Laudat

Oletko käynyt muutaman kerran kokeilemassa SUP-lautailua ja lajia olisi mukava harrastella lähirannoilla tai vaikka kesämökillä useamminkin? Kattavasta SUP-lautojen ja tarvikkeiden valikoimastamme löydät varmasti itsellesi juuri oikeat välineet!

SUP-lautaa ostaessa ensimmäisenä kannattaa miettiä sen käyttöä nyt ja tulevaisuudessa. Laadukkaat laudat kestävät todella pitkään, joten vaikka nyt on aloittelijan tasolla, mutta tietää, että pitkät retket tyynissä vesissä on se juttu, mistä innostuu, kannattaa laudaksi valita joku hieman nopeampi.

Samalla lautaa hankkiessa on hyvä miettiä, olisiko laudalla muita käyttäjiä. Monesti esim. kesämökille hankitulla laudalla on käyttöä perheen pienimmistä vanhimpiin, jolloin monikäyttöisyys on se ykkösominaisuus!

Tässä samassa haluamme myös varoittaa markkinoilla olevista todella halvoista SUP-laudoista. Näissä laudoissa on poikkeuksetta tingitty rakenteesta ja materiaaleista. Kun laudan päälle nousee, taipuu se todella paljon ja melominen on kiikkerää sekä hidasta. Joka vuosi myymme useita lautoja asiakkaille, jotka ovat aikaisemmin hankkineet “halppis” SUP-laudan ja todenneet niiden laadun valitettavasti kantapään kautta.

Omasta puolesta voimme hyvin sanoa, että mikäli muutaman sadan euron laudat olisivat laadultaan välttäviä, käyttäisimme niitä myös vuokrauksessa. 🙂

Tarjoamamme SUP-lautojen valikoima

Ykkösmerkkinä tarjoamme SHARK SUP-lautoja! Vain muutamassa vuodessa Shark on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista SUP-merkeistä, eikä ihme. SHARK SUP-laudat tarjoavat poikkeuksellisen hyvän hinta- ja laatusuhteen kilpaillen laadussa ja suorituskyvyssä jopa alan johtavimpien merkkien kanssa, mutta silti ollen hintapuolessa niitä edullisimpia lautoja, joiden rakenne on tehty kestämään. Laudat pysyvät todella jäykkinä, vaikka painetta ei ole kuin 15-18psi ja päällä olisi minkä kokoinen SUP-lautailija. Tämä on isohko ero moneen valmistajaan, joiden jäykkyys perustuu todella kovaan paineeseen, mikä taas tekee pumppaamisesta varsin haastavaa. SHARK SUP-lautojen jäykkyys perustuu heidän Fusion Technologyyn. Lue tarkemmin SHARK SUP-laudoista täältä

Kaikissa SHARK-laudoissa käytetään uutta eväboxia, jonka kanssa et tarvitse mitään työkaluja eikä evissä ole irtoavia osia, jotka voi vahingossa hukata.

Mutta minkälainen malli minulle?

SUP-laudat jakaantuvat karkeasti muutamaan eri kategoriaan.

Touring laudat

Vaikka Allround laudat ovat niitä, mitä eniten näkee, ovat Touring laudat ne, mitä me eniten harrastajille suosittelemme! Touring laudat ovat pitkiä ja virtaviivaisia tarjoten erinomaista suorituskykyä lyhyille ja pitkille retkille. Touringlaudan paremmuus tule esille siinä, kuinka lauta kulkee suoraan. Siinä missä halppissarjan Allround lauta kulkee kuin käärme ja melaa joudutaan joka vedolla vaihtamaan puolelta toiselle, kulkee touring lauta erittäin hyvin suoraan ja melominen on keveämpää ja vauhti halutessa paljon nopeampaa. Aikaisemmin Touringlaudat olivat tyypillisesti hieman kapeampia (30”/75cm), mutta Sharkin kattavan valikoiman kautta löytyy Touring-valikoimastamme useat leveydet. Tämä mahdollistaa sen, että vaikka valitset Touring laudan, sinun ei tarvitse tinkiä vakaudesta. Katso alla olevasta videosta esittely meidän suosituimmasta 12´6 x 32” (381cm x 80cm) laudastamme.

Allround laudat

Allround laudat on tarkoitettu kaikille, joilla laudan käyttö on monipuolista. Laudat ovat lähtökohtaisesti hyvin vakaita, joten ne toimivat tietysti hyvin aloitteleville. Lisäksi Allround laudat ovat vakaampia ja ketterämpi aallokoissa sekä virtaavissa vesissä. Tyypillinen esimerkki Allround laudan ostajasta on perhe, joka haluaa kesämökilleen laudan, jossa sitä käyttävät eri ikäiset ja kokoiset käyttäjät, ja tarkoituksena ei ole tehdä ainakaan paljon pitkiä melontaretkiä.

