Haluatko apua? Lähetä meille whatsapp viesti ja homma lähtee rullaamaan :)

Leijasurffausvarusteiden ostajan opas

Leija
Toimimme tällä hetkellä maahantuojana Eleveight:n ja PLKB:n pumpattaville sekä patjaleijoille. Pyrimme aina siihen, että jokainen harrastaja saa itselleen oikeat välineet ja hommasta saa kaiken irti.

Kuinka monta leijaa?
Niinkuin todennäköisesti olet jo kuullut, ei leijasurffia tai -hiihtoa voi maailman loppuun asti harrastaa yhdellä leijalla. Toki alkuun pääsee yhdellä ja kohtuullisen pitkään pärjääkin, mutta jossain vaiheessa kun leijakärpänen purasee, tulee leijojen määrä kasvamaan. Ensimmäistä leijaa ostaessa onkin tärkeää miettiä vähän, kuinka monen leijan patteriin on mahdollisuuksia esimerkiksi seuraavan 1-2 vuoden aikana.

Ekan leijan koko?
Ensimmäisen leijan koko määräytyy hyvin pitkälle harrastuspaikan, harrastajan koon ja sen, kuinka monta leijaa tulevaisuudessa on mahdollisuus hankkia, mukaan. Ensimmäinen leija on yleisesti ottaen kohtuullisen iso (10m^2 – 15m^2). Tässä vaiheessa moni ihmetteleekin, että eikös se iso leija ole vaarallinen? Tuulilajeissa tuuli on se, joka tekee lajista vaarallista. Kun aloittaa isommalla leijalla, voi lajia harjoitella keveämmissä tuulissa ja täten turvallisemmin. Lisäksi isot leijat ovat hitaampia eivätkä täten näpäytä niin helposti virheohjauksista.

Tässä esimerkki n. 80kg miehelle harrastuksen aloittamiseen
Mikäli tarkoitus on pärjätä alkuun mahdollisimman vähällä leijamäärällä, lähdetään rakentamaan 1-2 leijan patteria. Tällöin ensimmäisen leijan koko on ~14m. Jatkossa tämän kaveriksi tullaan laittamaan 7-10m leija. Tällöin kahdella leijalla katetaan valtaosa Suomen tuulialueista. Toki esim. 14m + 7m combolla väliin jää rako, jossa iso leija on jo vähän reilun kokoinen ja pieni ei ole parhaimmillaan, mutta tällä pärjää. Jos taas haluat alkaa rakentamaan patteria, jossa joka kelille on optimikoko, ei silloinkaan tarvitse sen enempää kuin kolme leijaa. Tässä patterissa iso leija on 16-18m, keskimmäinen ~12m ja pieni 7-9m. Tällöin aloitamme keskikoon leijasta eli 12m.

Esimerkki n. 65kg naiselle harrastuksen aloittamiseen

  • 1-2 leijan patteri 12m & 8m
  • 3 leijan patteri 14-16m, 10-12m, 7-9m

Leijakokoihin tietysti vaikuttaa merkki, malli ja ikä. Paras tapa on aina ottaa meihin yhteyttä, niin käydään tarkemmin läpi eri malleja.

Uutta vai käytettyä?
Lähes poikkeuksetta valikoimistamme löyty niin uutta kuin käytettyä, ja käytetyn osto ei välttämättä ole huono valinta, mutta siinä kannattaa olla tarkkana. Leijasurffaus ja hiihto ovat varsin nuoria lajeja, ja välinekehitys on ollut nopeaa. Jos esim. ensimmäiseksi lumilaudaksi ostaa vaikka 10v vanhan laudan, niin kyllähän sillä alkuun pääsee, mutta leijahommissa tällainen kampe voi olla todella vaarallinen! Lue kirjoittamamme blogi miksi ensimmäistä leijaa ei kannata ostaa omin päin!

Kun tarjoamme aloitteleville harrastajille käytettyjä leijoja, ovat ne aina soveltuvia. Emme tarjoa emmekä myy vaarallisia varusteita aloittelijoille! Mikäli olet löytänyt netistä halvan käytetyn leijan, suosittelemme ottamaan yhteyttä ja kerromme rehellisesti, onko tämä soveltuva sinulle!

