TOP 5 talviretkeilykohteet Oulun seudulla

Lappiksen porukka viihtyy myös vapaa-ajallaan ulkona. Tässä 5 kohdetta, joissa heihin voi törmätä niin töissä kuin vapaalla. 

  1. Kivikkokangas
  2. Köykkyri
  3. Virpiniemi
  4. Kaakkurin Liikuntamaa
  5. Nallikari

Hox! Tiesithän, että järjestämme ohjattuja ryhmäretkiä kaikkiin näihin kohteisiin esim. virkistyspäiville ;)

1. Kivikkokangas 

Liukulimikenkäilyä kivikkokankaalla

Kivikkokankaalla pääset nopeasti luonnon rauhaan.

Parasta Kivikkokankaalla on sen maaston vaihtelevuus. Alueelta löytyy mäntymetsää, erämaatyyppistä suota ja jopa pieniä mäkiä. Yksi retken kohokohdista on eväiden syönti, ja täällä siihen on huippu mahdollisuus tulipaikalla. Alueella on myös mukavaa puustoa esimerkiksi riippumattoiluun. 

Talvella polustoa on maastopyöräilyyn ja liukulumikengillä voikin valita reittinsä ihan itse. Kivikkokankaalta lähtevät hiihtoladut Sankivaaraan sekä Niittyarolle asti Auranmajan kautta. Erämäälatu perinteisille suksille on hiihdetty vapaaehtoisvoimin Sanginjoen alueelle Loppulaan (12km yhteen suuntaan). Alueella on myös paljon polkuja kävelyyn ja juoksuun. Perheen karvainen kamukin on tervetullut hihnassa mukaan.

Kaikkiin lajeihin alkupiste löytyy näppärästi saman parkkipaikan luota. Linkki parkkipaikalle

Tänne pääsee myös julkisilla linja-autoilla numerot 11 ja 5. 

Vahva suositus alueelle oppaamme Minnan taholta! “Tää on mun lempipaikka, ja mikä parasta, se on lähellä!”

Tässä trailmap-reitti Minnan liukulumikenkäretkelle:  Reitti on vajaa 4 kilometriä, ja sitä voit luonnollisesti pidentää tai lyhentää oman mielen mukaan.

2. Köykkyri

Liukulumikenkäilyä köykkyrissä

Tiestikö, että Köykkyrin alueelta löydät yhden Oulun alueen upeimmista retkeilymaastoista?

Köykkyriin suhahtaa nopeasti Oulusta moottoritietä pitkin reilussa 15 minuutissa. Paikalta lähtee hiihtolatuja, ja siellä on myös pieni laskettelukeskus sekä latukahvila (tarkista aukiolot täältä). Frisbeegolfin ystäville alueelta löytyy monipuolinen rata. Parkkipaikkalle linkki tässä

Köykkyrin maasto on osin tiheää metsikköä, mutta myös vanhaa kuusimetsää, suota ja hiekkaharjumaisemaa männiköineen on valloittamassa maisemaa. Vilkas liikkuminen alueella pitää polut auki pyöräilyyn, kävelyyn ja juoksuun.

Tässä yksi hyvä reittivaihtoehto. Reitti on noin 8 kilometriä ja se suuntaa Marjakammin kodalle. Siellä on mainio evästelypaikka laavulla tai kodalla. Myös lähellä parkkipaikkaa on tulistelupaikka, jos ei halua eväitä kantaa mukana.

3. Virpiniemi

Liukulumikenkäilyä virpiniemssä

Arktinen virpiniemi kutsuu luonnon helmaan

Virpiniemestä löytyy parhaat mäet niitä kaipaaville. Reitin voi suunnitella myös siten, että mäkinen maasto tuo vain maisemaa. Tulipaikat löytyvät heti parkkipaikan (linkki) läheltä sekä Runtelista. Alueella on frisbeegolfrata ja hiihtolatuja. Myös polkuja löytyy pyöräilyyn, kävelyyn ja juoksuun. Pulkkamäkiä alueella on eri kokoisia. Täällä on mahdollisuus myös hiihtää meren jäällä ja tulistella vaikka Kropsun saaressa. 

Tässä viitteellinen reitti ilman isoja mäkiä (yksi mäki lähdön luona ja tietty sama palatessa). Reitti tulee valita maastossa tarkemmin puuston mukaan. Alueella on paikoittain taimikkoja. Pääsääntöisesti maasto on kaunista männikkökangasta ja siten helppoa umpihankihiihdolle liukulumikengillä. 

Muista jääturvallisuus aina liikkuessasi jäällä. Tästä oppaasta voi kerrata turvallisuusohjeet

4. Kaakkurin liikuntamaa

Läskipyröräilyä Kaakkurissa

Kaakkurista löydät erinomaiset reitit läskipyöräilyyn.

Kaakkurin liikuntamaa nimensä mukaan tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiseen. Kuntoportaat, ulkokuntoilusali, hiihtoladut (myös koiralatu) ja maastopyöräilyyn suunnitellut mäkiset rinteet, esteet ja reitit löytyvät kaikki samasta paikasta. Täällä sijaitsee myös Lappiksen omatoimivuokraamo. Sieltä voit noutaa välineitä 24/7! Valkoimasta löytyy fatbikejä, lumikenkiä, liukulumikenkiä ja retkiluistimia. Varauksen voi tehdä täältä: 

Parkkipaikalle linkki: 

Suuntaa fatbikellä huolletulle talvireitille. Reitin lähtö on merkitty maastoon parkkipaikan reunassa. Kartta siihen on täällä: 

5. Nallikari

Fatbike on a frozen ocean

Jäätynyt meri kutsuu monen lajin harrastajia nauttimaan.

Nallikarista pääsee mukavasti meren jäälle fatbikellä tai liukulumikengillä. Parkkipaikkoja löytyy mukavasti, ja alueella on tulipaikkoja sekä ravintola. Nallikari on kiistatta Oulun paras paikka auringonlaskun katseluun. Linja-auto numero 15 ajelee keskustasta Nallikariin.

Suosittelemme keskitalvella retkeä Hermannin saarille. Sinne on noin 3,5km suuntaansa. Tässä reitti Hermanneille: 

Muista jääturvallisuus aina liikkuessasi jäällä. Tästä oppaasta voi kerrata turvallisuusohjeet

Hermanniin mennessä välinevalinta tehdään kelin mukaan. Fatbike on paras silloin, kun jäällä on vain vähän tai ei ollenkaan lunta. Liukulumikengät ovat paras vaihtoehto lumiselle jäälle. 

Pro vinkki:

Tutki asuinpaikkasi lähialueiden karttoja ja bongaa mukavia paikkoja liikkumiseen. Liukulumikengät mahdollistavat liikkumisen lumisessa maastossa ilman polkuja tai latuja! Etsi kartalta vaikka lähisuo ja suuntaa sinne tutkimusmatkalle. Reppuun lämmintä juomaa ja vot, retkikunta on valmis!

Innostuitko? Olisiko tässä paikka seuraavalle tyhypäivälle? 

Täytä allaoleva lomake ja palaamme juttuun :)