Race SUP-laudat

Nimensä mukaisesti on Race SUP-laudat suunniteltu vauhti edellä. Laudat ovat Touring lautoihin verrattuna yleensä vielä kapeampia ja monesti pidempiä. Race SUP-lautojen leveyden vaihtelevat 27”/67,5cm – 21”/52,5cm välillä. Vaikka sana “race” useita SUP-lautailijoita säikäyttää, on varsinkin leveämmän pään Race SUP-lauta monelle aktiiviselle kuntomelojalle erinomainen vaihtoehto. 27” leveä lauta toki vaatii keskittymistä, mutta ei ole missään nimessä mahdoton.

Wind SUP

Wind SUP on purjelaudan ja SUP-laudan risteytys. Tässä laudassa on mahdollisuus kiinnittää siihen purjelaudan purje. Tämän lisäksi pohjassa on ylimääräinen eväboxi, jolla saadaan lautaan tehtyä köli, jotta purjetta käyttäessä laudassa olisi parempi kanttipito. Wind SUP laudat toimivat erinomaisesti myös tavallisessa SUP-lautailussa, ja tällä ominaisuudella ei ole mitään haittapuolia. Eli jos omistat jo purjeen tai olet fiilistellyt myös purjelautailun kokeilua, on tämä loistava vaihtoehto!

Erikoislaudat

Valikoimissamme on myös muutamia erikoisempia malleja. Näistä mainitsemisen arvoisena SHARK Family SUP, joka on selkeästi pidempi ja paksumpi kuin normaali lauta. Tällöin laudalla voi ongelmitta SUP-lautailla 2-3 aikuista tai vaikka 2 aikuista ja pari lasta. Olemme kyllä testanneet, että se kantaa jopa kahdeksaa aikuista, mutta silloin on hyvä varautua uintireissuihin. Tämän lisäksi tarjolla on myös lautoja aaltoSUP-lautailuun, koskissa menoon sekä Race SUP-laudat, joissa tarkoituksena on ollu mahdollisimman nopea lauta.

Muut SUP-lautailuvarusteet

Melat

Hyvä mela tekee SUP-lautailuun todella ison vaikutuksen. Meloja tehdään yleisesti kolmesta eri materiaalista.

1. Alumiinimela, joka on se yleisin lautojen mukana toimitettava mela – hyvä alumiinimela toimii mukavasti harrastuksen alkutaipaleella, mutta pitkän päälle melan paino ja metallin kylmempi tuntuma tekee sen, että katse siirtyy hieman korkealaatuisempiin meloihin. HUOM! Alumiinimeloissa on markkinoilla valtavia eroja, ja varsinkin edullisen pään SUP-lautapakettien mukana tulevat melat ovat monesti hyvin heikkolaatuisia.

2. Hiilikuitumela, joka on se aktiiviharrastajan ykkösvalinta – näitä meloja löytyy “hybrid” mallisena, jossa tyypillisesti on varsi hiilikuitua ja kahva sekä lapa muovia. Toinen on “full carbon”, joka nimensä mukaisesti on alusta loppuun täysin hiilikuitua. On sanomattakin selvää, että hiilikuitumelan ykkösetu on sen pieni massa. Vaikka grammamäärien muutokset paperilla tuntuvat pieniltä, sen kyllä pitkällä retkellä huomaa! Toinen, josta allekirjoittanut erityisesti pitää, on se tuntuma. Hiilikuitu ei kerää kylmää läheskään niin paljon kuin alumiininen ja tällöin voi esim. alkukesästä luopua aikaisemmin hanskojen käytöstä. Esim. kaikki SHARK SUP-laudat toimitetaan Carbon Hybrid melalla.

3. Lasikuitumela, joka on selkeästi harvinaisempi – lasikuitumela asemoituu tuntuman, painon ja laadun puolesta alumiinin ja hiilikuidun väliin, mutta yleisesti hintaero hiilikuituiseen on niin pieni, että ainakaan me emme ole kokeneet tätä järkeväksi vaihtoehdoksi.

Liivit

Vaikka SUP-lautailijan ensimmäinen turvavaruste on laudan mukana (yleensä) toimitettava karkuremmi, ei kelluttavan liivin tärkeyttä voi mitenkään päin väheksyä. Kun vesillä harrastetaan, on aina riski, että jotain sattuu, jolloin kelluttavat liivit ovat se, joka voi sinut tilanteesta pelastaa! SUP-lautailussa käytetään tyypillisesti melontaliivien kaltaisia vesiurheiluliivejä, jotka on suunniteltu siten, että ne eivät rajoita liikeratoja eivätkä ole meloessa tiellä.