Patjaleija vs. pumpattava leija
Todella monesti kurssille tulevalta kuulee, että hän haluaa oppia ja ostaa sellaisen patjaleijan, koska ne ovat turvallisempia kuin pumpattavat. Tämä käsitys on nykypäivänä täysin virheellinen vanhoista ajoista elämään jäänyt ”legenda”. Todellisuudessa pumpattavan tehonsäätö ja kontrollointi on vakaampaa parempaa kuin patjaleijoissa.

Toinen asia mitä kuulee on, että eikös ne pumpattavat hajoa talvikäytössä? Allekirjoittanut on harrastanut pumpattavilla vuosikaudet eikä talvikäytössä ole mitään vielä rikkoutunut. Tietysti venttiilit ja muut muovi/kumiosat vaativat varovaisuutta pakkasella, mutta asiallisesti käytettynä eivät tuota ongelmaa.

Eniten varusteiden valintaan vaikuttaa missä lajia harrastetaan ja minkälaisessa ajotyylissä leijan halutaan parhaiten palvelevan.

Noh kenelle sitten patjaleijaa?
Patjaleijan kiistämättömiä etuja ovat keveys, pakkautuminen pieneen tilaan (myös koska pumppua ei tarvita), ja muoviosien puute eli varmuus. Näiden pohjalta esim. leijavaelluksia ja erämaassa leijoilla liikkuville patjaleijat ovat erinomainen vaihtoehto.

Retkeilyn lisäksi patjaleijojen etuna on niiden leppoisa ajotuntuma. Patjaleijan tehontuotto on rauhallisempaa jolloin leppoisa cruisailu on keveämpää. Ajotyyli on muutenkin paljon rauhallisempi. Patjaleijat sopivatkin hyvin vain talvella harrastaville, jotka hakevat lajista mukavaa ja rauhallista ulkoilua. Lisäksi varsinkin isommat suljetut patjaleijat ovat lyömättömiä keveissä tuulissa harrastaville.

Tietysti on hyvä muistaa, että suljetut patjaleijat toimivat myös kesäharrastamisessa!

C-leija, Open-C, Delta, Hybrid, BOW, SLE häääh?
Leijamalleja on joka lähtöön ja mieltymykseen. Tässä lajissa ei se ”paras” kampe ole välttämättä paras sinulle. Monet kisakuskien käyttämät freestyleleijat on tehty tuottamaan armotonta voimaa eikä käyttömukavuutta ole paljoa mietitty.

Ehkä kuitenkin yleisin väärinkäsitys tulee ”aloittelijaleijoissa”. Monet leijat ovat ominaisuuksiltaan erityisen hyviä aloittelijoille. Tästäpä tuleekin vähän kokeneemmille ja myös aloittaville se fiilis, että mitäs kun minä kehityn, niin pitääkö tämä sitten päivittää johonkin suorituskykyisempään? Hyvin harva leija on itsessään vain aloittelijoille. On tiettyjä ominaisuuksia, jotka tekevät hyvän aloittelialeijan, mutta yleensä nämä leijat on silti suunniteltu kokeneemmille ja soveltuvatkin niille erittäin hyvin riippuen ajomieltymyksestä. Tärkeintä onkin täsmätä malli omaan ajomieltymykseen, oli se sitten leppoista cruisailua, liitäviä hyppyjä, aggressiivista freestyleä, aaltoajoa, racea tai joidenkin näiden sekoituksia. Esimerkiksi Eleveight RS on täydellinen ensimmäinen leija, mutta silti se on myös kokeneiden harrastajien keskuudessa Suomen eniten myyty leijamalli.

Näiden pohjalta lähdetään miettimään sitä parasta vaihtoehtoa sinulle.

Pohdittuasi vastauksia ylläoleviin kysymyksiin, ota yhteyttä ja katsotaan, mikä kampe on parasta juuri sinulle ja muista, että valikoimissamme on uusien lisäksi ylivuotisia, käytettyjä eli joka budjettiin jotain!

