Varsinkin eteläsuomessa on viime vuosina SUPpailukelit jatkuneet lähes läpi talven. Kukaan meistä ei varmasti toivo tätä, mutta toisaalta paras on ottaa kaikki irti siitä mitä on tarjolla! Moni myös mieltää SUPpailun vain kesälajina ja syksyn viiletessä ehkä ajattelee sen olevan vaarallista ja pistää laudan talviteloille vaikka kautta olisi jäljella vaikka kuin!

[su_quote cite=”Isa Merikallio”]Mahtavaa tosiaan on hiljaisuus! Ei moottoriveneitä ja vesiskoottereita pörräämässä.[/su_quote]

Talvella ja muutenkin kylmillä keleillä SUPpaillessa ei voida lähteä vesille aivan yhtä huolettomasti kuin kesällä, mutta kun otat muutamat asiat huomioon ja varaudut tarkemmin ei ole mitään syytä myöskään olla menemättä!

Turvallisuus

Riskit talvella SUPpaillessa ovat luonnollisesti suurimmat joten tämä osio on mielestämme tärkein!

  • Mikäli lähdet yksin vesille kerro aina jollekkin mihin olet menossa ja kuinka pitkään olet ajatellut viipyä. Rantautuessa esim. Whatsapp viesti kotijoukoille ei vie paljoa aikaa
  • Reitin valinta on erittäin tärkeä. Mieti ennalta missä sinulla on mahdolliset rantautumispaika ja kuinka toimit kussakin paikassa mikäli tilane vaatii sinne rantautumisen. Nämä ennalta mietityt paikat toimivat kivasti myös retken etappeina 😉
  • Kännykkä ei ole sellainen mihin luottaa elämäänsä, mutta täyteen ladattu puhelin lämpimässä ja kuivassa paikassa voi olla korvaamaton apu kiperässä paikassa. Samalla suosittelemme asentamaan 112 sovelluksen josta tarpeen tullen näet nopeasti myös omat kordinaatit. Tämähän voi olla vaikka syystä tai toisesta pakotettu rantautuminen paikkaan mistä ei omin avuin pääse pois. Pieni varavirta lähde kuivapussissa ei myöskään ole haitaksi.
  • Kelluttavat liivit! Tämä ei varmasti perusteluja kaipaa. Suosituksena ION Booster X liivit
  • Kuivapussi jossa mukana vaihtovaatteet, lisäravintoa esim. proteinipatukkaa, termospullo jossa lämmintä juomaa jne
  • Pilli jolla saada huomiota (ION Fuse ja Envee kuivapuvuissa tämä valmiiksi hupun pielessä)
Jäät vieressä, mutta myös varustus kunnossa. Sami nautiskelee päivästä vesillä.

Varustus

Talvella ei todellakaan vesille lähdetä normaalit ulkoiluvaatteet päällä!

Kuivapuku vs. Märkäpuku

Periaatteessa kumpi tahansa näistä toimii. Laadukas märkäpuku pitää sinut lämpimänä vedessä pitkään ja on itseasiassa varsin mukava päällä. Toisaalta kosteassa märkäpuvussa alkaa hiljalleen hytisyttämään ja mikäli joutuu pidempään uimaan tai vaikka kävelemään märässä puvussa voi vilu yllättää. Kuitenkin vesistöissä jossa ranta ja lämmin paikka on tarvittaessa kohtuu lähellä on laadukas märkäpuku riittävä valinta.

Talven harmaa kelikään ei haittaa kun on varusteet kunnossa. Isalla päällä ION Envee kuivapuku, ION Ballistic Socks tossut sekä ION Neo beanie pipo

