautua vaatteiden osalta.

Ennen kurssia: Mitä tarvitset

Kurssille osallistuminen vaatii muutamia perusvarusteita, jotka sinun tulee tuoda mukanasi:

Talvikurssi

 1. Laskettelusukset/Lumilauta: Riippuen mieltymyksestäsi, tarvitset joko sukset tai lumilaudan. Varmista, että ne ovat kunnossa ja sopivat sinulle. Suosittelemme aloittamaan kurssin suksilla jos se on mahdollista. Jos taas sinulla on vahva lumilautatausta ei lajin opetteleminen laudalla ole missään nimessä liian vaikeaa.
 2. Monot: Jos tulet kursseille suksilla, ota mukaan myös tukevat talvikengät koska kurssin alkuvaiheessa emme laita vielä suksia jalkaan ja pelkillä monoilla jäällä liikkuminen voi olla epämiellyttävää. Lumilautakengät ovat oikein hyvät läpi kurssin.
 3. Kypärä: Turvallisuus ensin! Kypärä on välttämätön, ja vaatimus kurssille osallistumiseen. Mikäli sinulla ei ole kypärää, etkä sitä mistään saa niin ota kouluttajaasi yhteyttä ennen käytännön oppikertaa.
 4. Muut suojat: Kypärän lisäksi voit halutessasi käyttää polvi- ja kyynärsuojia sekä iskulta suojaavia shortseja. Ne myös mukavasti lämmittävät.
 5. Säänmukaiset vaatteet: Pukeudu kerroksittain ja valitse säänkestävät ulkoiluvaatteet. Muista, että sää voi vaihdella nopeasti ja tuulen purevuus yllättää. Kypärälakki/buff tyylinen huivi on erittäin hyvä olla myös mukana joilla voit suojata niskan ja kasvot.
 6. Aurinkolasit ja aurinkovoide: Kevätaurinko lumella on yllättävän voimakas ja pitkä päivä jäällä voi yllättää. Lisäksi kun leijaa lennätetään aurinkoa vasten voi se häikäistä kovasti.
 7. Vesi ja välipalat: Pidä huolta nesteytyksestä ja energiatasosta kurssin aikana. Esim. proteinipatukka taskussa on hyvä lisä!

Kesäkurssit

Kesäkurssille voi tulla paljon keveämmällä kalustuksella. Tässä tarvittavat varusteet.

 1. Uimahousut/uimapuku/bikinit puettavaksi märkäpuvun alle
 2. Pyyhe
 3. Hyvä meininki!

Turvallisuus ja vakuutukset

Turvallisuus on leijalajeissa ensiarvoisen tärkeää, ja kurssien perusta. Huomioi kuitenkin, että Lappiksen kurssit eivät sisällä tapaturmavakuutusta, joten tarkista oma vakuutuksesi ennen kurssille tuloa. Vaikka tapaturmat ovat harvinaisia, on tärkeää olla valmistautunut kaikkiin tilanteisiin. Kurssille osallistutaan aina omalla vastuulla. Tärkein kurssin turvallisuutta edistävä asia on virtuaalikurssiin ja nettioppiaineistoon tarkka perehtyminen. Siellä käymme läpi tietoja ja taitoja joilla minimoimme tapaturmien riskit.

Varusteiden hankinta kurssin jälkeen

Kurssin jälkeen se on menoa ja haluat varmasti hankkia omat varusteet. Me Lappiksella autamme sinua valitsemaan juuri sinulle sopivat välineet. Tarjoamme laajan valikoiman uusia, ylivuotisia ja käytettyjä välineitä. Muista, että oikeanlainen varustevalinta on avain nautinnolliseen harrastukseen. Kannattaa aivan ehdottomasti ottaa meihin yhteyttä niin mietitään mitkä sinulle sopivat ja pidetään huoli, että varusteet on turvalliset.

Varusteiden hankinta ennen kurssia tai kurssin aikana

Vaikka kurssille osallistuminen ei edellytä omien varusteiden hankintaa, on siitä useita etuja, jos päätät hankkia ne ennen kurssia tai sen aikana. Omien varusteiden hankkiminen voi parantaa oppimiskokemustasi ja auttaa sinua sopeutumaan lajiin nopeammin.

Edut omien varusteiden hankinnassa ennen kurssin päättymistä

 1. Räätälöity opetus: Kun sinulla on omat varusteet, kouluttaja voi muokata opetusta tarkemmin juuri niihin varusteisiin, joita tulet käyttämään. Tämä mahdollistaa tehokkaamman ja henkilökohtaisemman oppimiskokemuksen.
 2. Sopeutuminen varusteisiin: Omien varusteiden käyttö kurssin aikana auttaa sinua sopeutumaan niihin paremmin. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun opettelet lajin perusteita ja haluat kehittyä nopeasti.
 3. Yksityiskohtainen opastus: Omien varusteiden, kuten puomin ja valjaiden, käyttöönotto kurssin aikana mahdollistaa yksityiskohtaisemman opastuksen niiden käytössä. Kouluttaja voi antaa sinulle vinkkejä ja neuvoja, jotka ovat räätälöityjä juuri sinun varusteillesi.
 4. Mahdollinen itseopiskelu kurssin aikana: Varsinkin kesällä, on kurssissa monesti vaihe jossa kurssi on kesken, mutta on jo mahdollista ja turvallista harjoitella lajia itsenäisesti. Tällöin jos sinulla on jo omat varusteet voit käydä kertaamassa asioita joita kurssilla on käyty ennen seuraavaa kertaa, jolloin saat opetuksesta maksimaalisen hyödyn. Voit keskustella yhdessä kouluttajasi kanssa, että oletko valmis harjoittelemaan itsenäisesti.

Vaikka omien varusteiden käyttö on suositeltavaa, kurssilla käytämme koulun leijoja. Näin varmistamme, että omat varusteesi eivät vaurioidu mahdollisissa alkuvaiheen ryskäyksissä. Kuitenkin, kun sinulla on omat puomi ja valjaat, on hyvä ottaa ne käyttöön heti, jotta voimme käydä niiden käyttöä yksityiskohtaisesti läpi kurssin aikana.

Kiinnostuitko varusteista? Laita vaikka Harrille whatsapp viestiä niin siitä se lähtee :)

Näillä eväillä saat kurssistasi parhaan hyödyn irti!

Mikäli haluat lisätietoa lajista, kursseista, varusteita tai mistä vaan, voit täyttää allaolevan lomakkeen ja palaamme juttuun!