Puomit
Varsinkin aloittelijalle puomi on erittäin tärkeä osa turvallisuuden kannalta. Vaikka viimeisen parin vuoden aikana turvamekanismit ovat jossain määrin standardisoituneet, on varsinkin käytetyissä leijoissa monen moista kampetta tarjolla.

Meidän erittäin vahva suositus on valita uusi puomi, vaikka leija oliskin käytetty, mutta käytettyä puomia valitessa siinä tulisi olla “push away” safety, joka jättää yhden etunarun varaan.

Hätälaukaisun lisäksi tässä muutamia eroja mitä puomeissa voi olla:

4 vai 5 naruinen?
Vanhan koulukunnan C-leijat olivat yleisimmin 5-naruisia, jossa keskimmäinen 5-naru toimii hätälaukaisussa ja leijan relaunchissa. Nämä puomit EIVÄT toimi 4-naruisten nykyleijojen kanssa!

Pääasiallisesti 5-naruiset puomit toimivat vain niihin tarkoitettujen leijojen kanssa. C-leijojen lisäksi 5-naruisia puomeja tavataan myös avomissa patjaleijoissa sekä “single skin” patjaleijoissa.

Puomin leveys?
Monelta merkiltä on saatavilla useaa erilevyistä puomia. Eri kokoisilla puomeilla eri kokoisten leijojen kanssa voidaan vaikuttaa leijan tuntumaan. Yleisesti toimitaan siten, että isot leijat ajetaan leveällä puomilla, jotta leijaan saadaan nopeutta, kun taas pieniä leijoja kapealla puomilla saaden sitä vähän rauhallisemmaksi. Riippuen ajotottumuksesta ei puomin koossa tarvi orjallisesti seurata tätä ohjeistusta. Unhook freestyleen keskittyneet kuskit haluavat ajaa kapeammilla puomeilla isojakin leijoja, jotta jos ilmassa ottaa puomista vähän huonosti kiinni, ei se lähde helposti kääntymään. Taas isoa koukkuloikkaa ajavat kuskit voivat käyttää hieman leveämpää puomia, jotta leija saadaan mahdollisimman nopeaksi.

Tehonsäätö
Tehonsäädössä puomeissa on käytännössä 2 eri mallia. Clam Cleat (hauenleuka) tai Pull Pull remmit. Näissä on mieltymyseroja, mutta molemmat ovat varsin toimivia ratkaisuja. Nykyään vähintään 90% uusista puomeista ovat Clam Cleat tehonsäädöllä.

Jättääkö hätälaukaisu yhden vai kahden narun varaan?

Tämä on erittäin tärkeä seikka puomin valinnassa! Mikäli leija jää hätälaukaisun jälkeen yhden narun varaan, on leija mahdollista pakata vedessä/jäällä turvallisesti (Emergency packdown). Mikäli puomin hätälaukaisu jättää kahden narun varaan, tulisi puomista löytyä nurkista Oh Shit kahvat, joilla leija saadaan yhden narun varaan. Mikäli Oh Shit kahvaa ei ole ja hätälaukaisu jättää kahden narun varaan, ei leijaa ole mahdollista niputtaa vedessä/jäällä turvallisesti!

Pakkasen kesto
Monet valmistajat laittavat puomin läpi menevän narun muovisen suojaputken sisään. Tämä putki estää hiekan ja suolaveden aiheuttamaa kulumista narulle. Suomen talviolosuhteissa tämä suojaputki voi kuitenkin muuttua varsin jäykäksi ja taittaessa katketa. Tämä riippuu myös hyvin paljon käytettävästä muoviseoksesta, ja markkinoilla on myös erittäin hyvin pakkasta kestäviä ratkaisuja. Esim. Eleveight CS Vary V4 on osoittautunut toimivaksi jopa lähes -30c keleissä.

Käykö eri merkin puomit ristiin?
Periaatteessa leija ei tiedä, mitä puomin kyljessä lukee. Suurin osa nykypäiväisistä leijoista on tasamittaisilla naruilla, eli leijan ohjaaminen onnistuu hyvin. Pari ongelmakohtaa tässä kuitenkin voi olla. Narut kiinnitetään leijaan leivonpäällä, jossa siis toisessa päässä solmu ja toisessa silmukka, nämä saattavat joissakin leijoissa ja puomeissa olla eripäin ja vaativat siten adapterin.

