Tältä sivulta löydät kattavan listauksen varusteista joilla pääset alkuun Wingfoil harrastuksessa

Lappis on Suomen johtava vesiurheiluvarusteiden maahantuoja (mm. Eleveight, SAB Foil, Duotone, Fanatic ja ION) ja meiltä löydät varusteet joka tarpeeseen. Vaikka alussa tuntuu, että ”minäpä hommaan vaan jotkut joilla voi vähän kokeilla” haluamme korostaa, että wingfoiling on laji missä väärillä varusteilla lajin aloittamisesta voi tehdä täysin mahdotonta tai ainakin todella vaikeaa. Oikeanlainen hydrofoil, lauta ja siipi ovat erittäin tärkeitä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että varusteiden pitää olla ne kalleimmat, mutta tarkkana täytyy olla! Me avustamme mielellämme sinua löytämään juuri ne oikea ja olemme myös vakuuttuneita, että valikoimistamme löydät kaiken mitä tarvitset!

Jos jo tässä vaiheessa tuntuu, että apu tervetullut niin nappaa vaikka whatsapp viestiä tulemaan :)

Wingfoil lauta

Wingfoil lautoja löytyy usean kokoisia, mutta myös rakenteisia. Valtaosa markkinoiden laudoista on ”kovia” eli valmistettu lasikuidusta tai hiilikuidusta. Viimeaikoina markkinoille on tullut myös ilmatäytteisiä lautoja joissa hyvällä rakenteella ja hiilikuituisella baseplatella varustetut soveltuvat loistavasti aloittamiseen, mutta myös mikäli varastotila tai kuljetusmahdollisuudet ovat rajatut. Alussa laudan koon valinta on tärkeä ja mikäli lauta on liian pieni voi olla, että menee viikkoja ennen kuin tasapaino löytyy edes laudan päälle nousemiseen ja taas jos lauta on liian suuri voi sen liikkeelle saaminen olla hyvin raskasta.

Valikoimissamme Fanaticin, SAB Foilin, Eleveightin sekä Sharkin wingfoil laudat

Siipi eli wing

Wing eli kädessä pidettävä siipi. Nykypäiväiset wingit valmistetaan samoista materiaaleista ja samalla menetelmällä kuin leijasurf leijat. Siipeä valittaessa mietitään ensiksi kokoa. Ja kuten muissakin varusteissa oikea koko on tärkeä varsinkin, että se ei ole liian pieni. Tämän lisäksi siiven rakenne ja materiaali on hyvin tärkeä. Siivellä ajettaessa ”pumpataan” itseä liikkeelle ja tämä laittaa siipeen isoa rasitusta. Heikoista materiaaleista tehty siipi venyy nopeasti ja sitämyöten menettää muotonsa sekä ominaisuudet. Tästä syystä useat lajin johtavat merkit ovat pitkän linjan leijasurfmerkkejä joilla on jopa 20 vuoden kokemus materiaaleista ja suunnittelusta. Onkin järkevämpää ostaa käytetty laatupeli kuin uusi ”halppis”. Allaolevassa videossa keskustelemme Eleveight merkin pääsuunnitelija Peter Stiewen kanssa näistä asioista tarkemmin.

Hydrofoil

Hydrofoil eli laudan pohjassa oleva ”kantosiipi”. Hydrofoil on se lajin ”magic sauce” mikä mahdollistaa koko touhun! Hydrofoilit ovat kehittynyt valtavasti ja kuten ylläolevissa oikean koon ja mallin valinta on ratkaisevaa. Laadukas hydrofoil voi olla iso, helppo, mutta silti sellainen joka tarjoaa suorituskykyä pitkäksi aikaa. Laadukkaan hydrofoilin valmistuksessa yhdistyy lentokoneen siipiä vastaava aerodynaaminen osaaminen suunnittelusta sekä vahva taito hiilikuidun käsittelystä. Tähän laittaa Balzin haastattelu

Karkuremmi “leash”

Karkuremmit lautaan ja siipeen. Pieni juttu, mutta valtava vaikutus mukavuuteen ja turvallisuuteen. Keveälläkin tuulella on karkuun päässeen laudan tai siiven kiinni uiminen melkoinen homma, kovasta tuulesta puhumattakaan. Lautojen karkuremmeissä suosittelemme vyötärölle tulevaa vyötä mihin karkuremmi kiinnitetään. Siipien mukana yleensä toimitetaan mukana karkuremmi, mutta tässä on poikkeuksia joten se kannattaa varmistaa etukäteen!

Märkäpuku

Mikäli lajia haluaa Suomessa harrastaa muutamaa kesäpäivää enempää on märkäpuku ehdoton varuste. Laadukas märkäpuku pitää sinut lämpimänä jopa heti jäiden lähdöstä aina pitkälle syksyyn kunnes vesi taas muuttuu jääksi. Yleinen paksuus Suomessa on 5mm joka palvelee läpi kauden. Tässäkin laadukkaalla puvulla mennään pitkälle. Laatupuku joustaa (ei veny) joka tekee siitä miellyttävän päällä, mutta myös kestävän. Laatupuku on myös lämpimämpi. Ei ole yhtään liioiteltua sanoa, että laadukas 3mm on lämpimämpi kuin heikkotasoinen 5mm puku.

Muut neopreenivarusteet

Märkäpuvun lisäksi paikasta ja olosuhteista riippuen on mahdollista hankkia muitakin varusteita. Neopreenitossut ovat erittäin vahvasti suositeltavat! Ne lisäävät lämpöä, mutta myös suojaa! Monesti joudutaan menemään vesille vähän haastavemmista paikoista jossa voi olla vaikka teräviä kiviä. Tämän lisäksi välillä kun laudan lähellä ui osuu kuskilla jalka hydrofoiliin jonka takareuna on hyvin terävä ja se helposti tekee jalkaan viiltohaavan. Tossujen lisäksi kylmien kelien harrastamista helpottaa huppu/pipo ja hanskat joissa niiden notkeus on kaiken A ja O.

Turvallisuusvarusteet

Vaikka laji on turvallista, iso lauta on karkuremmin avulla lähellä ei siltikään kannata tuudittautua, että mitään ei voisi käydä. Karkuremmi voi mennä rikki, mutta on mahdollista myös, että harrastaja saa laudasta tärskyn ja menettää jopa tajuntansa. Vesillä ollessa on siis aina tärkeä pitää kelluttavaa liiviä päällä. Liivien lisäksi tässä lajissa kypärä on myös erittäin vahvasti suositeltava varuste! Molemmista markkinoilta löytyy lukuisia asiaan suunniteltuja varusteita jotka maksimoivat turvallisuuden, mutta tavalla joka häiritsee mahdollisimman vähän.

Kiinnostuitko ja haluat apua varusteiden valintaan? Täytä allaoleva lomake ja palaamme juttuun :)