Eksotiikka ei aina vaadi kaukomaan matkoja – Oulussa voimme kokea oman ainutlaatuisen erämaaelämyksen aivan kotiovelta. Jäätyvä Perämeri avaa Oululaisille ja täällä vieraileville mahdollisuuden tutustua mieltä avartaviin maisemiin ja nauttia talviulkoilun monipuolisista mahdollisuuksista.

Leijahiihtäjä ja ulkoilma-aktiivi Petteri Lajunen saattaa tuntea Oulun edustan merijään saarineen paremmin kuin yksikään toinen. Hän  johdattaakin meidät nyt ottamiensa kuvien kera Oulun edustan upeimpiin paikkoihin leijahiihtäjän ja retkeilijän silmin. Osa näistä kohteista sopii erityisesti leijahiihtoon, kun taas toiset tarjoavat mahdollisuuden nauttia retkeilystä jalan, hiihtäen, liukulumikenkäillen tai pyöräillen – luonnonolosuhteiden sen salliessa, tietysti!

Leijahiihtäjät merenjäällä Toppilan edustalla. Hermannien saari ryhmä näkyy taustalla. Kuva: Petteri Lajunen.

Mistä aloittaa retket Oulun seudun merenjään lähiretkikohteisiin?

Nallikarin ja Pitkänmöljäntien päästä löytyvä ranta on suosittu starttipaikka leijahiihtäjille ja lautailijoille, sekä kaikille merenjäälle suuntaaville. Tänne on helppo jättää auto ulkoilun ajaksi, ja paikalle pääsee myös linja-autolla.

Nallikarin majakalta merelle päin katsottaessa horisontissa erottuukin heti hyvä retkikohde nimeltä Hermannit. Leijalla Hermannien ympäriajo on suhteellisen helppo retki, ja alueen kaislikoista voi löytyä pehmeää puuterilunta leijahiihdon ystäville.

Pohjoisemmassa Oulussa merenjäälle pääsee kätevästi Pateniemessä sijaitsevan Taskilan venesataman tai Jukurintien päästä.  Myös Virpiniemi toimii erinomaisena retkien aloituspaikkana. Eteläisemmästä Oulusta löydät mm. Kempeleenlahden jäät ja Varjakan saaret.

Lähiretkikohteet Oulun merenjäällä

Hermannit

Ensimmäinen saariryhmä, joka tulee vastaan Nallikarista merelle päin länteen/luoteen suuntaan lähdettäessä. Matkaa tälle saariryhmälle tulee noin 2,5km-3km Nallikarin edustalta.

Hermannien saariryhmälle matkaa Nallikarista kertyy noin 2,5-3km suuntaansa. Kuva: Karttapaikka.fi

Kempeleenlahti ja Varjakka

Kempeleenlahdelta harrastaja voi helposti tehdä retken Varjakan saaristoon. Täällä voi puikkelehtia saarien välissä, mutta samaan reissuun voi yhdistää tutkimusmatkan itse saaren historiaan. Lyhyen etäisyyden vuoksi, Varjakan saaret edustat ovat helposti saavutettavissa myös vaikka liukulumikenkäillen. Varjakassa meno saareen on itäpäästä turvallisin. Varjakan saaren edustalla jäätä heikentää kevyt virtaus kapeikossa, joten lyhin reitti saareen ei ole turvallisin.

Varjakan saareen turvallisin reitti kulkee väistämällä kapeikon venesataman edustalla.

Kropsu

Oulun pohjoispuolella, linnuntietä noin 2km päässä mantereesta Virpiniemen edustalla sijaitsee Kropsun saari. Kropsu on oiva retkikohde ja saaren pohjoispäästä löydät myös metsähallituksen uudistetun taukotuvan sekä nuotiopaikan. Tällä saarella ei ole asutusta, joten täällä saat nauttia luonnonrauhasta.

Aloituspisteenä retkelle toimii esimerkiksi Isoniemen kärki. Myös Virpiniemen liikuntaopisto tai Meriniemen uimarannan parkkipaikka ovat vaihtoehtoja. Seikkailullisemman tästä reissusta saat aloittamalla retken kauempaa esimerkiksi Nallikarista tai Toppilasta kiertämällä Pateniemen edustavalla sijaitsevan Kraaselin meren puolelta, ei missään nimessä Sudenväylästä, jossa jää on heikentynyt virtauksen vuoksi.

Tämän lisäksi Oulun seudulta löytyy toki monia monia muita hienoja retkikohteita, jotka jäävät tässä aukaisematta. Lajunen mainitsee  lisäksi Santosen majakan ja esimerkiksi Oulunsalon Kraaselin käymisen arvoisiksi kohteiksi.

