SUP-lautailu on upea tapa nauttia Suomen lukuisista vesistöistä, ja SUP-lautailun abc auttaa sinua ottamaan niistä kaiken irti. Halutessasi SUP-lautailu on tapa rentoutua ja hiljentyä, mutta toisaalla SUP-lautailu voi olla myös täysiveristä huippu-urheilua. Hienointa lajissa on, että rytmistä päätät sinä itse. SUP-lautailun abc käy läpi asioita, joilla otat lajin haltuun turvallisesti!

Varusteet

SUP-lautailussa hyvät ja laadukkaat varusteet takaavat miellyttävän ja turvallisen harrastamisen. Tässä avaamme hieman eri varusteita ja asioita, joita on syytä ottaa huomioon.

Laudat

SUP-laudat jakaantuvat kahteen eri pääryhmään:

Ilmatäytteiset SUP-laudat
Kova SUP-laudat (lasikuitu, hiilikuitu & muovi)

On mahdoton sanoa, mikä näistä on se paras vaihtoehto. Jokaisella laudalla on paikkansa, ja lautaa valitessa onkin tärkeä miettiä, mitä harrastukselta haluaa, missä pääasiallisesti harrastaa ja ketkä varusteita käyttävät.

Mela

Myös meloja valmistetaan useista eri materiaaleista:

Alumiinimelat: yleisimmin mukana peruspaketeissa
Lasikuitumelat: nämä ovat varsin harvinaisia johtuen hyvin pienestä hintaerosta hiilikuitumeloihin
Hiilikuitumelat: löytyy useimpien aktiiviharrastajien kalustosta

Karkuremmi

Karkuremmi on SUP-lautailjan turvavaruste nr. 1 ! Ohjeemme on, että missään* tilanteessa ei SUP-lautailua tule harrastaa ilman karkuremmiä!

*Poikkeuksena todettakoon koskiSUP-lautailu, jossa on mahdollisuus, että karkuremmi jumiutuu esim. kiven alle. Näihinkin tilanteisiin on olemassa karkuremmejä, joissa on erillinen hätälaukaisu.

Liivit

Vesillä liikuttaessa ei vesiurheiluliivin käyttö ole ikinä huono ajatus. Liivistä on erittäin vähän haittaa, mutta ymmärrämme myös, että pienissä vesistöissä lähellä rantaa harrastajat voivat kokea myös karkuremmin riittäväksi turvavarusteeksi. On hyvä muistaa, että onnettomuuden sattuessa voi liivi olla se, joka pelastaa sinut vakavemmilta asioilta!

Neopreenivarusteet

Neopreenivarusteet pidentävät kauttasi huomattavasti ja ne lisäävät myös turvallisuutta.

Märkäpuku on erittäin suositeltava kylmemmillä vesillä ja erityisesti retkillä, joilla voit kaatumisen jälkeen joutua melomaan pidemmän aikaa ennen kuin pääset lämpimään. Neopreenitossut mahdollistavat kauden avaamisen selkeästi aikaisemmin ja ne ovat erinomainen suoja kiviä sekä lasinsiruja vastaan rantautuessa.

Hanskat ovat hyvä varuste varsinkin alumiinimelan kanssa, joka tuntuu käteen selkeästi kylmemmältä kuin hiilikuituinen mela.

Muut suositeltavat varusteet

  • Vedenpitävä pussi vaihtovaatteille
  • Vedenpitävä kännykkäpussi (varmista, että kännykkäsi on ladattu lähtiessä)
  • Vesipullo
  • Lisäenergiaa (esim. proteiinipatukka)

SUP-lautailun aloitus

SUP-lautailun perustekniikan opetteluun on useita tapoja. Iso osa vuokraamoista tarjoaa n. 2 tunnin pituisia ohjattuja retkiä, joissa pääset ohjaajan kanssa mukavasti lajin pariin. Me tulemme järjestämään tulevana kesänä kahden iltapäivän mittaisia SUP-lautailun peruskursseja, joiden avulla saat polkaistua uuden harrastuksesi käyntiin nopeasti.

Ennen kuin pääsemme tekniikkavideoon, on hyvä käydä läpi tärkeimmät turvallisuusasiat!

Reitinvalinta

Hyvä reitinvalinta on tärkeä turvallisuusohje! Ensiksikin suunnittele reitti jo kotona esim. Google Maps:in avulla. Arvioi reitin kesto sekä pituus ja etsi matkalta mahdollisimman monta rantautumispaikkaa, mikäli syystä tai toisesta joudut retkesi keskeyttämään. On myös hyvä tehdä yksi tai useampi varasuunnitelma, mikäli alkuperäisen reitin melominen ei jostain syystä onnistu.

Virtaukset ja tuuli

Virtaus ja tuuli ovat SUP-lautailijan pahin vihollinen ja toisena päivänä paras ystävä! Reittiä suunnitellessa pyri aina etenemään alkureissusta vastatuuleen / vastavirtaan, jotta voimien ehtyessä on paluumatka mahdollisimman helppo. Mikäli koet vastatuuleen melomisen liian raskaaksi, voit laskeutua polvilleen, mikä vähentää ilmanvastusta merkittävästi.

Muut sääolot

Tutustu sääolosuhteisiin etukäteen ja tarkkaile niitä jatkuvasti retkesi aikana. Esimerkiksi jos kirkas taivas alkaa muuttua pilviseksi, on säätila muuttumassa. Tällöin esimerkiksi tuuli voi nousta nopeasti, ja sen suunta voi vaihdella hyvin yllättävällä tavalla. Merellä liikkuessa myös sumu voi yllättää, ja sakeimmissa tilanteissa voi navigointi muuttua todella hankalaksi. Kun havaitset säätilassa alkavaa muutosta, hakeudu lähelle rantaa, missä voit rantautua suojaan, jos tarve sitä vaatii.

Väylät ja merimerkit

SUP-lautaillessa lähellä merimerkkejä on hyvä muistaa, että isojen alusten on todella vaikea ja paikoitellen lähes mahdoton väistää nopeasti. Vältä siis turhaa väylillä melomista. Kun melot väylillä, tarkkaile tilannetta eteen ja taakse, jotta voit väistää tulevaa veneliikennettä hyvissä ajoin. On myös suositeltavaa tutustua merimerkkeihin, jotta pystyt ennakoimaan veneiden kulkureitit.

112-sovellus

Tämä sovellus on erittäin suositeltavaa olla puhelimessa. Sen kautta löydät kaikki tärkeimmät hätänumerot, mutta samalla näet jatkuvasti omat GPS koordinaattisi. Tämän havulla hätätilanteen sattuessa löytää pelastushenkilökunta sinut paljon helpommin.

Näiden lisäksi olemme tehneet videon, jossa käymme läpi SUP-lautailun tekniikkaa kilpaSUP-lautailija Isa Merikallion kanssa.