Myös puomin tehonsäätömatka voi joissakin leijoissa olla erimittainen syystä tai toisesta, ja tällöin leija ei toimi eri puomilla juuri halutulla tavalla.

Meiltä hankituissa leijapaketeissa pidämme aina huolen siitä, että puomi ja leija sopivat yhteen.

Trapetsit (valjaat)
Lyhykäisyydessään saatavilla on kahdenlaisia trapetseja, istuma ja vyötärötrapetsit.

Vyötärötrapetsi
Vyötärömallin trapetsi on selkeästi se yleisimmin käytetty malli. Valtaosa istumamallilla aloittavistakin siirtyy tähän ennemmin tai myöhemmin. Vyötärötrapaa hankkiessa on oikean koon löytäminen tärkeämpää kuin istumatrapetsissa, koska vyötärötrapa täytyy saada melkoisen kireälle. Vuosien kokemus on johtanut meidät siihen, että tarjoamme oletusarvoisesti kaikille vyötärötrapetsia.

Istumatrapetsi
Yleisesti varsinkin aloittelijoille parhaana mallina pidetyssä trapetsissa vyötärön ympärille tulevan valjaan lisäksi menee näissä malleissa remmit myös jalkojen välissä ja riippuen mallista näyttävät ne jopa hieman housumaisilta. Istumatrapetsin etuna on, että se ei pääse nousemaan ylös, vaikka olisi hieman löysempi, ja istumatrapetsiin pystyy nojaamaan helpommin.

Miinuksena istumatrapetsi rajoittaa liikettä sivuittaissuunnassa, ja monen mielestä tuntuma ei ole yhtä mukava.

Malleja on miljoona, mutta mikä minulle?

Tähän ei ole varsinaisesti oikeata vastausta, koska jokaisella on oma mieltymys ja kehon rakenne. Ensimmäistä trapetsia hankkiessa on hyvä tunnustella, että valjaat eivät paina mihinkään kun lantiota heiluttelee eestaas. Myöhemmässä vaiheessa testaaminen on paras tapa löytää se itselle parhaiten istuva trapetsi. Ominaisuudet ja hienoudet ovat toisarvoinen juttu istuvuuden jälkeen.

Märkä- ja kuivapuvut

https://www.youtube.co/watch?v=xDL1z7XI_y8&t

Märkäpukua hankkiessa oikea koko on kaikki kaikessa!! Tästä syystä pyrimme mahdollisuuksien mukaan lähettämään asiakkaalle 2 eri kokoista pukua, jotta voidaan olla varmoja oikeasta koosta.

Netistä löytyvät kokotaulukot ovat osoittautuneet aika suuntaa antaviksi, ja monesti jos ostaa kokotaulukon mukaisesti sopivan puvun, on se liian iso.

Mikä paksuus on paras?
Paksuuden valinnassa puvun laatu merkkaa hyvin paljon, ja laadukkaissa puvuissa jopa 3mm paksuus voi olla lämpimämpi kuin huonompilaatuisissa 5mm. Lähtökohtaisesti jos Suomessa haluaa pärjätä yhdellä puvulla, on laadukas 5mm puku hyvä valinta.

Etu vai takavetoketju?
Viimevuosina ovat etuvetoketjulliset puvut kasvattaneet suosiotaan paljon. Materiaalien sekä vetoketjun sijoittelun ansiosta pukujen flex on erittäin hyvä, ja kun puku saadaan päälle, on se erittäin miellyttävän tuntuinen. Monesti puku tuntuu ohuemmalta kuin mitä se on.

Miinuspuolena etuvetoketjupuvussa on sen hankaluus laittaa päälle ja ottaa pois. Napakan kokoinen puku ei uutena tapaa lähteä yksin pois päältä, mutta kun se hieman venähtää käytössä ja tekniikka hioutuu, alkaa sekin onnistua.

