Leijahiihtovarusteiden ostajan opas auttaa sinut messiin leijailun maailmaan!

Leija
Toimimme tällä hetkellä maahantuojana Eleveight:n ja PLKB:n pumpattaville leijoille sekä patjaleijoille. Pyrimme aina siihen, että jokainen harrastaja saa itselleen oikeat välineet ja hommasta saa kaiken irti.

Kuinka monta leijaa?
Niinkuin todennäköisesti olet jo kuullut, ei leijasurffia tai -hiihtoa voi maailman loppuun asti harrastaa yhdellä leijalla. Toki alkuun pääsee yhdellä ja kohtuullisen pitkään pärjääkin, mutta jossain vaiheessa, kun leijakärpänen puraisee, tulee leijojen määrä kasvamaan. Ensimmäistä leijaa ostaessa onkin tärkeää miettiä vähän, kuinka monen leijan patteriin on mahdollisuuksia esimerkiksi seuraavan 1-2 vuoden aikana.

Ekan leijan koko?
Ensimmäisen leijan koko määräytyy hyvin pitkälle harrastuspaikan, harrastajan koon ja sen, kuinka monta leijaa tulevaisuudessa on mahdollisuus hankkia, mukaan. Ensimmäinen leija on yleisesti ottaen kohtuullisen iso (10m^2 – 15m^2). Tässä vaiheessa moni ihmetteleekin, että eikös se iso leija ole vaarallinen? Tuulilajeissa tuuli on se, joka tekee lajista vaarallista. Kun aloittaa isommalla leijalla, voi lajia harjoitella keveämmissä tuulissa ja täten turvallisemmin. Lisäksi isot leijat ovat hitaampia eivätkä täten näpäytä niin helposti virheohjauksista.

Tässä esimerkki n. 80kg miehelle harrastuksen aloittamiseen.

Mikäli tarkoitus on pärjätä alkuun mahdollisimman vähällä leijamäärällä, lähdetään rakentamaan 1-2 leijan patteria. Tällöin ensimmäisen leijan koko on ~14m. Jatkossa tämän kaveriksi tullaan laittamaan 7-10m leija. Tällöin kahdella leijalla katetaan valtaosa Suomen tuulialueista. Toki esim. 14m + 7m combolla väliin jää rako missä iso leija on jo vähän reilun kokoinen ja pieni ei ole parhaimmillaan, mutta tällä pärjää. Jos taas haluat alkaa rakentamaan patteria, jossa joka kelille on optimikoko, ei silloinkaan tarvitse sen enempää kuin kolme leijaa. Tässä patterissa iso leija on 16-18m, keskimmäinen ~12m ja pieni 7-9m. Tällöin aloitamme keskikoon leijasta eli 12m.

Esimerkki n. 65kg naiselle harrastuksen aloittamiseen.

  • 1-2 leijan patteri 12m & 8m
  • 3 leijan patteri 14-16m, 10-12m, 7-9m

Leijakokoihin tietysti vaikuttaa merkki, malli ja ikä. Paras tapa on aina ottaa meihin yhteyttä, niin käydään tarkemmin läpi eri malleja.

Uutta vai käytettyä?

Lähes poikkeuksetta valikoimastamme löytyy niin uutta kuin käytettyä, ja käytetyn osto ei välttämättä ole huono valinta, mutta siinä kannattaa olla tarkkana. Leijasurffaus ja -hiihto ovat varsin nuoria lajeja, ja välinekehitys on ollut nopeaa. Jos esim. ensimmäiseksi lumilaudaksi ostaa vaikka 10v vanhan laudan, niin kyllähän sillä alkuun pääsee, mutta leijahommissa tällainen kampe voi olla todella vaarallinen! Lue kirjoittamamme blogi siitä, miksi ensimmäistä leijaa ei kannata ostaa omin päin!

Kun tarjoamme aloitteleville harrastajille käytettyjä leijoja, ovat ne aina soveltuvia. Emme tarjoa emmekä myy vaarallisia varusteita aloittelijoille! Mikäli olet löytänyt netistä halvan käytetyn leijan, suosittelemme ottamaan yhteyttä ja kerromme rehellisesti, onko tämä soveltuva sinulle!

Patjaleija vs. pumpattava leija

Todella monesti kurssille tulevalta kuulee, että hän haluaa oppia ja ostaa patjaleijan, koska ne ovat turvallisempia kuin pumpattavat. Tämä käsitys on nykypäivänä täysin virheellinen vanhoista ajoista elämään jäänyt ”legenda”. Todellisuudessa pumpattavan tehonsäätö ja kontrollointi on vakaampaa sekä parempaa kuin patjaleijoissa.

