Syksy tuo tullessaan kirpeitä aamuja sekä vesisateita, joskus jopa lunta, etenkin Oulun korkeudella. Voisi jopa sanoa, että ”Eipähän ole hyttysiä haitaksi”. Onnistunut syysretki syntyy pienellä valmistelulla – oikeanlainen vaatetus on avainasemassa, samoin kuin sopivat eväät.

Tässä omat suosikkini päiväretkikohteiksi, jotka ovat helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä.

  1. Sanginjoki

Sanginjoen alue on ehdottomasti yksi upeimmista kohteista. Metsähallituksen hoidossa olevaa aluetta on parannettu viime vuosina: pitkoksia on uusittu ja uusia parkkipaikkoja rakennettu. Sanginjoella on tällä hetkellä neljä merkittyä reittiä. Maasto vaihtelee loivista harjuista männikköön ja tarjoaa myös korpea ja suota. Alueella on lukuisia laavuja ja taukopaikkoja patikoinnin lomassa.

Kalimeenkierrokselle pääsee helposti linja-autolla numero 36 (Ylikiiminki) Nuutinpalon levähdysalueelta. Alueella on vuokratupa Ahinmaja Isokankaanjärven rannalla, josta lähtee Isokankaan kierroksen polku.

Loppula, alueen luontokeskus, on myös avautunut uudelleen ja siellä toimii muun muassa kahvila.

Sanginjoelta löydät useita reittivaihtoehtoja. Alueen reittikartan löydät täältä.

2. Letonniemi

Letonniemi on pieni luonnonsuojelualue Rajahaudassa. Alueella on 2,7 kilometrin mittainen merkitty ympyräreitti, joka kulkee maankohouma-alueiden yli pitkopuita pitkin. Reitin lopussa on tulipaikka ja lintutorni, joista voi ihailla karua pohjoista merimaisemaa.

Paikalle pääsee linja-autolla numero 4, ja reitin alkuun on noin 10 minuutin kävelymatka pysäkiltä.

Nokipannu kahvit porisemassa Letonniemen nuotiopaikalla.

3. Kivikkokangas

Kivikkokangas on vanhaa armeijan harjoitusaluetta ja siitä syystä siellä on mukavasti erilaisia kulku-uria. Toki asutuksen läheisyys on myös muodostanut laajan polkuverkoston alueelle. Alueella on myös kuntorata ja sitä liikkumalla alue on saavutettavissa myös esteettömästi.

Uusittu tulipaikka on alle 1 km kävelyn päästä parkkialueelta (linkki) ja linja-autopysäkiltä on metsänreunaan ja poluille noin 200 metrin siirtymä. Paikan päälle pääset linja-autoilla 5, 7 ja 11. Kuntorataa ja vanhaa metsätietä pitkin tulipaikalle pääsee helposti lastenrattailla ja kevyellä pyörätuolilla. Metsäautotie on osin pehmeää hiekkaa, joka tulee ottaa huomioon pyörätuolilla liikkuessa. 

Alueella on mukavasti kumpuilevaa hiekkaharjumaisemaa ja kaunis Isosuo. Pikkuväki tutkailee kiinnostuneena myös pieniä siirtolohkareita. 

Kuva Kivikkokankaan mäntymetsä polusta suorastaan kutsuu kulkijaa!

4. Hiironen

Hiirosen ja Tahkohankaan metsät ovat todellisia kaupunkimetsiä. Lukuiset polut sekä kuntorata halkoo aluetta ja siellä pystyy kävelemään monia erilaisia reittejä. Alueelta on mahdollista siirtyä myös Iinatin alueella ja jos kunto riittää aina Kempeleen puolelle Köykkyriin sekä Mouringin tai jopa Murron alueelle asti. Huima metsäalue siis on tarjolla. 

Kokonsa vuoksi paikallisliikenteen yhteydet ovat hyvät ja pysäkkejä ympäri aluetta niin Hiirosessa, Kaakkurissa, Maikkulassa sekä Kempeleen alueella Kokkokankaalla sekä Honkasessa. Ota vaikka bussi Kempeleen Honkaseen ja kävele tai pyöräile takaisin Ouluun!

Maasto on vaihtelevaa ja tarjoilee mäntykangasta, suoalueita, korpea ja lehtimetsää. Taukopaikkoja on vähänlaisesti, mutta ainakin Kaakkurin liikuntamaassa RC-radan (pienoisautoradan) vieressä on laavu tulipaikalla (mukaan omat puut) sekä Köykkyrin alueella on taukopaikkoja. 

5. Huutilampi 

Huutilammen suojelualue on Heikinharjun alueella ja on Timosenkosken luontokoulun ahkerassa käytössä. Alueella on muutama nuotiopaikka ja tulisteluun tarvitsee omat puut. Alueen sillat Kalimeenojan yli on osin huonokuntoiset, joten kannattaa käyttää niiden käytössä omaa harkintaa. Tämä erityisesti mentäessä Parsiaismaan laavulle Heikinharjusta päin. Toivottavasti tilanne korjaantuu kaupungin toimesta lähiaikoina.

Linja-auto numero 10 vie paikalle näppärästi.

Oulun kaupunkialueen tulipaikat

Oulun kaupunkialueella on myös useita tulipaikkoja ja ne ovat kaikki esteettömiä ja helposti saavutettavissa julkisilla. Puuhuoltoa ei niissä ole, joten paikalle tulee tuoda omat polttopuut. Tulipaikat kootusti täältä. Valitse vasemmasta yläkulmasta: “kartalta näkyvät tiedot” ja sitten “ympäristö ja luonto” sekä “nuotiopaikat”. 

Tämän artikkelin ulkopuolelle jää monia muita hienoja retkikohteita, jotka ovat tutustumisen arvoisia. Osin tämä johtuu siitä, että ne eivät ole helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä. Näistä mainitsen Akionlahden (Oulunsalon Varjakka), Virpiniemen, Pilpasuon ja Tervareitistön lähikohteina ja Rokuan sekä Manamansalon että Syötteen alueen pikkuisen kauempaa. 

Syksy on loistavaa retkeilyaikaa. Muista pukeutua säänmukaisesti ja pakata mukaan eväät – suuntaa luontoon ja nauti syksyn kauneudesta!

Kirjoittanut Minna Haurinen, Lappiksen vastuuopas