Takavetoketjuinen eli perinteinen malli on huomattavasti helpompi laittaa päälle ja ottaa pois. Flexin lisäksi takavetoketjuisten heikkous on kaulus, josta vesi hieman helpommin tulee sisään verrattuna etuvetoketjuiseen pukuun. Nämä erot eivät ole kuitenkaan “yö ja päivä” tyylisiä eroja. Pukujen materiaalit ovat täysin vastaavia etuvetoketjuisten kanssa, ja kaula-aukoista valtaosa vedestä ohjataan kaulurin avulla ulos puvusta.

Miksi istuvuus on niin tärkeää?
Neopreenin lämpimyys perustuu siihen, että puvun sisällä ei vesi pääse huljaamaan. Jos puvussa on yhtään löysää, tulee se täyttymään vedellä, ja puku ei ole niin lämmin. Kun puku taas istuu kuin toinen iho, toimii se parhaiten. Laadukkaan märkäpuvun kanssa hieman liian pieni on parempi kuin liian iso puku.

Mistä puvussa maksaa?
Märkäpuvuissa suurin tekijä hintaan on neopreenin laatu. Yksinkertaisesti mitä kalliimpi puku, sitä joustavammasta materiaalista se on tehty. OVH hinta onkin kohtuullisen hyvä vertailuluku eri pukujen välillä.

Kuivapuvut vs. todella paksu märkäpuku?
Kun halutaan harrastaan kelillä kuin kelillä käy 5mm puku jossain vaiheessa viileäksi. Vaihtoehtona lisälämmöksi on paksumpi märkäpuku tai kuivapuku.

Todella kylmällä kelillä harrastaessa tuulen purevuus on ehkä suurin ongelma. Kun mennään ensimmäiselle setille veteen, pärjää paksulla märkäpuvulla vielä kivasti, mutta kun tullaan rantaan tauolle, alkaa tuuli poraamaan puvun läpi luihin. Tässä tilanteessa tulee kuivapuvun ensimmäinen etu. Koska sinulla on alla kuivat vaatteet, ei tuuli pääse puremaan märkään ja kylmään pukuun estäen wind chillin.

Toisena seikkana kuivapuvun puoleen on turvallisuus. Mikäli sinulla käy vahinko vesillä ja joudut veden varaan pidemmäksi aikaa, voi märkäpuvun kanssa tulla nopeasti aika kylmä. Mikäli kuivapuvun alla on oikea määrä vaatetta, pärjää sillä äärimmäisen kylmissäkin vesissä pitkään.

Normaali harrastajalle kuivapuku tuo kuitenkin sitä mukavuutta ääripään sääoloihin.

Minkäslainen kuivapuku?
Kuivapuvuissa varsinkin tuulilajeihin nouseva trendi on ollut neopreenipuvuissa. Monella harrastajalla on säkkipuvuissa ollut huolena repeäminen, johon on kohtuullinen riski, kun pelataan terävien evien lähettyvillä. Säkkipuvun repeämisestä voi seurata erittäin vaarallinen tilanne. Neopreeniset kuivapuvut ovat merkittävästi kestävämpiä, varsinkin pistoille ja viilloille. Toki neopreeninen kuivapuku on raskaampi, mutta kokonaispainoa tasoittaa se, että neopreenipuvun alle ei tarvitse ladata niin paljoa vaatetta kuin säkkipukuun.

Pidämme varastossa jatkuvasti suurta valikoimaa märkäpukuja sekä kuivapukuja.

Ota yhteyttä niin tuumaillaan, mikä puku sinulle parhaiten sopisi.

Muut neopreenivarusteet
Valitettavasti emme elä päiväntasaajalla, ja osat kaudesta täytyy varustautua hieman lämpimämmin. Hyvät hanskat ja tossut ovat kuitenkin tapa tehdä kylmässä harrastamisesta mahdollisimman mukavaa.

Hanskat
Leija, purjelauta ja wakehommissa hanskat ovat aina kompromissi lämpimyyden ja tuntuman välillä. Jos hanskoja paksunnetaan liikaa, täytyy puomista puristaa liikaa, jolloin kädet väsyvät tai niitä alkaa särkemään.