Toinen asia mitä kuulee on, että eikös ne pumpattavat hajoa talvikäytössä? Allekirjoittanut on harrastanut pumpattavilla vuosikaudet, eikä talvikäytössä ole mitään vielä rikkoutunut. Tietysti venttiilit ja muut muovi- tai kumiosat vaativat varovaisuutta pakkasella, mutta asiallisesti käytettynä eivät tuota ongelmaa. Eniten varusteiden valintaan vaikuttaa se, missä lajia harrastetaan ja minkälaisessa ajotyylissä leijan halutaan parhaiten palvelevan.

Noh, kenelle sitten patjaleijaa?

Patjaleijan kiistämättömiä etuja ovat keveys, pakkautuminen pieneen tilaan (myös koska pumppua ei tarvita), ja muoviosien puute eli varmuus. Näiden pohjalta esim. leijavaelluksia ja erämaassa leijoilla liikkuville patjaleijat ovat erinomainen vaihtoehto.

Retkeilyn lisäksi patjaleijojen etuna on niiden leppoisa ajotuntuma. Patjaleijan tehontuotto on rauhallisempaa, jolloin leppoisa cruisailu on keveämpää. Ajotyyli on muutenkin paljon rauhallisempi. Patjaleijat sopivatkin hyvin vain talvella harrastaville, jotka hakevat lajista mukavaa ja rauhallista ulkoilua. Lisäksi varsinkin isommat suljetut patjaleijat ovat lyömättömiä keveissä tuulissa harrastaville. Tietysti on hyvä muistaa, että suljetut patjaleijat toimivat myös kesäharrastamisessa!

C-leija, Open-C, Delta, Hybrid, BOW, SLE häääh?

Leijamalleja on joka lähtöön ja mieltymykseen. Tässä lajissa ei se ”paras” kampe ole välttämättä paras sinulle. Monet kisakuskien käyttämät freestyleleijat on tehty tuottamaan armotonta voimaa eikä käyttömukavuutta ole paljoa mietitty.

Ehkä kuitenkin yleisin väärinkäsitys tulee ”aloittelijaleijoissa”. Monet leijat ovat ominaisuuksiltaan erityisen hyviä aloittelijoille. Tästäpä tuleekin vähän kokeneemmille ja myös aloittaville se fiilis, että mitäs kun minä kehityn, niin pitääkö tämä sitten päivittää johonkin suorituskykyisempään? Hyvin harva leija on itsessään vain aloittelijoille. On tiettyjä ominaisuuksia, jotka tekevät hyvän aloittelijaleijan, mutta yleensä nämä leijat on silti suunniteltu kokeneemmille, ja soveltuvatkin niille erittäin hyvin riippuen ajomieltymyksestä. Tärkeintä onkin täsmätä malli omaan ajomieltymykseen, oli se sitten leppoista cruisailua, liitäviä hyppyjä, agressiivista freestyleä, aaltoajoa, racea tai joidenkin näiden sekoituksia. Esimerkiksi Eleveight RS on täydellinen ensimmäinen leija, mutta silti se on myös kokeneiden harrastajien keskuudessa Suomen eniten myyty leijamalli.

Näiden pohjalta lähdetään miettimään sitä parasta vaihtoehtoa sinulle.

Pohdittuasi vastauksia ylläoleviin kysymyksiin ota yhteyttä ja katsotaan, mikä kampe on parasta juuri sinulle ja muista, että valikoimissamme on uusien lisäksi ylivuotisia ja käytettyjä leijoja eli joka budjettiin jotain!

Puomit
Varsinkin aloittelijalle puomi on erittäin tärkeä osa turvallisuuden kannalta. Vaikka viimeisen parin vuoden aikana turvamekanismit ovat jossain määrin standardisoituneet, on varsinkin käytetyissä leijoissa monen moista kampetta tarjolla.

Meidän erittäin vahva suositus on valita uusi puomi, vaikka leija olisikin käytetty, mutta käytettyä puomia valitessa siinä tulisi olla “push away” safety, joka jättää yhden etunarun varaan.

Hätälaukaisun lisäksi tässä muutamia eroja, joita puomeissa voi olla

4 vai 5 naruinen?

Vanhan koulukunnan C-leijat olivat yleisimmin 5-naruisia, jossa keskimmäinen 5-naru toimii hätälaukaisussa ja leijan relaunchissa. Nämä puomit EIVÄT toimi 4-naruisten nykyleijojen kanssa!

Pääasiallisesti 5-naruiset puomit toimivat vain niihin tarkoitettujen leijojen kanssa. C-leijojen lisäksi 5-naruisia puomeja tavataan myös avomissa patjaleijoissa sekä “single skin” patjaleijoissa.

Puomin leveys?

