SUP-lautailu on fantastinen tapa nauttia Suomen monista vesistöistä. Se voi olla tapa rentoutua ja hiljentyä, mutta se voi myös olla intensiivistä huippu-urheilua. Tässä SUP-lautailun perusteita käsittelevässä artikkelissa käymme läpi, kuinka voit ottaa lajin haltuun turvallisesti.

Varusteet

Laadukkaat varusteet ovat avain miellyttävään ja turvalliseen SUP-lautailuun. Tässä käsittelemme erilaisia varusteita ja asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon.

Laudat

SUP-laudat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: ilmatäytteiset SUP-laudat ja kovat SUP-laudat (lasikuitu, hiilikuitu & muovi). Molemmilla laudoilla on omat etunsa, ja laudan valinta riippuu siitä, mitä haluat harrastukselta, missä pääasiassa harrastat ja ketkä käyttävät varusteita.

Mela

Melat valmistetaan useista eri materiaaleista, mukaan lukien alumiini, lasikuitu ja hiilikuitu. Valinta riippuu harrastuksen intensiteetistä ja budjetista.

Karkuremmi

Karkuremmi on SUP-lautailijan tärkein turvavaruste. Emme suosittele SUP-lautailua ilman karkuremmiä missään tilanteessa, lukuun ottamatta koskiSUP-lautailua, jossa on mahdollisuus, että karkuremmi jumiutuu esim. kiven alle.

Liivit

Vesiurheiluliivin käyttö on aina hyvä idea vesillä liikuttaessa. Neopreenivarusteet, kuten märkäpuku, neopreenitossut ja hanskat, voivat pidentää kauttasi ja lisätä turvallisuutta.

Muut suositeltavat varusteet

Vedenpitävä pussi vaihtovaatteille, vedenpitävä kännykkäpussi, vesipullo ja lisäenergiaa (esim. proteiinipatukka) ovat myös suositeltavia varusteita.

SUP-lautailun aloitus

SUP-lautailun perustekniikan opetteluun on useita tapoja. Monet vuokraamot tarjoavat ohjattuja retkiä, joissa pääset ohjaajan kanssa mukavasti lajin pariin. Lisäksi järjestämme tulevana kesänä kahden iltapäivän mittaisia SUP-lautailun peruskursseja.

Reitinvalinta

Hyvä reitinvalinta on tärkeä turvallisuusohje! Ensiksikin suunnittele reitti jo kotona esim. Google Maps:in avulla. Arvioi reitin kesto sekä pituus ja etsi matkalta mahdollisimman monta rantautumispaikkaa, mikäli syystä tai toisesta joudut retkesi keskeyttämään. On myös hyvä tehdä yksi tai useampi varasuunnitelma, mikäli alkuperäisen reitin melominen ei jostain syystä onnistu.

Virtaukset ja tuuli

Virtaus ja tuuli ovat SUP-lautailijan pahin vihollinen ja toisena päivänä paras ystävä! Reittiä suunnitellessa pyri aina etenemään alkureissusta vastatuuleen / vastavirtaan, jotta voimien ehtyessä on paluumatka mahdollisimman helppo. Mikäli koet vastatuuleen melomisen liian raskaaksi, voit laskeutua polvilleen, mikä vähentää ilmanvastusta merkittävästi.

Muut sääolot

Tutustu sääolosuhteisiin etukäteen ja tarkkaile niitä jatkuvasti retkesi aikana. Esimerkiksi jos kirkas taivas alkaa muuttua pilviseksi, on säätila muuttumassa. Tällöin esimerkiksi tuuli voi nousta nopeasti, ja sen suunta voi vaihdella hyvin yllättävällä tavalla. Merellä liikkuessa myös sumu voi yllättää, ja sakeimmissa tilanteissa voi navigointi muuttua todella hankalaksi. Kun havaitset säätilassa alkavaa muutosta, hakeudu lähelle rantaa, missä voit rantautua suojaan, jos tarve sitä vaatii.

Väylät ja merimerkit

SUP-lautaillessa lähellä merimerkkejä on hyvä muistaa, että isojen alusten on todella vaikea ja paikoitellen lähes mahdoton väistää nopeasti. Vältä siis turhaa väylillä melomista. Kun melot väylillä, tarkkaile tilannetta eteen ja taakse, jotta voit väistää tulevaa veneliikennettä hyvissä ajoin. On myös suositeltavaa tutustua merimerkkeihin, jotta pystyt ennakoimaan veneiden kulkureitit.

112-sovellus

Tämä sovellus on erittäin suositeltavaa olla puhelimessa. Sen kautta löydät kaikki tärkeimmät hätänumerot, mutta samalla näet jatkuvasti omat GPS koordinaattisi. Tämän havulla hätätilanteen sattuessa löytää pelastushenkilökunta sinut paljon helpommin.

Play Store

Appstore

Näiden lisäksi olemme tehneet videon, jossa käymme läpi SUP-lautailun tekniikkaa kilpaSUP-lautailija Isa Merikallion kanssa.