Yleensä kylmän kelin hanskat ovat 3-5mm ja tuulimerkeillä hanskojen joustoon ja tuntumaan on erityisesti panostettu. Hanskojen materiaalit vaikuttavat myös lämpimyyteen paljon, ja kylmälle kelille valittaessa on hyvä, että hanskoissa on liimatut saumat, jotta vesi ei pääse tihkumaan sisään.

Tossut
Hyvissä tossuissa tärkeänä asiana on tuntuma. Kukaan ei halua surffata kumisaappaat jalassa  Suomen oloissa pääasiallisesti järkevimmät tossut ovat 5-6mm joilla tarkenee todella kylmissä vesissä. Liian lämpimät tossut eivät yleisesti ole ongelma, mutta osalla harrastajista on ~3mm tossut ns. välikaudelle jolloin ei vielä ilman pärjää, mutta 5-6mm tuntuvat turhan jytyiltä. Tietyillä rannoilla täytyy tossuja käyttää läpi kesän kivien tai muiden terävien asioiden suojaksi, jolloin saatavilla on myös n. 1mm korallitossuja. Varsinkin edustamissamme tossuissa harvoin koko täsmää normaalisti käytettyyn kengän kokoon eli näissäkin jos on epäselvyyttä, pyrimme lähettämään useamman koon testaukseen.

Huput ja pipot
Viileässä viimassa pää kylmää vedessä kohtuullisen helposti. Monesti huppua ja varsinkin pipoa käytetään kohtuullisen pitkällekin kesäkauteen ihan mukavuussyistä. Todella kylmällä kelillä huppu on ehdottomasti paras vaihtoehto lämmittäen päätä ja niskaa. Hieman lämpimämmillä keleillä neopreenipipot ovat erittäin suositeltavia. Pipot eivät häiritse yhtä paljon kuin huppu, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää lisälämpöä. Lisäksi pipot on coolin näköisiä.

Neopreenipaidat ja shortsit
Muut neopreenitarvikkeet eivät ole niinkään pakollisia vaan harrastamisen mukavuutta lisääviä.

Neopreenipaidat ovat erittäin toimivia lisälämmittimiä tosi kylmissä keleissä, mutta toimivat samalla kesien rajakeleissä, jossa märkäpuvun kanssa tulee liian kuuma, mutta ilman pukua ei ihan tarkene. Samaan tarkoitukseen on saataville tullut myös neopreenishortseja.

Laudat
Oikea leijalauta auttaa lajin pariin ja kehittymiseen.

Kesällä harrastaessa on oikea leijalaudan valinta erittäin tärkeää. Liian haastava lauta voi tehdä aloittamisesta lähes mahdotonta, kun taas oikea malli auttaa kehittymään todella nopeasti.

Esimerkiksi tämä Eleveight Process on erinomainen ensimmäinen lauta.

https://www.youtube.co/watch?v=14kTDvuphJQ

Pituus ja leveys?
Yleisin yhteydenotto, mitä saamme leijalaudoista, on luokkaa ”haluaisin ostaa leijalaudan, joka on vähintään 140 cm pitkä ja 40 cm leveä”

Kuitenkin laudan pituus ja leveys ovat vain osa totuutta, ja laudan muoto onkin tärkeämpi tekijä.

Rocker
Rockeri vaikuttaa valtavasti laudan käyttäytymiseen. Mitä enemmän rockeria leijalaudassa on, sitä syvemmällä se ui, ja vaatii täten enemmän voimaa ja vauhtia pysyäkseen plaanissa. Etuna isommassa rockerissa on pehmeämmät alastulot sekä nasakampi poppi varsinkin unhook tempuissa.

Kun taas haluataan helpompaa lautaa, vähempi rockeri mahdollistaa laudan plaanauksen keveämmässä kelissä tehden aloittamisen helpommaksi.

Kuitenkin on hyvä muistaa, että esim. nollarockerilla olevat laudat ovat hankalampia hallita varsinkin yhtään kovemmassa tuulessa.

Sidecut, nose ja tale
Seuraava asia mikä vaikuttaa leijalaudan käytökseen on sidecut eli reunan muoto ja täten nosen ja talen leveys.

