Wingfoil, uusi ja innostava tuulilaji Suomessa, avaa upeat vesistömme aivan uudella tavalla. Tämä kiehtova laji, joka yhdistää leijasurffauksen ja purjelautailun elementtejä hydrofoil-teknologian avulla, muuttaa laudan kantosiipialukseksi, tarjoten ainutlaatuisen kokemuksen vesillä.

Vaikka wingfoiling avaa upeita mahdollisuuksia aaltoajoon, freestyleen sekä nopeus- ja ratakilpailuihin, olen itse erityisen innostunut siitä, miten laji mullistaa vesillä liikkumisen. Suomen upeat vesistöt, jotka aiemmin eivät olleet täysin hyödynnettävissä tuulen tai rantojen takia, ovat nyt wingfoilingin ansiosta avautuneet uudella tavalla. Laji on tuonut mukanaan aivan uusia mahdollisuuksia nauttia vesistöistämme.

Harri Rautava, Lappis

Mitä on Wingfoiling?

Wingfoiling on laji jossa surffataan ~140cm – 190cm pitkällä laudalla jonka pohjaan on asennettu hydrofoil. Harrastaja liikkuu vedessä tuulen voimalla joka valjastetaan käsissä pidettävän ilmatäytteisen siiven avulla. Wingfoil tarjoaa kaikista tuulilajeista helpoimman pääsyn tuulen vietäväksi olosuhteista riippumatta.

Suomessa wingfoilin erinomainen suorituskyky kevyissä tuulissa mahdollistaa lajin nautinnollisen harrastamisen niin avomerellä kuin upeilla sisävesillämme, tehden siitä ihanteellisen valinnan kaikenlaisiin vesiolosuhteisiin. Osaava harrastaja voi nauttia lajista jo alle 4ms (metriä sekunnissa) tuulissa siinä missä oikein varautunut aloitteleva voi treenailla lajia turvallisesti jopa yli 10ms tuulissa.

Missä Wingfoilia voi harrastaa?

Wingfoilin ehdoton etu on sille mahdolliset harrastuspaikat. Periaatteessa paikka missä on vettä n. 1 metri tai enemmän ja avointa selkää reilu kilometri tai enemmän on lajin harrastaminen täysin mahdollista. Olosuhteiden puolesta wingfoil on kaikista surffilajeista vähiten “ronkeli”. Siinä missä leijasurffauksessa tarvitaan rannalta hyvin tilaa leijan nostamiseen tai purjelautailussa napakampaa tuulta mukavaan harrastamiseen voi oikein valituilla varusteilla harrastaa wingfoilia hyvin vaihtelevissa paikoissa.

Kuinka aloittaa Wingfoil?

Aloita wingfoil turvallisesti – wingfoil on yksi turvallisimmista tuulilajeista ja erityisen helppo aloittelijoille. Opi wingfoilin perusteet ja nauti uudesta harrastuksestasi Suomen vesillä. Kuitenkin tässä lajissa on hyvin tärkä, että se aloitetaan oikealla tavalla ja oikeilla varusteilla. Wingfoil varusteet ovat kehittyneet viime vuosina aivan valtavilla harppauksilla ja uuden lajin myötä markkinoilta löytyy jos vaikka minkälaista varustetta. Lajiin vihkiytymättömällä kaikkien näiden vaihtoehtojen parissa voi olla vaikea saada tietoa mikä auttaa niiden varusteiden hankintaan juuri siihen käyttöön mitä itse miettii. Me Lappiksella olemme harrastanut tuulilajeja Suomessa aktiivisesti vuodesta 2006 ja tämän lisäksi olemme edelleen näiden lajien aktiivisia harrastajia. Osaammekin auttaa sinua lajin alkuun niin varusteiden kuin opin myötä.

Wingfoiliin olemme kehittänyt ihan oman virtuaalisen kurssipaketin. Tutustu Lappis Wingfoil peruskurssiin.

Joko innostuit, etkä malta lukea enempää? :) Ei se mitään laita vaikka heti viestiä tulemaan niin pistetään laji alkuun!

Kenelle Wingfoil sopii?

Wingfoil on tuulilajeista helpoiten lähestyttävä ja sopii täten kaiken ikäisille ja kokoisille harrastajille. Alkumetreillä laji tarjoaa hyvää ylävartalotreeniä, mutta kun lauta nousee foilin varaan helpottuu se selkeästi! Myös isokokoinen lauta joka on karkuremmillä kytketty harrastajaan lisää lajin turvallisuutta merkittävästi koska kaikissa tilanteissa “pelastuslautta” on aina lähettyvillä.

Wingfoil varusteet

Varsinkin lajin nuoresta iästä johtuen on lajin varusteiden hankkiminen tarkkaa puuhaa. Lajin alkuvuosien (eli ~2019-2020) varusteet olivat todella haastavia ja pitkänlinjan tuulilajien harrastajillakin kesti koko kesän ottaa laji haltuun. Nyt laji on löytänyt “uomansa” ja kun käytössä on oikeat varusteet on lajin aloittaminen helpottunut uskomattoman paljon.

Kauttamme löydät lajin parhaat varusteet ja maahantuontimme myötä edustamme mm. Eleveight, SAB Foil, Duotone, Fanatic, Shark ja RL:n tuotteita.

Tutustu tarkemmin aiheeseen tekemässämme Wingfoil ostajan oppaassa

Alla myös muutamia otteita wingfoil valikoimastamme.

Käytännön tapoja kuinka voimme auttaa sinua Wingfoilin pariin

Wingfoil lajin alusta saakka olemme miettinyt parhaita tapoja auttaa harrastajia alkuun lajin parissa ja uskomme, että olemme onnistuneet siinä hyvin.

Tässä muutamia esimerkkejä millä tavoin voimme olla sinulle avuksi :)

  • Virtuaaliset wingfoilkurssit

Järjestämme säännöllisesti virtuaalisia wingfoil kursseja. Näillä kursseilla käymme läpi kuinka varusteet kasataan, mitä asioita ottaa huomioon olosuhteissa, mikä tekee sopivan harrastuspaikan ja tietysti kaikki tarvittava tieto itse tekemiseen.

  • Hydrofoil treenit ilman tuulta ja siipeä

Ensimetrit hydrofoilin kanssa on hyvä ottaa hinauksessa. Tämä voi olla vene tai kaapeli wakepark. Teemme yhteistyötä Suomen johtavien wakeparkkien kanssa (Laguuni Espoossa, Vanajawake Hämeenlinnassa, GR8Wake Jyväskylässä ja Oulu Wakepark Oulussa) ja näissä paikoissa sinulla on mahdollisuus harjoitella hydrofoilia helposti ja turvallisesti. Tämän lisäksi mm. Oulussa ja Helsingissä tarjoamme mahdollisuutta foilin treeniin veneen perässä. Kun ostat meiltä varusteet tulet samaan kaupan päälle lipun foil treeniin yhdessä ylläolevista paikoista.

  • Virtuaalinen oppimisympäristö antaa apuja eteenpäin

Käytössämme on myös virtuaalinen oppimisympäristö mihin keräämme kaikki kurssiemme materiaalit. Täältä kautta voimme tarjota sinullekkin materiaalia mikä tulee auttamaan sinua lajin alussa, mutta myös seuraavissa askeleissa eteenpäin.

Haluammekin toivottaa sinuet tervetulleeksi tämän uuden ja upean lajin pariin!