Suosituksemme on kuitenkin kuivapuku. Olemme käyttänyt paljon ION Envee/Fuse (Envee naisten ja Fuse miesten) kuivapukua joka on itseasiassa 4/3mm neopreeniasu joka on märkäpuvuista poiketen 100% vettä pitävä ja neopreenin kautta lämpimin mahdollinen valinta! Kuivapuvuissa (missä tahansa laadukkaassa) etuna on se, että vaikka päädyt veteen et kastu. Kuivapuvun lämpimyyttä säädellään alle laitettavalla vaatteen määrällä. Hieman reilummalla vaatetuksella voit mennä Fusen tai Enveen kanssa avantoon köllöttelemään ja lukemaan aamun hesarin 😉. Ja mikäli SUPpailureissulla satut molskahtamaan ei se kuivapuvun kanssa reissua hidasta ja sellaista kylmän hytinää ei ole tiedossa! Ja toki sanomattakin selvää, että kuivapuku on se paras mikäli reissu ei mene suunnitelmien mukaan ja veden varassa ollaan useammin/pidempään. Kuivapukuja on useita erinlaisia, osa keveämpiä (eivät välttämättä niin lämpimiä ja kestäviä, mutta paremmalla liikkuvuudella) ja osa jykevämpiä kuten Envee/Fuse jotka hieman raskaampia mutta kestävät lähes mitä vain ja alle et tarvitse niin paljon vaatetta.

Jalat

Menipä kuinka varovaisesti tahansa jalat tulevat kastumaan! Tässä välissä hyvä mainita, että pumpattavat laudat (laadukkaat esim. SHARK yleisesti 6” paksuina) ovat sen verran vedenpinnan yläpuolella, että vesi ei huljaa päällä samalla tavalla kuin useissa kovissa laudoissa.

Jalkoihin siis tarvitaan lämpöä! Perusviileissä keleissä neopreenitossut on erittäin hyvä valinta. Niiden kanssa voit mukavasti mennä vesille vaikka ranta olisi vähän kivisempi ja esim. ION Ballistic tai Plasma sarjan 6mm tossut pitävät sinut mukavasti lämpimänä! Näihin jos vielä heittää sisään keinokuitusukat ja monolämmitin tarrat (mitä talvella monesti tarjotaan laskukenkiin) on tiedossa mukavan lämmintä menoa. Kuitenkin jos lämpötila lurkkii nollan nurkilla voi neopreenitossujen päälle myös hankkia esim. Sealskinzin vedenpitävät sukat, nyt ei jalat kastu laisinkaan :)

Eipä tiennyt Sharkin lautasuunnittelijat, että kova ja terävä kärki toimii myös jäänmurtajana.

Pään suojaus

Keho haihduttaa n. 30% lämmöstä pään kautta eli se on tärkeää suojata! Normaali pipo tjs. tuo tietysti lämpöä, mutta mikäli laudalta mennään nurin ei piposta sen jälkeen enää ole kauheasti iloa. Tähän suosittelemme neopreenipipoa (esim. ION:n valikoimissa useita malleja) joka ei menetä kykyään lämmittää vaikka se kastuisi! Neopreenipipot istuvat napakasti ja niissä on yleensä paikka laittaa karkuremmi jotta jos kaatuessa pipo lähtee päästä ei se tipahda ja lähde virran mukaan. Extremeharrastajille suosittelemme neopreenihuppua joka suojaa täysin myös niskan ja kaulan.

Kädet

Niin kauan kun pysytään laudan päälle käy hanskoiksi mitkä tahansa urheiluun suunnitellut esim. hiihtohanskat. Toki jos reissulla horjahtaa tulee näistäkin aika viileät joten suosittelemme neopreenihanskoja. Kuten pipossa ei nämäkään muutu liian kylmiksi vaikka ne kastuvat. Markkinoilla on saatavilla esitaivutettuja hanskoja (Esim. ION Glaw Gloves) jossa sormet on taivutettu siihen asentoon millä pitäisit melasta kiinni joka säästää paljon voimia meloessa. Mikäli valitset liian paksut/jäykät hanskat väsyy kädeet todella nopeasti joka tekee sen, että käsiä alkaa särkemään ja palemaan. Tätäkin jos halutaan viedä vielä pidemmälle niin neopreenihanskojen päälle voi laittaa vielä täysin vedenpitävät hanskat. Nämä voi olla esim. Supskiniltä löytyvät tai sitten jopa ihan tiskihanska joka ilmastointiteipillä tiiviiksi :)

Näillä ohjeilla emme näe mitään syytä miksi ei upeista vesistöistämme voisi nauttia myös kuumimman kesäkauden ulkopuolella! Jos keli on tarpeeksi hyvä vaikka lenkkeilyyn niin miksi ei SUPpailuun ? 😉

Artikkelin sisällön osalta iso kiitos Isa Merikallio, Sara Sundell ja Sami Laakkonen!