Varsinkin kevyen kelin laudoissa on hyvin suora kantti. Karkeasti sanottuna mitä suorempi kantti ja vähemmän rockeria, saa laudan kulkemaan keveimmässä kelissä. Ihan suora kantti vaikuttaa taas paljon laudan hallittavuuteen.

Omistan wakeboardin, voisinko aloittaa sillä?

Tämä kysymys on myös hyvin yleinen ja vaikka wakelauta päällisin puolin näyttää samankaltaiselta, ei se valitettavasti toimi leijahommissa. Lähes poikkeuksetta wakelaudoissa on aivan liikaa rockeria, jotta sitä saisi leijalla kulkemaan missään järkevässä tuulessa (toki on poikkeuksia varsinkin kokeneille kitettäjille).

Wakebootsit vai sträpit?
Wakebootsit ovat yleistyneet kitekäytössä paljon, ja kokeneemmille kavereille ne voivat sopia hyvinkin. Aloitteleville harrastajille ne tuovat vain lisää harmia eikä juuri hyötyä.

Wakebootseja on lähes mahdoton laittaa jalkaan syvässä vedessä, eikä niistä tarpeen tullen pääse nopeasti pois. Perinteisillä kitesträpeillä voidaan kävellä veteen lauta kainalossa ja laittaa lauta helposti jalkaan. Kaatuessa lauta lähtee irti jaloista, joka vähentää loukkaantumisen riskiä merkittävästi.

Talvella?
Talvihommissa ei lumilaudalla tai suksilla ole suuria vaatimuksia varsinkaan aluksi. Lumilaudassa etuna on mahdollisuus asettaa siteet twintipiksi, mutta mikäli lautasi ei ole ihan twintip, ei tämä ole syy lähteä heti lautakauppaan. Suksissa ei väliä ole sitä vähääkään, ja alkuun kelpaavat vaikka vajan perältä löytyvät suorakanttiset Fischerit :).

Kitesurf-laudat
Kun kitetys alkaa jo sujua ja hommaan halutaan vähän haastetta ja eri fiilistä, on hieman erilaiset laudat oivia pelejä siihen.

Kitesurffilaudat ovat monesti juuri saman mallisia kuin normi surffilaudat, mutta rakenteeltaan lujempia (perus surffilautaa ei ole suunniteltu kestämään kiteilyn tuomaa rasitusta). Kitelaikkaria valitessa tärkeintä on miettiä käyttöolosuhteita. Haetaanko lautaa perusleppoisaan cruisailuun vai aaltoajoon, joka Suomessa tarkoittaa hyvin kovaa tuulta. Kovassa tuulessa ajettuna on tärkeää, että lauta ”kestää keliä”, kun taas haettaessa leppoisaa strapless lautaa keveisiin keleihin on mallit hieman erinlaisia.

Hydrofoilit
Viimeisimpänä tulokkaana lautapuolella ovat hydrofoilit, jotka ovat mullistaneet lajin. Nämä kantosiipialuksen kaltaiset ratkaisut ovat aivan äärettömän tehokkaita varsinkin keveässä tuulessa. Osaavissa käsissä riittää kun tuulta on sen verran, että leija pysyy taivaalla. Hyvä kuitenkin huomata, että hydrofoili vaatii kohtuullisen perustason sekä hyvän määrän hermoja 🙂.

Skimit ja wakeskatet
Nämä ovat mahtavia pelejä kikkailuun. Ajaminen vaatii aika paljon enemmän taitoa, mutta palkitsee kun homma alkaa sujua. Yleisesti ottaen skimboardit toimivat hyvin keveissä tuulissa, ja wakeskatet vaativat hieman reilummin tuulta kuin normaali twintipit.

Valikoimistamme löytyy lautoja joka makuun ja edustuksessamme ovat Eleveightin sekä Brunottin kitelaudat. Tämän lisäksi meillä on lähes aina käytettyjä leijalautoja saatavilla.

Jos tarvitset apua sopivien varusteiden valinnassa, ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi allaolevan kyselylomakkeen kautta, jolloin palaamme asiaan pikimmiten!

  • Leijasurffausvarusteiden ostajan opas

  • Leijasurffaus varusteet