Kropsun saarta voi lähestyä useammasta kohdasta. Auton voi retken ajaksi jättää esimerkiksi Liikuntaopiston parkkipaikalle. Kuva: Karttapaikka.fi

Leijalla pidemmätkin etäisyydet taittuvat näppärästi

Hailuodon kierto

Oulun seudulla yksi klassikkoretki leijahiihtäen – ellei peräti THE klassikkoretki – on Hailuodon kierto. Tämä Perämeren suurin saari tarjoaa sitten jo erilaisen haasteen. Matka Hailuodon ympäri on noin 70 km, eli tätä retkeä ei jalkaisin päivässä noin vain tehdä. Leijallakin retkeen on hyvä varata koko päivä. Kierto aloitetaan perinteisesti Oulunsalon lauttarannasta. Lajunen on matkan taittanut parhaimmillaan 3 tuntiin. Matkaa kierrolle Oulunsalon lauttarannasta aloittaessa voi leijan kanssa tulla tuulesta riippuen noin 90-140 km, ja keskimäärin siihen saa varata aikaa noin 5-6 tuntia.

Tällä reissulla kannattaa varautua myös siihen, että kierto ei välttämättä onnistu. Lajusen mukaan retki onkin joskus päättynyt taksikyytiin. Kun voimat tai keli ovat yllättäneet, niin taksi on onneksi kuljettanut saaren toisesta päästä takaisin Hailuodon lauttarantaan, josta on päässyt lautalla takaisin omalle autolle, jos keliä ei ole toisella puolella ollutkaan. Lajunen suosittelee, että leijahiihtäjillä pohjakunnon tulee olla kohdillaan ennen tätä retkeä, ja että optimaalista on tehdä retki samantasoisessa porukassa. Kierron lisäksi koko Hailuodon saari tarjoaa toki myös paljon muita hienoja retkikohteita!

Leijahiihtoa Hailuodon majakan edustalla. Kuva: Petteri Lajunen

Iin Röyttä

Toisena hienona pidemmän matkan kohteena Lajunen mainitsee Iin Röytän. Noin 60 hehtaarin kokoinen saari sijaitsee 40 km Oulusta pohjoiseen ja noin 4 km Iin Praavannokan satamasta länteen. Matkaa mantereelta saarelle ei kerry siis niin paljoa mutta leijalla, aivan kuten muillakin retkeilyvälineillä, matkan pituutta voi helposti muokata itselleen mieluisaksi lähtöpaikan valinnalla. Saaresta löydät muun muassa vuokratuvat Lastaajan ja Luotsilan , retkisataman nuotiopaikan sekä esimerkiksi 3km mittaisen luontopolun.

Leijahiihtäjä nauttii vapauden tunteesta Iin Röytän edustalla. Kuva: Petteri Lajunen.

Noudata varovaisuutta jäällä liikkuessa

Jään kantavuus ja kunto vaihtelevat suuresti sijainnin ja vuodenaikojen mukaan. Varo siis heikkoja jäitä ja kehitä omia jään lukemistaitojasi, erityisesti jos lähdet pidemmille retkille. Laivaväylät ovat toinen seikka, joka tulee aina huomioida ja muistaa jäillä liikkuessa.

Oikeat varusteet lisäävät myös turvallisuutta. Sää voi muuttua yllättäen merellä, ja esimerkiksi sumu tai kova tuuli voi saada näkyvyyden hetkessä nollaan. Tämän vuoksi kompassi ja kartta ovat pidemmille retkille ehdottomat varusteet. Reppuun kannattaa lisäksi pakata lämmintä vaatetta, evästä, juotavaa, pieni ensiapupussi ja täyteen ladattu puhelin. Yksin liikkuessa riskit ovat myös suuremmat, joten kaveri on hyvä lisäturva.

Ota leijahiihto haltuun tai lähde kanssamme ohjatuille retkille

Kiinnostuitko leijahiihdon harrastamisesta? Tervetuloa leijahiihdon peruskurssillemme ottamaan lajin perusteet turvallisesti haltuun. Helpotusta retkeilykuumeeseen taas saat meidän ohjatuilta viikkoretkiltämme. Lähde kanssamme matalan kynnyksen ohjatuille viikkoretkille tutkimaan Oulun seudun luontoa. Ohjelmassa on muun muassa liukulumikenkäretkiä ja fatbikeretkiä. Voit myös kysyä meiltä ohjattua retkeä omalle porukalle pistämällä viestiä minna@lappis.fi

Nautinnollisia ulkoiluhetkiä!

Teksti: Meri-Tuuli Himanen, Petteri Lajunen, Kuvat: Petteri Lajunen ja karttapaikka.fi