Monelta merkiltä on saatavilla useaa erilevyistä puomia. Eri kokoisilla puomeilla eri kokoisten leijojen kanssa voidaan vaikuttaa leijan tuntumaan. Yleisesti toimitaan siten, että isot leijat ajetaan leveällä puomilla, jotta leijaan saadaan nopeutta, kun taas pieniä leijoja kapealla puomilla saaden sitä vähän rauhallisemmaksi. Riippuen ajotottumuksesta ei puomin koossa tarvi orjallisesti seurata tätä ohjeistusta. Unhook freestyleen keskittyneet kuskit haluavat ajaa kapeammilla puomeilla isojakin leijoja, jotta jos ilmassa ottaa puomista vähän huonosti kiinni, ei se lähde helposti kääntymään. Taas isoa koukkuloikkaa ajavat kuskit voivat käyttää hieman leveämpää puomia, jotta leija saadaan mahdollisimman nopeaksi.

Tehon säätö

Tehon säädössä puomeissa on käytännössä 2 eri mallia. Clam Cleat (hauenleuka) tai Pull Pull remmit. Näissä on mieltymyseroja, mutta molemmat ovat varsin toimivia ratkaisuja. Nykyään vähintään 90% uusista puomeista ovat Clam Cleat tehon säädöllä.

Jättääkö hätälaukaisu yhden vai kahden narun varaan?

Tämä on erittäin tärkeä seikka puomin valinnassa! Mikäli leija jää hätälaukaisun jälkeen yhden narun varaan, on leija mahdollista pakata vedessä/jäällä turvallisesti (Emergency packdown) Mikäli puomin hätälaukaisu jättää kahden narun varaan, tulisi puomista löytyä nurkista Oh Shit kahvat, jolla leija saadaan yhden narun varaan. Mikäli Oh Shit kahvaa ei ole ja hätälaukaisun jättää 2-narun varaan, ei leijaa ole mahdollista niputtaa vedessä/jäällä turvallisesti!

Pakkasen kesto

Monet valmistajat laittavat puomin läpi menevän narun muovisen suojaputken sisään. Tämä putki estää hiekan ja suolaveden aiheuttamaa kulumista narulle. Suomen talviolosuhteissa tämä suojaputki voi kuitenkin muuttua varsin jäykäksi ja taittaessa katketa. Mutta tämä riippuu myös hyvin paljon käytettävästä muoviseoksesta ja markkinoilla on myös erittäin hyvin pakkasta kestäviä ratkaisuja. Esim. Eleveight CS Vary V4 on osoittautunut toimivaksi jopa lähes -30c keleissä.

Käykö eri merkin puomit ristiin?

Periaatteessa leija ei tiedä mitä puomin kyljessä lukee. Suurin osa nykypäiväisistä leijoista on tasamittaisilla naruilla, eli leijan ohjaaminen onnistuu hyvin. Pari ongelmakohtaa tässä kuitenkin voi olla. Narut kiinnitetään leijaan leivonpäällä, jossa on siis toisessa päässä solmu ja toisessa silmukka. Nämä saattavat joissakin leijoissa ja puomeissa olla eripäin, ja vaativat siten adapterin.

Myös puomin tehonsäätömatka voi joissakin leijoissa olla erimittainen syystä tai toisesta, ja tällöin leija ei toimi eri puomilla juuri halutulla tavalla.

Meiltä hankituissa leijapaketeissa pidämme aina huolen siitä, että puomi ja leija sopivat yhteen.

Trapetsit (valjaat)

Lyhykäisyydessään saatavilla on kahdenlaisia trapetseja – istuma ja vyötärötrapetsit.

Vyötärötrapetsi

Vyötärömallin trapetsi on selkeästi se yleisimmin käytetty malli. Valtaosa istumamallilla aloittavistakin siirtyy tähän ennemmin tai myöhemmin. Vyötärötrapaa hankkiessa on oikean koon löytäminen tärkeämpää kuin istumatrapetsissa, koska vyötärötrapa täytyy saada melkoisen kireälle. Vuosien kokemus on johtanut meidät siihen, että tarjoamme oletusarvoisesti kaikille vyötärötrapetsia.

Istumatrapetsi

Yleisesti varsinkin aloittelioille parhaana mallina pidetyssä trapetsissa vyötärön ympärille tulevan valjaan lisäksi menee näissä malleissa remmit myös jalkojen välissä ja riippuen mallista näyttävät ne jopa hieman housumaisilta. Istumatrapetsin etuna on se, että se ei pääse nousemaan ylös, vaikka olisi hieman löysempi, ja istumatrapetsiin pystyy nojaamaan helpommin.

Miinuksena istumatrapetsi rajoittaa liikettä sivuittaissuunnassa, ja monen mielestä tuntuma ei ole yhtä mukava.

Malleja on miljoona, mutta mikä minulle?

Tähän ei anna leijahiihdon ostajan opas varsinaisesti oikeata vastausta, koska jokaisella on oma mieltymys ja kehon rakenne. Ensimmäistä trapetsia hankkiessa on hyvä tunnustella, että valjaat eivät paina mihinkään, kun lantiota heiluttelee eestaas. Myöhemmässä vaiheessa testaaminen on paras tapa löytää se itselle parhaiten istuva trapetsi. Ominaisuudet ja hienoudet ovat toisarvoinen juttu istuvuuden jälkeen.