Neopreenituotteet

SUP-lautailija saa Suomen kesästä valtavasti irti, kun varusteet ovat kunnossa. Vaikka alkukesästä vesi tai loppukesästä ilma voi olla vilpoista, ei tämä ole mikään este vesille lähdettäessä. Täytyy vain varustautua hyvin. :) Alla on lueteltuna tärkeimmät neopreenivarusteet.

Neopreenitossut ovat ehkä tärkeimmät varusteet, ja nämä pitäisi löytyä jokaisen SUP-lautailijan varusteista. Alkukesästä vaikka ilma on lämmin, on vesi monesti hyisevän kylmää, ja kun sitä laudan päälle roiskuu, alkaa varpaita inhottavasti kipristelemään. Tossut pitävät sinut myös lämpimänä, mikäli rannassa ei ole mahdollisuus mennä laudan päälle “kuivin jaloin”. Lämmön lisäksi neopreenitossut antavat erinomaisen suojat esim. lasinsiruja ja teräviä kiviä vastaan. Tossut jalassa on myös todella paljon mukavempi rantautua erinäisiin paikkoihin. Tossuja hankkiessa kun panostaa hieman laatuun, saa pidettyä lautatuntuman lähes samana kuin avojaloin mentäessä!

Märkäpuvut tuovat lämpöä vedessä, mutta niin hullulta kuin se kuulostaa, tuovat myös vakautta ja turvallisuutta melontaan! SUP-lautaillessa ajatus “mitä jos kaadun” luo suurimman jännityksen ja polvien vapinan. Kun olet varustautunut siten, että kaatuminen ei haittaa, ei sitä myöskään mieti, ja täten melot rennommin ja vakaammin! Myös pidemmillä reissuilla on hyvä miettiä, että mitä jos kaadun ja olen syystä tai toisesta pidempään veden varassa. Allekirjoittanut käyttää märkäpukua SUP-lautaillessa aina, kun ilma on niin kylmää, että tarvitaan puvun tuomaa lämpöä tai kun retki menee sellaista reittiä, missä kaatumisen jälkeen voi veden varassa/märkänä olla pidempään.

Neopreenipäähineet ovat mukava tapa pitää pää lämpimänä ilman huolta, että mikäli päähine kastuu, olisi se epämukava sen jälkeen. Päähineitä on kahta erilaista eli neopreenipipot sekä neopreenihuput. Mielestämme neopreenihuppu on SUP-lautailussa melkoinen ylilyönti poissuljettuna koskiSUP-lautailu sekä aaltoSUP-lautailu, joissa veden varassa ollaan monesti hyvin pitkiä aikoja ja kovin kausi ajoittuu kylmien vesien ajalle. Tavallisessa SUP-lautailussa neopreenipipo on erinomainen varuste kylmää vastaan, ja kivana bonuksena nykypäivän neopreenipipot ovat niin hienon näköisiä, että niitä voisi pitää muutenkin. :)

Neopreenikäsineet ovat alku- ja loppukesästä todella hyvät olla hankittuna. Kylmettyneet kädet vievät fiiliksen ja reissusta ei enää samaan tapaan nauti. SUP-lautaillessa ei kannata valita niitä paksuimpia hanskoja niiden jäykkyyden vuoksi. Suosittelemme esitaivutettuja 3mm hanskoja, joilla saat hyvän otteen ja tarvittavan lämmön. Voit myös kokeilla SUP-lautailuun esim. hiihtokäsineitä. Nämä eivät tietysti kastuessa toimi yhtä hyvin, mutta tarjoavat lämpöä kylmää alumiinimelaa ja keliä vastaan mukavasti.

Kuivapussit

SUP-retkelle lähtiessä on aina tärkeää varustautua hyvin! Vaikka reissu ei ole pitkä, on mukana hyvä olla vaihtovaatteet, pientä evästä, puhelin ja ehkä jopa EA-pakkaus. Näitä varten on saatavilla monen kokoisia kuivapusseja. Ykkösvaruste on tietysti vedenpitävä kännykkäpussi. Vaikka henkikultaa ei puhelimen toiminnan varaan kannata laskea, on täyteen ladatulla akulla varustettu puhelin aivan oivallinen turvavaruste retkellä. Tämän lisäksi puhelimella taltioit ne uskomattomat auringonlaskut ja muut hetket, mitä retkelläsi kohtaat! Meidän tuottamamme kännykkäpussit on suunniteltu juuri lajejamme varten, ja niissä on mm. sisäänrakennettu kelluke, joka estää puhelimen uppoamisen tippuessaan.

Kännykkäpussin lisäksi on mukana hyvä olla kuivapussi, johon saakin sitten kaikki muut varusteet. Näitä löytyy useita eri kokoja, muotoja ja malleja. Meidän valikoimastamme löydät ainakin 10 ja 20l pusseja, jotka on varustettu olkaremmeillä/reppuremmeillä. Nämä helpottavat pussin kuskaamista täytenä rantaan, kun yhdessä kädessä on lauta ja toisessa mela.