Tiesitkö, että vuoden 2024 leijahiihdon MM-kisat järjestetään Suomessa? Eikä ihan missä tahansa, vaan Kajaanissa, Oulujärvellä eli ihan tuossa Lappiksen kotipaikan naapurissa! Kisat kokoavat parhaita leijahiihtäjiä ympäri maailmaa ja yksi suomalainen, Ville Mertanen, valmistautuu antamaan parhaansa näissä kisoissa. Ja mikä parasta, meillä on ilo olla mukana Ville Mertasen matkassa kohti näitä MM-kisoja!

Tulevien kuukausien aikana saamme kuulla lisää Villen harjoittelusta, valmistautumista ja varuste preppailuista matkalla kohti kevään kisoja. Kuka sitten on Ville Mertanen ja miten leijahiihdossa kisataan?

“Perustreenilenkkien” kautta leijahiihdon MM-kisakuntoon kevääksi

Ville Mertanen löysi tuulen sulot jo yli 10 vuotta sitten. Lajin pariin hän päätyi aikoinaan kaverinsa kautta ja pian löysi itsensä talvikurssilta. Jossain määrin lajin harjoittelu onkin helpompaa lumella kuin vedessä, joten talvi tarjoaa erinomaisen ajankohdan lajin aloittamiseen!

Nykyään hän kuvailee itseään lajin monikäyttäjäksi. Muutamia kertoja viikossa hän tekee “perustreenilenkkejä”, jotka ovat Villen tapauksessa noin 30-80 km mittaisia ja kestoltaan yleensä 2-3 tuntia. Lajissa hänelle viehättää myös sen hyötyliikunnallinen puoli, ja hän käy esimerkiksi tarkastamassa pyydykset Höytiäis-järvellä leijojen kuljettamana.

Erityisesti viime vuosina harrastamisesta on tullut väline, jonka avulla hän voi tutkia ja kiertää kansallispuistoja sekä tuntureita. Eritoten Suomen suurilla ja harvemmin vierailuilla soilla leijahiihtäminen, kansallispuistojen kiertäminen ja useamman päivän tunturileijahiihto vaellukset ovat olleet viime vuosien kohokohtia.

Leijahiihdon MM-kisat Oulujärvellä 12-16.3.2024

Leijahiihdon MM-kisat järjestetään Oulujärvellä Kajaanissa maaliskuussa parhaiden keväthankien aikaan 12-16.3.2024. Kisa ajetaan läpi regatta tyylillä, eli lähtöjä on useampana päivänä viikon aikana. Paikalle odotetaan n. 150 kisaajaa ympäri maailman. Parhaimmillaan lähtölistasta on löytynyt yli 20 eri kansalaisuutta edustavaa kilpailijaa. Kisoissa on omat sarjat lautailijoille ja hiihtäjille. Mertasen mukaan kisojen ja lajin ympärille muodostuva porukka ja yhteisöllisyys onkin kisaamisen suurimpia helmiä!

Kisaileminen on tapa kokeilla rajoja

Ville on nostattanut kilpailuintoaan aiemmin tänä vuonna osallistumalla leijahiihdon SM-kisoihin, ja muutama vuosi sitten hänen tavoitteenaan oli osallistua TOKE-kisoihin. TOKE eli Trans Onego Kite Enduro on useamman päivän kestävä leijahiihdon kestävyyskilpailu. Nelipäiväisen maratonin kisamatka on pituudeltaan 300-400 km mutta leijoilla matkaa voi kertyä jopa 600-800 km. Valitettavasti tämä kisa peruuntui Ukrainan sodan vuoksi, mutta into kilpailuja kohtaan säilyi.

Suomessa kilpaileminen leijahiihdossa on vielä melko pienen porukan suosiossa, ja Ville toivoisikin, että enemmän leijahiihtäjiä innostuisi kilpailemisesta.

 

Missä mennään nyt ja mikä on seuraava askel?

Reeniolosuhteiden parantumista eli jäiden paksuuntumista ja lunta odoteltiin vielä marraskuussa. Ja nämähän ovat vain parantuneet päivä päivältä. Myös varusteiden säätäminen on ollut näin kauden kynnyksellä työn alla.

Kokeile, epäonnistu, kehity

“Haluan kannustaa ihmisiä testaamaan uusia juttuja ja epäonnistumaan yrittäessään. Parasta on, kun tuntuu, että eihän tästä tule yhtään mitään. Jos ei ikinä kokeile, ei myöskään ikinä tiedä mihin pystyy,” Mertanen toteaa.

“Kilpailut tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden kehittää omaa osaamista. Toivon voivani myös inspiroida muita kokeilemaan uusia asioita, rohkaisemaan ihmisiä lähtemään liikkumaan luontoon ja siten edistämään syvemmän luontosuhteen muodostumista.”

Isot tsempit Villelle harjoitteluun. Me jäädään seuraamaan hänen matkaa ja saamme kuulla valmistautumisesta varmasti pian lisää!